perjantai 10. tammikuuta 2014

Amerikansuomalaisen Niksi-Pirkka (ei sisällä sukkahousuja)

Muutat/tulet pitkälle vierailulle Amerikkaan. Huomaat heti, että pussilakanat ovat harvinainen luonnonvara, kaupasta ei saa kunnon karkkeja, leipä on pahaa pullaa. Suomi-ikävä kalvaa, ja haluat jouluksi, tai satunnaiseksi keskiviikoksi, riisipuuroa ja lanttulaatikkoa, mutta reseptivihkoa ja kaupan ruokahyllyjä vertaillessa menee sormi suuhun. Eihän täällä myydä puuroriisiä! Mikä neuvoksi?

Onko nälkä?
  • Riisipuuron voi tekaista risottoriisistä (tai medium grain -riisistä). Passeli myös karjalanpiirakan täytteeksi.
  • Ruisleipää ja karjalanpiirakoita voi tehdä itse, sillä peruskaupoista löytyy yleensä karkeaa ruisjauhoa. Alahyllyltä, pölyttymässä.
  • Karo Dark Corn Syrup käy "tavan" siirapista. Lanttulaatikko ja piparit ovat suksee.
  • Salmiakkia (tai jotain sen tapaista) löytyy ainakin Kansas Cityn alueelta mm. Dean & DeLucan irtokarkkiosastolta ja World Marketista. Jälkimmäisestä saa myös hapankorppua (Finn Crisp) ja ruotsalaista glögiä. Aina ei voi voittaa. (Ja pianhan meillä on Ikea, josta saa myös ruotsalaista glögiä.)
  • Valion juustoja löytyy näistä kaupoista.
  • Joulutortut voi muovailla pakastetusta puff pastrysta, ja luumuhillon keittelee kätevästi kuivatuista luumuista ja sokerista.
  • "Kermaviiliä" tulee, kun yhdistää jogurttia, tuorejuustoa ja sitruunaa/viinietikkaa. Kiitos Irina.
  • Jos leipuria laiskottaa, Nordic Breads auttaa. Whole Foodsista taas löytyy harvinaisempia herkkuja, kuten Pandan lakua ja rahkaa. Kiitos Ina.
  • Sproutsin irtomyynnistä saa Risellan veroista (puuro)riisiä, short grain rice. Rahkahimon voi tyydyttää kreikkalaisella jogurtilla, ja jos maissisiirapin maku ei miellytä, Steen'sin 100% Pure Cane Syrup pelastaa. Kiitos lone star.
  • Iskikö metwurstikaipuu, mutta kaupan leikkelehyllyllä näyttäisi olevan vain vetistä kinkuntapaista? Salamista saa ensiapua! Meillä on käytössä thin cut salami, Inalla genoa salami, ja lone starin taloudessa suosikeja ovat Pillersin salamit.
  • Mannapuuronnälkäisille (minä!) lienee ilouutinen, että puuron voi keitellä Cream of Wheatista (farina). Tästä vinkistä kiitos Facebookin USAn Suomalaiset -ryhmälle.
Janottaako?
  • Stiegl-Radler -greippiolut maistuu Lonkerolta - oikeasti!
  • Ennen niin köyhät ja ylimakeat siiderivalikoimat ovat kuivuneet, mutta eivät kokoon, vaan herkulliseen suuntaan. Kokeilemisen arvoisia ovat ainakin Angry Orchard ja Crispin (meikän suosikki).
Väsyttääkö?
  • Petivaatteita voi toki tuoda Suomesta, mutta tyynyt ovat täällä leveämpiä ja peitot pidempiä. Toimii silti, kun vähän ryttää. Oikeista paikoista (mm. Crate and Barrel) metsästämällä löytyy pussilakanoitakin, jopa Marimekkoa, amerikkalaisella mitoituksella.
Pitääkö päivittää Facebook-status?
  • Amerikkalaisen eli vajaavaisen näppäimistön saa ääkköselliseksi seuraamalla näitä ohjeita (Windows).

