keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Amerikansuomalaisen Niksi-Pirkka: Helpot ja nopeat ruisleipäset

Tekipä männäviikolla mieli ruisleipää. Heti. Taikinajuuren herättely ei täten tullut kuuloonkaan, vaan oli löydyttävä nopeampi lääke akuuttiin nälkään. Soveltamaan, mars.

Pehmoiset ruisleipäset

5 dl lämmintä vettä
2 1/4 tl tai 1 pussi kuivahiivaa (active dry yeast)
1 1/2 tl suolaa (tai maun mukaan)
1-2 rkl tai loraus siirappia (dark corn syrup)
2 dl vehnäjauhoja (all-purpose flour)
6-7 dl ruisjauhoja


1. Sekoita hiiva reilusti kädenlämpöiseen veteen. Halutessasi voit sekoittaa hiivan pieneen määrään jauhoja -- minä viskasin kylmiltään (kirjaimellisesti, suoraan pakastimesta) kylpyyn. Lisää suola ja siirappi.
2. Heitä mukaan jauhot ja sekoittele tasaiseksi, melko löysäksi massaksi. Ei tarvitse vaivautua vaivaamaan.


3. Peitä liinalla ja anna kohota.
4. Ripottele reilulla kädellä ruisjauhoja työtasolle ja kippaa turvonnut taikina pöydälle. Pyörittele sen verran jauhoissa, ettei sementti taikina tartu joka paikkaan kiinni.


5. Kaulitse taikina vähän vajaan sentin paksuiseksi levyksi ja painele esimerkiksi hyvin jauhotetulla pipari-/keksimuotilla siitä leipäsiä. Voit myös pyöritellä taikinasta pieniä palloja ja painella ne lätyiksi. Nosta leipäset leivinpaperin päälle ja töki haarukalla reikiä pintaan. Peitä liinalla ja anna levätä hetki. Laita uuni lämpiämään (225C/435F).


Kannattaa varautua siihen, että ruisjauhopöly leviää joka paikkaan. Varsinkin, jos kotoa löytyy pieniä apulaisia.
6. Paista uunin keskitasolla 18-20 minuuttia ja halkaise leipäset heti, kun pystyt niitä käsittelemään.

Uunituoreina.


7. Sipaise voita päälle ja nauti. Toimii myös esimerkiksi melkoisen mainiona hampurilaissämpyläkorvikkeena.

"I want Muumi-heipä, please, äiti, please!"
Satsi valmiina.

31 kommenttia:

  1. Kiitos reseptistä, täytyy ehdottomasti kokeilla! Ja onpas ihana pikkuleipuri :)

    -Niina

    VastaaPoista
  2. Eika, aivan superherkullisen nakoisia leipasia! Resepti menee heti talteen ja testattavaksi. Osaatko sanoa, oliko sun ruisjauhot karkeita? Taalta saa vain aivan hienoja ja tahanastiset leipomukset on sen vuoksi olleet aika raskaita tai kuivahkoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylläpä ne aika karkeita ovat (stone ground). Jotenkin luulisin, että ne hienot jauhot kävisivät tähän reseptiin, koska näistä leipäsistä tulee aika sämpylämäisen pehmeitä muutenkin. Jos kokeilet, niin kerro, kuinka kävi! :)

      Poista
    2. Kiitos reseptista ja vinkeista, ei tullut hassumpaa leipaa hienoilla jauhoillakaan! Ens kerralla naista ruisnapeista oppineena jatan taikinalevyn paksummaksi ja teen leivista vahan suurempia. Ei paase ehka niin helposti kaasu-uuni (tai mina) niita kuivattamaan ja ei tarvitse halkoa niin suurtaa maaraa leipasia :P Oli ihana syoda aamupalaksi leipaa, jota sai oikeasi _pureskella_, ai jai.

      Poista
  3. Leivon ruisleipää kerran viikossa tai kahdessa, mutta nyt aion kokeilla näitä leipäsiä tällä sinun ohjeella. Panin jo taikinanalun happanemaan, ja leivon sitten myöhemmin. Minulla on aika hyvä juuri, ja ehtii varmaan saada hieman happamuutta aikaan iltapuolelle mennessä. Kiitos tästä reseptistä!

