tiistai 4. helmikuuta 2014

Amerikka amerikkaa puhuville amerikkalaisille!

Muutama kuukausi sitten kruunattiin uusi Miss America. Unohdin, viimekin vuonna, seurata tiiviisti ennakkospekulointia tai edes itse kisaa, mutta media piti huolen, että jokainen tiesi, mitä oli tapahtunut. Jotain ennenkuulumatonta.

Missiksi oltiin valittu terroristi. Neljä päivää 9/11-vuosipäivän jälkeen.

"Miksi helvetissä Miss AMERIKKA -kilpailussa tanssii terroristi? #eukkoräjähtää" Kuva täältä.
"Ja tuosta arabista tuli Miss America. Klassista." Kuva täältä.
Tosi asiassahan Nina Davuluri on New Yorkissa syntynyt amerikkalainen, joka tunnustaa hindulaisuutta ja omaa intialaiset juuret. Eli muslimiterroristi, jonka nimi on mahdotonta ääntää, tietenkin.

Sunnuntaina, Super Bowlin jo ollessa ohi, eli toisella neljänneksellä, tuli Coca Colan vuoro näyttää, mitä heidän miljoonamainosbudjetillaan oltiin saatu aikaiseksi. Meidän monikansallista kisakatsomoa vähän nauratti mainoksen yltiöisänmaallisuus liehuvine lippuineen ja hempeine ylistyslauluineen.


Kaikkien reaktio ei ollut samanlainen.

"Miksi nuo laulaa kansallislaulua eri kielillä? Amerikkalaiset puhuvat englantia."
"Cokis-mainos oli perseestä. Meksikolaiset, terroristit, juutalaiset ja n*ekerit eivät ole "amerikkalaisia"."
"Onpa mukava nähdä, että Cokis tykkää laulaa AMERIKKALAISEN laulun terroristien kielellä. Hienosti tehty. Voitte poistua Amerikasta nyt."
"En juo enää IKINÄ Cokista tuon oksettavan, epäamerikkalaisen mainoksen jälkeen. Ällöttää. #Cokisonperseestä" Kaikki kuvat täältä.
Huoh. Sanattomaksi vetää. Oikeat, aidot ja alkuperäiset (ha!) amerikkalaiset loukkaantuivat, koska America the Beautiful (ei siis kansallislaulu, kuten jotkut sankarit väittivät) laulettiin ei englanniksi. Coca Cola boikottiin, välittömästi, ja Pepsiä ääntä kohti.

"Nyt kun Coca Colan mainos juhlisti monikielisyyttä ja -muotoisuutta, ja Pepsi on kannattanut äänekkäästi homojen oikeuksia, mitä juomia äärioikeistolle jää enää jäljelle? Voisimmeko suositella isoa, kylmää lasillista suodattamatonta Taka-Hikiän hanavettä?" Kuva täältä.
Skandaalinhakuinen media tarrasi tietysti tähänkin ilmiöön vesikauhuisen koiran innolla. Muutamat torvet saavat ihan liikaa huomiota töräytyksilleen, ja rujo vähemmistö näyttää jättiläiseltä hiljaisen enemmistön vierellä.

Uskon ja toivon vilpittömästi, että suurin osa amerikkalaisista ei loukkaantunut (ei hyvänen aika...) Coca Colan mainoksesta tai tummahipiäisestä missistä. Elättelen myös toiveita, että osa julkisuutta saaneista some-kommenteista on sarkasmia.

Surullista kuitenkin on, että osa niistä on varmasti ihan aitoja täydellä vihalla ja paatoksella ilmoille ripuloituja mielipiteitä. Todella surullista.

13 kommenttia:

 1. Juuri siksi etta media tarttuu tammosiin asioihin joihin ei todellakaan tarvitsisi tarttua ja paisutella mina en kauheasti edes halua uuutisia/televisiota seurata. Missi parka. Tekee ihan pahaa hanen puolestaan tuollaiset kommentit. Ihan kamalaa! Ja tuo cokiksen mainos.... noh nain sen pari paivaa ennen Super Bowlia ekan kerran. Super isanmaallinen, tuo tata Amerikkalaista moninaisuuden "rikkautta" esille ja taas ei voi muuta kuin ihmetella naita ahdasmielisai kommentteja. HUH! Niin kuin sanoit suurin osa varmasti ihan tosisaan siella niita kirjoittaneen. Komppaan: todella surullista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä juuri.

   Joskus tulee kyllä ihan ähky, kun katsoo uutisia (tai no uutisia ja uutisia...). Nehän raportoi tasan niistä aiheista, joilla saadaan eniten katsojia, eli skandaaleja niiden olla pitää. Oikeita tai paisuteltuja.