Miten SINÄ olet tehnyt amerikkalaisesta arjesta suomalaisempaa? Sana on vapaa!

Lisään niksipirkkailut ja niiden lähteet tähän listaan.

36 kommenttia:

  1. Hauskoja vinkkeja, vaikkei ne ihan suoraan juuri Argentiinaan olekaan kaytettavissa :) Minulla on nappis kolmella kielella, mutta jos joudun hyppimaan ikkunasta ja kielesta toiseen, jatan joka kielen merkit ronskisti pois. Kannykka haastaa enemman... Puuroa tulee jopa tavallisesta riisista, koska taalla risottiriisikin on hintava erikoisuus. "Kermaviilia" valmistan jogurtista, tuorejuustosta ja sitruunasta/viinietikasta, sekalimpun teen haudutuspadassa, ettei kirottu kaasu-uuni polta pohjaa. Menee siis vahan niin, etta joko monet asiat on jaaneet ruokavaliosta tai rapellan ne itse alusta asti. Ei edes paha juttu valttamatta, ajansyoppo kyllakin! Ois kiva lukea muidenkin kommentteja aiheesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylläpä asiasta selvä tulee ilman skandejakin. ;)

      Oi, kermaviilivinkki on tervetullut uutuus! Ite oon sekotellut (Suomesta tuotuja!) dippijauheita sour creamiin, ja onhan se vähän tuhtia tavaraa dippailuun, haha. Totta tuokin, että moni juttu on jäänyt ruokavaliosta/arjesta pois, tai ovat harvinaista herkkua, kuten ruisleipä ja karjalanpiirakat. Kas kun ei viiti monta kertaa viikossa (tai edes kuukaudessa... tai edes vuodessa...) niitä tehdä.

      Poista
  2. Ooh, olen todella surkea Amerikansuomalainen, kun en tee oikeastaan mitaan Suomalaista arkeen. Paitsi etta niita gingerbreads leivon, mutta en ole sen kummallisemmin etsinyt erityista syrup... ja rye flour olen kayttanyt aina taalla - health nut ja leivon kaikki leivat itse.
    Mutta bed linens puolella kaytan ihan normaaleja flat sheets, enka pussilakanaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, hyvä vain, jos ei haikaile vaikeasti saatavien Suomi-juttujen perään! :)

      Meillä on vähän sekalainen seurakunta noita petivaatteita. Yhdessä vierassängyssä on flat sheets ja comforter, toisessa pussilakanallinen peitto, meidän sängyssä sekoitus molempia. Kesällä varsinkin on kiva nukkua ihan pelkän lakanan kanssa!

      Poista
  3. Meillä on ollut äidin tekemä ryijy seinällä joka asunnossa, vaikka asunnonvälittäjä kysyikin miksi 'rug' on seinällä.
    Kengät otetaan pois jalasta sisällä, myös vieraat ovat tämän oppineet.
    Pussilakanoita on käytetty täälläkin, yleensä niitä löytyy hyvin - 'duvet cover' - en ole oppinut tähän päällyslakana juttuun.
    Ja taidan olla vieläkin enemmän kättelijä kuin halaaja - muistan kuinka se jatkuva halaaminen joskus aiemmin ärsytti. Ihan vieraat ihmiset yrittivät halata.
    En nyt tiedä kuuluuko tämä tähän, mutta tuntuu että suomalaisena minulle sallitaan myös lupa olla hiljaa. Täällä olen yleensä hiljainen näiden muiden joukossa. Suomessa käydessä ihmettelevät enkö voisi olla joskus hiljaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on myöskin ryijy seinällä! :) On tosiaan herättänyt ihmetystä paikallisissa...

      Samoin otetaan kengät pois jalasta sisällä. Jotkut jäärät, kuten appivanhemmat, ronttaisevat vielä rapaisillä kengillään kokolattiamatolla, mutta noh, pick your battles. Halaamiseen olen jo tottunut, vaikka aluksi se tuntui tosi kummalliselta!

