perjantai 4. toukokuuta 2018

37 arkipäiväistä kulttuurieroa*

*Merkintä saattaa sisältää älytöntä yleistystä ja jotain huumorintapaista.


1. TV-ohjelmissa ei ilmoiteta erikseen mainoskatkoja hienoilla tunnareilla kuten Suomessa. Ne vain alkavat ja loppuvat, ja niitä on paljon useammin kuin Suomessa. Toisaalta ne ovat hieman lyhyempiä, sillä "tunnin" ohjelma kestää täälläkin tunnin. Vessassa tai jääkaapilla täytyy siis käydä nopeammin. Tai sitten voi vain tallentaa ohjelma ja kelata mainoskatkon ohi, niin kuin normaalit ihmiset. Ohjelmat myös oikeasti alkavat ilmoitettuna aikana.

2. Teksti-TV:n faneille (221, 235 💙) huonoja uutisia: sitä ei ole.

3. Kalenteriviikko alkaa sunnuntaista, vaikka sunnuntai lasketaan vielä viikonloppuun. What?

4. Ostoskärryjen takapyörät on lukittu, eli kärryt ovat jäykempiä ohjattavia, eivätkä ne todellakaan liiku sivusuunnassa. IKEAssa käydessä onkin outoa, kun kärryissä on neljä kääntyvää rengasta. Jämäköihin ostoskärryihin tottuneelle se on melkoista seilaamista mutkaisilla käytävillä.

5. Puheluista maksavat sekä soittaja että vastaanottaja. Nykyisin monella on rajaton määrä puheluminuutteja, mutta meillä oli ennen liittymä, johon sisältyi 700 minuuttia meidän kahden kesken jaettuna. Ne kuluivat, vaikka olisi vastannut puhelinmyyjän soittoon. Liittymät ovat kaiken lisäksi todella kalliita Suomeen verrattuna. Perheliittymät ovat edullisempia kuin yhden hengen liittymä. Esimerkiksi meidän operaattorilla, T-Mobilella, joka taitaa olla yksi halvimpia vaihtoehtoja (ehkäpä sen vuoksi, että kuuluvuus taajama-alueiden ulkopuolella ei ole huippuluokkaa, tai edes olemassa) tarjoaa nykyisin rajatonta pakettia (puhelut, tekstarit, data), jossa yhden hengen liittymä maksaa $70, kahden hengen $120 (eli $60 per nenä), kolmen hengen $140 ($47/hlö) ja neljän hengen $160 ($40/hlö). Hintaan tosiin kuuluu Netflix.

6. Julkisten vessojen ovet aukeavat useimmiten sisään päin ja niissä on niin isot raot, että sisälle näkee helposti. Ahtaissa kopeissa harrastetun vessajoogan ystäville tämä on hyvä uutinen.

7. Vessoista puheen ollen, kokolattiamatot. Niitä on vähän joka paikassa, joissain tapauksissa jopa kylpyhuoneessa ja vessanpöntön ympärillä. Ihan oikeasti.

8. Kokolattiamatoista puheen ollen, kengät jalassa sisällä löntöstely. Olen joskus ollut hotellihuoneissa, joissa ei tee mieli ottaa kenkiä pois jalasta, sillä muutkaan eivät ole niitä ottaneet pois. Se lika on siellä matossa, ja pysyy. Nimimerkillä: Kokolattiamaton pois repinyt ja sen takia melkein oksentanut vm. -84.

9. Autoissa ei ole pakko käyttää ajovaloja päivällä. Meidänkin autossa on sensorit, jotka laittavat valot automaattisesti päälle, kun tulee hämärää, tai tuulilasinpyyhkijät ovat päällä.

10. Useissa osavaltioissa, kuten esimerkiksi Kansasissa, ei ole rekisterikilpiä auton etuosassa. Eteen voikin ostaa vaikka tämmöisen koristekilven:

Kuva täältä.

11. Punaisissa valoissa saa kääntyä oikealle pysähtymisen jälkeen, ellei sitä ole erikseen kielletty.

12. Moottoripyöräilijöiden ei tarvitse käyttää kypärää joissakin osavaltioissa, kuten nyt esimerkiksi Kansasissa. 19 osavaltiota vaatii kypärää käytettäväksi koko ajan.

