torstai 13. helmikuuta 2014

Kansas House Bill 2453, eli kuinka ollaan historian väärällä puolella

Täällä verrattain liberaalissa (käytän termiä liberaali erittäin liberaalisti) Kansas Cityn kansasilaisessa lähiössä sitä joskus unohtaa, miten takapiruinen ja -pajuinen paikka rakas kotiosavaltio lopulta onkaan.

Kansasin edustajainhuone päätti eilen äänin 72-49, että uskonnollisten ryhmien, yritysten ja yksityishenkilöiden, jopa osavaltionviranomaisten, tulisi voida laillisesti kieltäytyä palvelemasta samaa sukupuolta olevia pariskuntia, varsinkin sellaisia, jotka aikovat virallistaa suhteensa tai ovat sen jo tehneet. Lakialoite etenee seuraavaksi osavaltion senaattiin. Republikaanivoittoiseen senaattiin, joten todennäköisyydet läpimenoon ovat aika "hyvät". Myös kuvernööri Sam Brownback on antanut julkisen tukensa aloitteelle.

Lakialoite 2453:ssa lukee näin:
No individual or religious entity shall be required by any government entity to do any of the following, if it would be contrary to the sincerely held religious beliefs of the individual or religious entity regarding sex or gender:
Provide any services, accommodations, advantages, facilities, goods, or privileges; provide counseling, adoption, foster care and other social services; or provide employment or employment benefits, related to, or related to the celebration of, any marriage, domestic partnership, civil union or similar arrangement.
Mikään hallintoyksikkö ei voi pakottaa yksilöä tai uskonnollista yksikköä tekemään mitään seuraavista asioista, jos ne ovat vastoin heidän vilpitöntä uskonnollista vakaumustaan, koskien seksuaalisuutta tai sukupuolta:
Tarjota mitään palveluja, majoitusta, hyötyjä, tiloja, tavaroita tai etuuksia; tarjota neuvontaa, adoptiota, sijaisvanhemmuutta tai muita sosiaalipalveluja; tai tarjota työpaikkaa tai työsuhde-etuja, liittyen avioliittoon, avoliittoon, rekisteröityyn parisuhteeseen tai samankaltaiseen järjestelyyn, tai niiden juhlistamiseen.
Tankerokielelle tankerokäännös. Sen verran homopareille kuitenkin ojennetaan kättä, että jos yksityisessä, ei-uskonnollisessa yrityksessä tai valtionvirastossa työskentelevä henkilö ei suostu palvelemaan samaa sukupuolta olevaa pariskuntaa uskonnollisiin syihin vedoten, esimies on velvoitettu kaivelemaan jostain esille työntekijän, joka ei elä kivikaudella.

Minun Kansasini ylle nousi juuri synkkiä pilviä.
Mutta siis, ei hyvää yötä. Mitä seuraavaksi? Erilliset sisäänkäynnit ja juomalähteet seksuaalivähemmistöille? Saavatko he jatkossakin istua bussin etuosassa? Kun otetaan huomioon, ettei Kansas ole lähelläkään tasa-arvoista avioliittolakia, niin lakialoite 2453 tuntuu hieman hätävarjelun liioittelulta ja isolta keskisormelta.

Tekisi mieli pistää kansalaisuushakemus vetämään, jotta voisin äänestää. Tekisi mieli muuttaa jonnekin, missä voisin sulkea silmäni USA:n tältä puolelta. Jonnekin, missä ei aina tasaisin väliajoin hävettäisi asua. Jonnekin, missä ruokakaupasta voisi ostaa yli 3,2-prosenttista olutta. Jonnekin, missä sillä annetulla äänellä olisi oikeasti jotain väliä.

Ah, kahden valtapuolueen demokratia.

8 kommenttia:

 1. Olin iloinen kuin lapsi karusellijonossa, koska on perjantaiaamu ja työpaikalla mukava meno päällä. Sitten luin tämän! Eihän tuo voi olla tottakaan?! Meidän timosoinit ja muut jamekset ovat tasa-arvon ja älyn esikuvia tuommoisen sairaan sonnan rinnalla. Onneksi siellä on myös ihmisiä, jotka näkevät asian täysin toisin. Historia kertoo, että työ voi olla pitkä, mutta se kannattaa.

  Ei kun meteliä kehiin - ihmisen perusoikeuksia ei saa tuolla tavoin polkea!

  -äiti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle tuli mieleen päiviräsäset, mutta nämä paikalliset taitavat kuitenkin painia ihan omassa sarjassaan.

   Kyllä täällä meteli nousikin. Nyt näyttäisi siltä, että senaatti saattaisi tyrmätä aloitteen. Jää nähtäväksi!

   Poista
 2. New York, onko mulla ainoastaan siellä vierailevana harhakuva kun ajattelen että se muistuttaa Amerikkaa kaikkein vähiten, ollen salliva ja eurooppalainenkin? Ette voisi sinne muuttaa? ;)

  Tai toisaalta joku San Francisco, oi sinne kun vielä pääsisi, niin tältä tasa-arvokannalta, eikös se ole tunnetusti vapaamielinen?

  Hyvää suomalaista Ystävänpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih, San Francisco on ihana paikka! New Yorkistakin mulla on vain ruusuinen turistikuva. ;)

   Onneksi täällä asumisessa on paljon hyviäkin puolia (ihmiset ovat superystävällisiä, täällä on turvallista jne.), ja taidetaan olla jo sen verran juurtuneita, että vaikea olisi lähteä. Mutta ainahan saa haaveilla!

   Hyvää ystävänpäivää!

   Poista
 3. Tajutonta. Vetää hiljaiseksi.

  Saara

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kyllä. Onneksi senaatti ei ota koko aloitetta edes käsittelyyn tässä muodossa. Se ei tosin muuta asenteita yhtään mihinkään suuntaan.

   Poista