    Lone star

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hui, nythän tämä resepti pääsee oikein leipurimestarin testiin! Toivottavasti ei tuota pettymystä. :)

      Poista
  4. Leipäset on nyt leivottu, ja tuli aivan mahtavan makuisia! Mukavasti hieman hapan ja makea, sopivasti suolainen. Laitoin 2 tl suolaa, yhden desin enemmän vehnäjauhoja, saman verran vähemmän ruisjauhoja. Käytin myös ohuita ruisjauhoja pari desiä. Taikina-alku kerkisi hapantua hyvin sopivaksi päivän aikana, minulla on hyvä juuri :). Taikinan happamuus löysytti sitä kohotuksen aikana, ja oli hieman hankala leipoa, mutta kyllä se sitten onnistui. Kiva saada hyvää ruisleipää aikaiseksi yhden päivän aikana. Kiitos reseptistä!

    Lone star

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla tuloksia, varsinkin näitä tuunattuja! Joku oli heittänyt sekaan kuminaa, ja oli kuulemma tullut todella hyvää. Pitää pistää oma korvankin taakse. :)

      Poista
  5. Oi, pitääpä kokeilla kanssa, kun vähän viilenee kelit. Täältä ei saa tavallista suomalaisen tyyppistä siirappia, mutta kokeilen vaikkapa viinirypälesiirappijuttua :)
    Ihanaa tämä ulkosuomalainen kokeileva keittiö!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eiku testaamaan! Kokeileva keittiö, nimenomaan! :D

      Poista
  6. Pirjo Ghaly jakoi tämän postin Facebookilla (ulkosuomalaiset seniorit -ryhmässä), ja tämä tuli juuri oikeaan aikaan meidän perheelle. Juttelimme juuri tyttären kanssa täällä Lontoossa että olisi kiva taas yrittää leipoa ruisleipää. Tämä on kiva, helpon näköinen resepti ilman juurta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No jopas! Toivottavasti maistuu. :) Leivontailoa!

      Poista
  7. Tane Göteborgista8. helmikuuta 2016 klo 7.16

    Toista kertaa uunissa nämä leivät. Viime kerralla oli tosi onnistuneita. Kohta testaan uudet pellilliset :)

    VastaaPoista
  8. Ensimmäisellä kerralla kun kokeilin reseptiä tulikin näkkileipiä, kun tein vähän liian ohuita. Nyt kolmannella kerralla onnistui oikein hyvin, ja kyllä maistuu hyvältä kunnon leipä! Vaikka Saksassa leipävalikoima onkin aika hyvä, ei täältä kuitenkaan saa sellaista kunnon tummaa leipää, joten tämä oli oikein tervetullut ohje meidän taloon. :) Linkkasin tämän vielä omaan blogiinikin.

    http://www.rantapallo.fi/sannintaikasaappaat/2016/03/01/laiska-viikko-mutta-hyvaa-juhannusta-ja-ruisleipaa/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa, että leivät onnistuivat! Olen kuullut muiltakin, että leipäsistä tulee helposti koppuroita, jos ne kaulii noinkin ohueksi, kuin ohjeistin, joten pitänee lisätä jonkinlainen "varoitus" tuleville leipojille. :) Kiitos linkityksestä!

      Poista
  9. Hei tein! Ja tuli hyvää! Tuhannet kiitokset tästä, mä taidan joutua leipurihommiin useamminkin :D

    Mä luulen, että mun ruisjauho ei ehkä ollut riittävän tumma, en saanut (ainakaan äkkiseltään katsottuna) ihan yhtä tummia kuin sulla. Mutta siis hyvää! Pitää kattoo jos löydän tota sun käyttämää jostain! Tällä kertaa oli joku Whole Foodsista napattu versio..

    Ps. Jälleen kerran mietin sua ja sun aikaansaavuutta tossa leipoessa.. Isompi halusi tietenkin auttaa, mikä on aivan ok ja jopa suotavaa. Mutta sitten samaan aikaan pienempi otti vaippansa pois (mulla kädet aivan taikinassa) ja katosi jonnekin (en reagoinu tähän vaan rukoilin hiljaa mielessäni ettei mistään löydy kakkaylläriä).