13. Kotien etuovet aukeavat useimmiten sisään päin. Normaalit ulko-ovet saa nostettua helposti irti saranoiltaan, mikä on erinomainen juttu, jos sisälle pitää saada joku isompi mööpeli, kuten massiivinen sohva tai jääkaappi (meilläkin muuton yhteydessä piti irrottaa ovi), mutta huonompi juttu, jos joku rosmo tekee sen yllättäen, joten on turvallisempaa, että saranat ovat sisäpuolella. Joidenkin alueiden rakennuskooditkin sanelevat, että oven pitää aueta sisälle. Poliisit siis voivat ihan oikeasti potkaista oven sisään, toisin kuin Suomessa.

14. Ovissa on usein nupit, ei kahvat. Olen saattanut avautua tästä aiemminkin. Ja vielä aiemminkin.

15. Ikkunat aukeavat liu'uttamalla niitä ylös tai sivulle, ei useinkaan ulos- tai sisäänpäin.

16. Kaksivipuiset hanat. Meillä ei ole talossa yhtään "suomalaista" hanaa. Vielä.

17. Käsisuihkut ovat melko vieras käsite, erityisesti bidee-sellaiset. Niitä on ollut ikävä lasten kanssa erinäisiä juttuja puuhastellessa (lue: pestessä). Suihkuissakin on usein pelkkä seinässä kiinni oleva suihkupää, joka on monesti vielä todella alhaalla. Tällaisille hobiteille se ei ole ongelma, mutta pidemmille ihmisille kyllä, kun suihku osuu jonnekin kainaloiden kohdalle. Meille vaihdettiin melkein heti ensitöikseen uudessa talossa irroitettavat suihkupäät. Vuokra-asunnossakin sen tein, asensin vain tönkön antiikkisuihkuttelijan takaisin paikoilleen ennen poismuuttoa.

18. Vessanpönttöjen horaisema vesimäärä on hurja verrattuna suomalaiseen. Vanhemmat pöntöt humputtelevat menemään kolmesta ja puolesta gallonasta (13 litraa) jopa seitsemään (26 litraa!), uudet pöntöt taas saavat käyttää korkeintaan 1,6 gallonaa (6 litraa) per vetäisy. Suomessa vanhatkin pöntöt imaisevat 9 litraa, uudet 4 litraa isoon ja 2 litraa pieneen.


20. Tiedättekö mitä, täällä puhutaan ihan eri kieltä kuin Suomessa! Edes finlandssvenskalla ei pärjää.

21. Jos osaa englantia, voi joutua tilanteisiin, joissa pitää höpötellä aivan tyhjänpäivisiä. Aiheena voi olla esimerkiksi sää, vaikka ihan jokainen on varmasti jo ihan itse huomannut, että tänään paistaa aurinko, ja saattaapa joku kysyä, mitä sinulle kuuluu, vaikkei ole oikeasti kiinnostunut kuulemaan peräpukamistasi.

22. Deodorantit ja pesuaineet ovat monen, myös armaan aviomieheni, mielestä eri makuisia (flavor) eivätkä hajuisia/tuoksuisia (scent). Itse pidättäydyn itsepintaisesti jälkimmäisessä, sillä en harrasta dödön syömistä.

23. Ruokakaupassa on usein töissä ihmisiä, joiden työnkuvaan kuuluu ostosten kassiin laittaminen (sacker). Jos erillistä kassittajaa ei ole, myyjä laittaa ostokset pusseihin puolestasi.

24. Hedelmiä ja vihanneksia ei punnita ja hinnoitella itse, vaan kassa hoitaa sen puolestasi.

25. Kaupoissa tuotteiden hinta ilmoitetaan verottomana ja osavaltiokohtaiset verot lisätään kassalla.

26. Vaikka nettipankit ovat parantuneet huimasti siitä, kun tänne muutin, niin jotkut jutut pitää maksaa edelleen shekeillä.

27. Amerikkalaiset rakastavat jääpaloja. Niitä pystyy ostamaan pussissa kaupoista ja huoltoasemilta, joten kylmälaukussa jäihin hukutetut kaljat limpparit pysyvät todella kylminä. Pakastimissa on usein jääpalakoneet. Jos tilaat ravintolassa Cokiksen, saat lasin, joka on täpötäynnä jäitä, mutta...

28. Lähes poikkeuksetta soft drinks, eli alkoholittomat juomat (maitoa lukuunottamatta) sisältävät free refills, eli saat juoda limsaa sydämesi kyllyydestä rajattomasti yhteen kiinteään hintaan.

29. Light-oluet ja peruslagerit ovat todella suosittuja (ja mauttomia), vaikka nykyisin pienpanimoita ja samalla erikoisempia oluita ilmestyykin kuin sieniä sateella. Pelkästään Kansas Cityssäkin niitä on parikymmentä.