      Meikä nyt on normisosiaalinen täällä, mutta Suomessa älytön räpätäti! ;) Mutta onneksi sulle on sallittu hiljaisuus - koska sehän on niin, että Suomessa ei edes oikein tunneta käsitettä awkward silence. :)

      Poista
  4. Jeps. Meilla kaytetaan monia noista yllamainitsemistasi. Pandan lakua loytyy Whole Foodsista. Jos ei viitsi leipoa ruisleipaa itse niin Nordic Breads:in Simo leipoo puolestasi ja lahettaa ympari USAta. IKEAsta sain aikaisemmin vaniliinisokerin ja Dan suckerin vaalean ja tumman siirapin.... ei saa enaa (kutistivat ruokaosastonsa minimaaliseksi). Siideria kaipaan koska tykkaan makeasta siiderista. Meillapain on hyvaa Wood Chuck siideria monessa eri maussa. Ehdoton suosikkini on vadelma (syksylla loytyy kurpitsaa ja talvella vaniljalla maustettua). Nyt loysin neljan vuoden jalkeen rahkaa (quark) Whole Foodsista. YES! Jos sita ei loydy niin fat free sour cream on maultaan aika lahelle. Pussilakanat loytyy US koossa Duvet cover nimella niin kuin ylla jo mainittiin ja IKEAsta niita olen lahinna ostanut, no okei pari Marimekon Crate and Barrelsilta alesta. Itse kaytan risottoriisia puuroon ja karjalanpiirakan tekoon. Mieheni leipoo meilla kaikki leivat ja tekee myos meidan ruisleivan (uhratiin pari Vaasan ruispalaa juuren tekoon - juurelle annettiin nimi UKKO koska kuulemma kaikki leipurit nimeavat juurensa). Teen glogin suomesta tuodulla glogimausteella. Samoin tuon liivatelehdet suomesta leivontaa varten kun en vain yksinkertaisesti osaa kayttaa tuota jauhetta. Ja naita ikuisia leikkitreffeja (pitaisi olla monta viikossa) en ymmarra ja olen saanut oudon maineen kun en paasta lapsiani leikkimaan kavereitten kanssa pitkan koulupaivan jalkeen tai viikonloppuna kun olisi kiva viettaa perheen kanssa aikaa. Kylla he leikkitreffeille paasevat mutta eivat siis sellaisella syotolla kuin taalla tuntuu olevan tapana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ina,
      En tiedä miten sellainen ostospaikka kuin The Gift Chalet sopisi sinulle. Asuessamme 'Northeast':ssa tuli siellä joskus käytyä ostoksilla. Vähän kallista ehkä mutta joskus niin tarpeeseen. Jos tuota googlaat, niin osoite pitäisi löytyä.

      Poista
    2. Kiitti Leena, tiesinkin jo kyseisesta paikasta. Ovat kuulemma vahentaneet viime aikoina paljon tuotteita. Netin puolella olen heidan tarjontaa katsellut mutta en muuten tutustunut kyseiseen putiikkiin. Tassa meidan lahella on myos kivasti yksi Marimekon concept kaupoista (Cambridge) and tuossa naapurikaupungissa tormasin pikkukauppaan joka oli taynna Marimekkoa ja Iittalaa ja muutenkin skandinaavisia tuotteita. :)

      Poista
    3. Pandan laku unohtuikin omalta listalta! Sitä olen täältä löytänyt World Marketista ja meidän lähikaupasta. :) Rahkaa on ollut ikävä, pitääpä käydä nuuhkimassa Whole Foodsin hyllyt. Kiitti vinkistä!

      Meillä ei ole leikkitreffirumba vielä alkanut. Odotan vähän kauhulla kaikkea koulutoimintaan liittyvää, hrr.

      Ihana tuo UKKO! :) Mä tein juuren hapankorpuista, mutta nimi kyllä puuttuu... ;)

      Poista
  5. Hei miten sattuikin, sattumalta löysin tämäniltaisen pubin listalta Radleria! Olin kuski, joten alhainen alkoprosentti kiinnitti huomion ensin, toiseksi sitten se greippi. Ja yhdyn todistukseesi, ihan lonkerolta maistuu!