   Poista
 2. Tää on oikeasti yksi asia mitä olen miettinyt ja paljon - miten joistakin amerikkalaisista tulee tuollaisia? Onko syy kasvatuksessa, koulutuksessa, yleistiedonpuutteessa? Miten joillakin yleistieto voi jäädä niin vähäiseksi kun kaikki (?) saavat kuitenkin samanlaisen peruskoulutuksen. Aikoinaan kun lähdin Englantiin opiskelemaan otin toiseksi pääaineekseni American Studies saadakseni enemmän selville maasta joka on tavallaan niin f*cked up, mutta toisaalta niin mahtava. Jotain selvyyttä asioihin sain historian ja politiikan kautta, mutta se ns. tavisnäkökulma muta puuttuu täysin. Oon käynyt Jenkeissä vain kaksi kertaa, molemmat niistä New Yorkissa joka nyt on niin kansainvälinen. Mistä se yltiöpatriotismi kumpuaa ja miten jotkut vaikutusvaltaisetkin ihmiset voivat luulla näin: If English was good enough for Jesus when he wrote the bible it should be good enough for Coke - Michele Bachmann Fox News 3 Feb 2014. Que??? :D Anteeksi avautuminen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon tullut siihen tulokseen, että näitä tyyppejä taitaa löytyä vähän joka maasta. Täällä vain on sen verran paljon porukkaa, että tollo-orkesteri näyttää isolta, ja taitaahan se ollakin verrattain iso. Ihan pahinta on, miten paljon valtaa, ihan oikeaa valtaa (tapaus Michele Bachmann ja kumppanit...), ja näkyvyyttä he saavat.

   Mutta en minäkään ymmärrä, miten kukaan voi oikeasti olla tuota mieltä ja olla niin varma omasta ylemmyydestään ja paremmuudestaan. Toki amerikkalaiset toitottavat ihan yhteiskuntana omaa erinomaisuuttaan ja isänmaallisuuttaan, ihan presidentistä lähtien, joten ei ole ihme, että se menee joiltain "vähän" yli ja ksenofobian puolelle.

   Voisin puhua tästä ihan loputtomasti, haha. Kirjoitin aiheesta aikoinaan kandintutkielmankin, joten samoista jutuista ollaan näköjään teikäläisen kanssa kiinnostuneita. ;)

   Poista
 3. Meikäläisen kanditutkielma oli Britain and anti-Europeanism :D eli jep löytyy niitä muualtakin maailmasta. Haaveena on, että pääsen jonnekin keskelle Usaa, keskelle ei mitään seuraamaan näitä americanoja ja aiheuttamaan hieman pahennusta :D haha sick lady!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nonih, eiku vaan matkaa suunnittelemaan! Kansasistakin löytyis monta hyvää kohdetta. ;)

   Poista
 4. Hyvä tuo limsajuliste!! :D Minä näen 50 vuoden päässä aidosti multikulttuurisen Amerikan, jossa se oikeakin kansallislaulu lauletaan useammalla kielellä. Ainakin espanjaksi. Mies oli vähän otettu suomalaisten puolesta, kun aiheesta keskustellessa oppi, että Suomen kansallislaulu on ensin kirjoitettu ruotsiksi.

  Huvittavintahan tässä on, että USA:ssa ei ole virallista kieltä! Oikein vahingoniloisena odotan espanjan aseman vahvistumista entisestään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah! Ja hyvä me!

   Monikohan noista ääniTORVIsta tietää, ettei USA:ssa tosiaan ole virallista kieltä? Veikkaisin, että luku on aika pieni. Kun ottaa huomioon, että (erään kyselyn mukaan) 18% amerikkalaisista luulee, että aurinko kiertää maata, niin...

   Huoh.

   Poista
  2. Ja jotta meikäläisen amerikkalaisille naureskelulla olisi mitään pontta, niin korjaan edellistä kommenttia parilla isolla kirjaimella - Aurinko ja Maa, tässä yhteydessä.

   Poista
 5. Vetää ihan sanattomaksi. Niin sanattomaksi, että oli pakko sanoa se tässä. :D

  VastaaPoista
 6. West Virginiassa oli juuri vasta vesiskandaali (Watergate, ha!), kun ison piirikunnan vesi myrkyttyi niin pahasti, etteivät ihmiset voineet käyttää vettä edes peseytymiseen. http://thinkprogress.org/climate/2014/02/07/3263491/west-virginia-water-crisis/

  VastaaPoista
 7. (Piti selittää juomahassuttelu, literalisti ei mahtanut itselleen mitään ;) )

  -Satu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kappas, laiskalle kääntäjälle kävi perinteiset! Enpä osannut laskea yksi yhteen, joten kiitos tästä. :)

   Poista