30. Joissakin osavaltioissa, kuten naapurissamme Missourissa, ruokakaupasta saa kaljaa, viiniä ja viinaa. Tällä puolen rajaa ruokakaupat saavat myydä korkeintaan 3,2-prosenttista olutta. Joissakin osavaltioissa taas on erikseen viini- ja viinakauppa, jossa ei myydä olutta. Sitä taas saa sitten perusmarketista tai huoltoasemalta. Onpa olemassa sitten myös piirikuntia, joissa ei myydä alkoholia ollenkaan.

31. Tölkeistä ja pulloista ei (paria osavaltiota lukuunottamatta) saa takaisin panttia, joten ne päätyvät valitettavan usein roskiin, vaikka kierrätysmahdollisuuksiakin useimmiten on.

32. Vakuutusten hinta on järkyttävä. Siis ihan oikeasti.

33. TV-kanavien määrä huimaa päätä. Jos maksaa (mansikoita) kaapelipaketista, niitä on satoja. Antennillakin niitä saa suurkaupunkialueella kymmeniä, ilmaiseksi.

34. Kirosanat ja alastomuus ovat big no-no. Radiossa soitetaan valmiiksi sensuroituja versioita kirosanoja sisältävistä lauluista. Telkkarin puolella täysi alastomuus ja roisimpi kielenkäyttö on sallittua vain (lisä)maksullisilla kanavilla, kuten HBO.

35. Ruokailuvälineiden käyttö, eli veitsi-impotenssi (kiitos vain eräälle lukijalle tästä termistä!). Erotut varmasti joukosta, jos käytät haarukkaa JA veistä kuten suomalaiset yleensä.

36. Ruokailuvälineiden käyttämättömyys. Ravintoloissa on melkein aina annoksia, jotka on tarkoitettu syötäväksi käsin. Hampurilaiset, pizzat, wingsit, nachot. Kaikkia noita olen yrittänyt haarukalla ja veitsellä aikonaan teurastaa (epäuskoisten katseiden kera), mutta nykysisin olen jo niin amerikkalainen, että nappaan erinäisiä kastikkeita tirisevät ja tiputtelevat ruoat reippaasti kouraan ja pistän ääntä kohti.

37. Viimeisenä, muttei todellakaan vähäisimpänä, ainakaan tähän aikaan vuodesta: MM-jääkiekon päälle ei ymmärretä yhtään MITÄÄN! Pelit tulevat tänä vuonna pelkästään NHL Network -kanavalta, jota meillä ei tietenkään ole. No, onneksi nykyteknologia auttaa; katselen nytkin USA-Kanada-peliä, hähhäähhäää.

Aiempia kulttuurierolistauksia löytyy mm. täältä. Bonuksena merkinnän kommenteissa on hyviä ja luotettavia, varmasti suomea äidinkielenään puhuvien ja erityisesti kirjoittavien ihmisten tarjoamia lainamahdollisuuksia.

Keksitkö lisää? Päästäänkö neljäänkymmeneen eroavaisuuteen?

Lisätty myöhemmin: Lapsen koulutehtäviä juuri tutkiessani (pois heittäessäni, kröhöm...) tuli mieleen, että numero 7 kirjoitetaan käsin eri tavalla kuin Suomessa, eli ilman poikkiviivaa.

17 kommenttia:

  1. Kahden metrin päästä ohittaminen vaatii anteeksipyynnön ja metrin välimatka on jo tönäisy. Suomessa sanotaan oho, kun hampaat on jo poikki. Sanoo miehesi anoppi.

    VastaaPoista
  2. 23! Apua! Kai siellä on erikseen jotain itsepalvelukassoja, missä saa ite piipata ja pakata ostokset? Meille tämmösille socially challenged :D

    Moni asia on siellä pelottavan samaa kun täällä Englannissakin. Ei oo vessajoogan voittanutta :D Meillä on töissä semmoset oikeen ahtaat kopit, että oon jo aika pro, vaikka oma kehu haiseekin... Mutta se tunne, kun Suomessa käy jossain vaikka ostoskeskuksessa vessassa ja ensinnäkin ne on niin puhtaat ja siistit ja sit tuntuu, että siellä mahtuis vaikka pitkälleen!

    Täällä myydään ihan perusruokakaupoissa kaikki kirkkaatkin viinat ja sieltä ne myöskin saa halvemmalla kun mistään ns. viinakaupasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ON! :D :D

      Ahaa, sukulaiskansoja siis vessajoogamielessäkin nämä kaksi! Täällä on vessat yleensä kyllä siistejä, mutta hajuraot (pun intended) ovat sitä luokkaa, ettei tee mieli jäädä sinne kovin pitkäksi aikaa hengailemaan.