    Siirappivinkille tulee loppuvuodesta käyttöä, Ikeasta muinoin ostamani dansukkerin alkaa olla käytetty. Ja muutenkin hyviä vinkkejä. Mutta Ikeasta puheen ollen, ei sitten taideta saada teitä tänne asti Ikea-reissulle jos olette saamassa sinne oman! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kylläpäs sattui! :)

      Heh, Ikea-reissu taitaa nyt jäädä tosiaan tekemättä, mutta onpa meillä ollut KC:n Suomi-tyttöporukan (meitä on täällä ihan porukaksi asti!) vähän puhetta road tripistä Chicagoon jossain vaiheessa. ;)

      Poista
    2. Jos Chicagoon suuntaatte, niin keep me posted too! Chicago on vahan yli tunnin lento matkan paassa :)

      Poista
    3. Chicagon Sweden Shopista saa Pilvi Dan Sukkerin tuotteita! Ja muitakin herkkuja :)

      Poista
  6. Loistavia vinkkeja! :) Just taalla kauhulla mietin tulevaa mahdollista muuttoa ja sita, etta haluan ottaa lakanat, peitot ja tyynyt mukaan. Ai niin ja extra luggagen irttareita :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No irttareita, todellakin! Karkkivalikoimat itkettää vieläkin, mutta ehkä ihan hyvä vain. Eipähän tartu joka kauppareissulla namipussia mukaan. ;)

      Poista
  7. Harvemmin enää kaipaan mitään suomalaista arkielämässä. Ruisleipää, karjalanpiirakoita ym. leivon itse, ja minun ruisleivän juuri on jo kohta viisitoista vuotta vanha :). Monet maukkaat leivät on leivottu näiden Amerikan vuosien aikana, ja oon aika ylpeä kun olen oppinut tekemään oikeata ruisleipää :). Meillä saa ruisjauhoja ihan lähikaupasta, ja ennen sai Valion oltermanniakin, mutta ei enää. Pitää tyytyä ruotsalaisiin ja tanskalaisiin juustoihin silloin kun haluaa leivänpäällysjuustoa. Karkkia tuon Suomesta kun siellä käyn, ja myös jotakin näkkäria ja hapankorppuja, vaikka saa niitä täältäkin, ja kun ne on syöty, niin on oppinut olemaan ilmankin.

    Meillä on vielä suomalaiskokoisia peittoja käytössä ja Suomesta olen tuonut uusia pussilakanoita, ja lisäksi meillä on amerikkalaisia peittoja ja duvet covereita. Silloin kun muutin tänne, niin kaupoissa ei juurikaan ollut duvet covereita, mutta nykyään niitä saa ihan joka paikasta.

    Siideri ei oikein sytytä, joskus Suomessa olen maistanut, mutta en tiedä mitä siitä sanoisin :), joten en osaa kaivata. Minusta kreikkalainen jugurtti on aika lähellä rahkaa, enkä rahkaakaan enää osata kaivata erityisemmin. Nytkin on jääkaapissa puolen kilon purkki käyttämättä, meillä sitä saa saksalaisesta kaupasta.

    Puuroriisin ostan Sproutsista irtomyynnistä, short grain rice, on ihan kuin Risella-puuroriisiä. Steen's 100% pure cane syrup on minusta hyvä leivontasiirappi, maistuu paremmalle kuin maissisiirapit. Molasses-siirappi on myös hyvää, siinä on uniikki maku :).

    Joskus kaipaan kunnollisia leikkeleitä -cold cut- sen ihanan ruisleivän päälle. Central Marketista saa hyvää kinkkua, mutta yleisesti ottaen leikkeleet on täällä aika huonon makuisia, enkä ole oppinut niitä syömään. Voita sitten vaan leivälle, mutta ei kelpaa mikä tahansavoi, vaan irlantilaista Kerrygoldin voita se olla pitää :D.