    Pienempi myös kiipesi tuolille (koska halusi tietenkin osallistua) ja törkkäsi kätensä taikinaan ja kun minä pesemään käsiä, niin isomman auttaminen vähän levisi laajemmallekin. Ja sitten isompi pesemään käsi ja vessan lavuaari tukkoon ja samaan aikaan pienempi löysi TAAS jostain raollaan olevan tuolin ja kiipesi sitä kautta pöydälle ja kohti kaulitsemisvaiheessa olevaa taikinaa. Pienemmän kädet uudelleen pesuun ja siirsin alustan keittiötasolle. Isompi halusi edelleen auttaa, joten siirsi tuolin sinne perässä. Ja pienempi sen perässä.

    Tässä vaiheessa luojan kiitos mies tuli kotiin, jollon tökkäsin pienemmän sille, käskin etsiä vaipan ja pyörittelin ja litistelin sämpylät (koska taikina jäi niin tahmeeksi, että kaulitsemisen jälkeen se ei enää irronnut alustasta...).

    Isompi halusi pestä alustan, otti sen käsiinsä ja siitä kippasi pari desiä jauhoja tietty lattialle. Pienempi kovaa vauhtia tutkimaan tuhoa ja minulla pettymyksestä huutava pieni kainalossa imuria hakemaan. Jne. You get the picture. Ei varsinaisesti sellasta levollista rauhallista chillailua ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei onpas kiva, että maistui! Tuota ruisjauhoa olen löytänyt ihan tavallisesta ruokakaupasta, yleensä alahyllyltä pölyttymästä. :)

      Hahaa, kylläpäs kuulostaa jotenkin tutulta! Sulla on kyllä kädet täynnä noin aikaasaavien neitien kanssa ihan ilman, että ne olisivat kaiken lisäksi vielä taikinassakin!

      Varmaan joskus vielä koittaa päivä, kun saadaan tehdä joku homma alusta loppuun ilman (kakka)yllätyksiä ja keskeytyksiä, kuten nyt vaikka vastata kommenttiin ilman, että joku puklaa kaaressa päälle. Ihan vain tämmöinen hypoteettinen skenaario, tällä ei ole mitään tekemistä juuri tämänhetkisen (märän ja haisevan) tilanteen kanssa...

      Poista
    2. Siis tiedätkö, oon nyt tehnyt näitä kolme - vai neljä? - kertaa ja joka kertaa vaan maistuu paremmalta. Tää on aivan life saver! Koko meidän perhe kiittää, nää on aivan järjettömän hyviä :D

      Poista
  10. Terkut Dallasista! Tällä reseptillä tänään ruisleipäsiä! Nam nam, koko perhe tykkäsi! Kiitos että jaoit reseptin sekä selkeät kuvat!!

    VastaaPoista
  11. Kiitos ihanasta reseptista! Brasilian Amazonasilla olen naita jo muutaman kerran tehnyt ja tanaan lahtee taas! Mulla ei ole taalla juurta joten taa resepti on mulle aivan taydellinen! :)

    VastaaPoista
  12. Alaskassa testataan naita myös tanaan! Vien Suomiklubin laskiaiskokoukseen maistiaisiksi!

    VastaaPoista
  13. Mexicossa tehty ja hyvää on, siirapin tilalla käytin 1 rkl tummaa sokeria veteen sulatettuna, toimii! Kiitos!

    VastaaPoista
  14. Aivan mielettömän hyviä! Käytin molasses siirapin sijaan ja jätin hieman paksummaksi kommenttien perusteella ja onnistuivat todella hyvin! Kiitos ihana Anni, tästä tulee vakioleipomus meillä tästä lähtien!

    VastaaPoista
  15. Tämä on jo toinen kerta kun leivon näitä ihania ruisleipäsiä. 💖

    VastaaPoista
  16. Oon miettinyt, että ohjeestasi taisi tulla niin suosittu, että nykyisin ihan Myllärin ruisjauhopussissakin on hyvin samantyyppinen ohje. ��

    VastaaPoista