      Poista
    2. En epäile! Täällä on niin paljon kaikkia vanhoja rakennuksia, että pääsääntöisesti vessatkin on vanhoja ja vaikka varmasti onkin siivottu niin silti näyttää siltä, että siellä on tosiaan joogailtu useammat sadat vuodet... Yök!

      Me suunnitellaan johonkin hamaan tulevaisuuten reissua Ameriiiikkaan, joten tykkään lukea tälläsiä listoja, että voin etukäteen valmistautua vaikkapa just siihen, että pitää antaa kassalla olevan kassittajan pakata ostokset eikä ruveta siinä turistina sönköttään et ei kiitos kyllä tää tässä menee! :D

      Poista
    3. :D Hei kiva, jos tästä oli muka oikein jotain hyötyäkin!

      Poista
  3. Juuri 1000 mailia maassasi autoilleena niin STOP -merkit!! Niitä on a)jokapuolella ja b)siis JOKAPUOLELLA �� ja ilmeisesti se väistää joka on tullut risteykseen viimeisimpinä?! Mietin taas miten tämä EI toimisi Suomessa sillä siellä kyllä ei kohteliaisuus riitä niin pitkälle... onneksi meillä väistetään aina oikealta tulecia ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä! Tämä! Sehän menee just noin, että viimeinen antaa tietä muille stopanneille. Meni hetki jos toinenkin siihen totutellessa, mutta aika hyvin se tuntuu täällä toimivan, sillä harvemmin noissa tilanteissa näkee kolareita. Itsellä meinaa nykyisin sitten taas Suomessa unohtua tarkastaa, onko risteys tasa-arvoinen.

      Poista
  4. Täällä arvosanoilla on suuri merkitys myös yliopistossa. Työskentelen UCLAssa ja täällä saa olla todella tarkkana arviointikriteerien jne. kanssa, opiskelijat protestoivat hanakasti (tämä on toki heidän oikeutensa). Arvosanat vaikuttavat työnhaussa - tietääkseni Suomessa edes lopputöiden arvioita ei kysellä työhaastattelussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Enpä ole tuota edes tullut ajatelleeksi, mutta tottahan se on!

      Poista
    2. Kiitos hauskasta jutusta! Hymähtelin ja nauroin ääneen lukiessani postaustasi :)

      Poista
  5. Taittelin justiinsa kirjettä pitkulaiseen kuoreen, enkä vieläkään osaa tehdä sitä siististi, kun se paperi pitää taittaa kolmeen osaan, eikä puoliksi tai neljään osaan niin kuin Suomessa yleensä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olin yhdessä vaiheessa kirkon toimistolla kerta viikkoon vapaaehtoisena. Opin sen taidon, sen verran tuli mailereita jäsenistölle postitettua. Mutta ei se koskaan ole ihan tasan kuitenkaan.

      Poista
  6. Yritin eilen jättää kommenttia mutta näköjään haihtui ilmaan. Mutta on uudelleen yrittämisen arvoinen, nimittäin amerkkalaistunut täällä toteamassa intra-amerikkalaisen kulttuurieron! Siinä pisteessä ollaan. Pakkaajat, nuo arjen ilot ja kummastuksen aiheet - joka i-ki-nen kerta se heppoisin kauppakassi valitaan painavimmille tavaroille, kun vieressä on jykevä paksukankainen - ovat täällä baggers, ei sackers.

    Lista aiheutti paljon nyökkäilyä. (mittayksiköt nyt vaikka - Ikeassa kaikki on metreissä, paitsi USA:n nettisivuilla... ja montako tuumaa kaksi jalkaa olikaan? No löytyi niillekin hyllyille paikka mitä ei enää voinut palauttaa.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska huomio!

      Hyvä, että löysit hyllyille paikat. :D Tuumasta toimeen!

      Poista
  7. Suomessakin muuten kokeiltiin muuttaa seiska viivattomaksi, mutta huomasivat että sekaannuksiahan siitä tulee, ja palauttivat kirjoitusasun takaisin normaaliksi ( viivalliseksi ). Tuo kokeilu ei tainnut kauaa kestää, mikäli aivan oikein muistan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. If it ain't broke, don't fix it! Tuo minun matemaattisesti suht lahjakas miehenikin muuten kirjoittaa seiskan viivalla juuri selkeyden vuoksi.

      Poista