    Olen lukenut blogiasi jo aika kauan, mutta en ole koskaan kommentoinut, kun en ole "löytänyt" oikeita sanoja. Teidän tyttö on kerrassaan suloinen, ja olemme saaneet nähdä hänet kuvissa. Ne ilahduttavat kovasti,vaikka ei tunnetakaan :). Hassua, eikö vain? Aina kun Suomen lomalla ajetaan sinun kotiseudun ohi, niin tulet mieleeni "täältä on Kansasin tyttö kotoisin". Niillä seuduilla muutenkin alkaa olo tuntua kotoisalta :). Ajetaan joka kesä etelästä pohjoiseen ja toisin päin.

    lone star

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leikkeleista kaipasin tanne muutettua meetwurstia ja yritin kovasti kysella kaupoista. Yhdessa sitten lihamyyja kuvailun perusteella antoi maistaa muutamaa ja Genoa Salami on hyvin lahelle suomalaista "metukkaa". Olet varmaan tietoinenkin tasta mutta laitanpa nyt varuiksi. :D

      Poista
    2. Onpa mukava, että kommentoit nyt! :) Ja savolaiset maisemat ovat kyllä kotoisia itsellekin!

      Leivänpäälliset tuntuvat tosiaan köyhiltä korvikkeilta. Meillä ollaan tykästytty thin cut salamiin, muistuttaa meetwurstia sekin! :) Juustot ovat sitten melko mauttomia ja/tai kumisia, ja hintavia! Tähän meidän lähelle rakennetaan nyt ruokakauppaa, josta saa Finlandia-juustoa. Muutamasta viipaleesta saa maksaa maltaita, mutta maistuu sen verran taivaalliselle paikallisiin arkijuustoihin verrattuna, että kyllä kannattaa.

      Pitääpä vertailla siirappimakuja!

      Poista
    3. Kiitos vinkeistä metwurstin suhteen! Itse en pidä siitä, mutta puoliso ei voi elää ilman, joten aika tärkeä asia on :).

      Puolisoni tykkää Pillersin salameista http://www.pillers.com/product-types.php?Category=9, ja niitä saa meillä ainakin Central Marketeista ja satunnaisesti muualtakin. Hän on aika monia maistanut, mutta nämä kuulemma ovat jopa parempia kuin suomalaiset :), paitsi se Pillersin Gypsy salami, liian voimakas. Hungarian Salami kuulemma paras maku, tai Old Forest.

      Tämä kinkku on aika hyvää Three Little Pigs, Jambon de Paris http://3pigs.com/products/charcuterie/jambon-de-paris.

      Myös tämän firman http://www.fratelliberettausa.com/delifinale.htm Prosciutto Cotto on oikein hyvää.

      Eli aika vähissä ne ovat positiiviset kokemukset näistä cold cuts tähän mennessä, mutta ilmankin pärjää.

      Meilläkin Sproutsista saa suomalaisia juustoja, ne ovat valmiiksi siivutettuja, ja itse en pidä niistä kun ovat liian paksuja siivuja ruisleivälle. Mutta amerikkalaisiin sandwicheihin käyvät vallan mainiosti!

      lone star

      Poista
    4. Ihan totta tuo, että valmiiksi siivutetut juustot (suomalaisetkin) ovat ihan liian paksuja. Juustokimpaleet taas ovat monesti omituisesti mitoitettuja, joten juustohöylän kanssa saa käyttää mielikuvitusta!

      Poista
  8. Minulla on näppäimistö ollut aina sillai, että alhaalta valikosta vaihdan FI tai EN, mutta joskus vaikka käytän suomalaista näppistä, niin automaattisesti kone yrittää korjata. Eli jos on ä-kirjainta sanassa, ja jos löytyy vastaava oikea sana ilman ä-kirjaimia englanniksi, niin se korjaa sen tilalle. Suomea en oikein osaa/tahdo kirjoittaa ilman ääkkösiä :).

    lone star

    VastaaPoista
  9. Siirapit kannattaa käydä ostamassa Whole Foodsista tai muusta terveellisempää ravintoa tarjoavasta kaupasta. Geenimanipuloitua maissia kannattaa välttää myös siirapissa. Vaahterasiirapista tulee hyviä pipareita ja käy hyvin laatikoihinkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, no meillä käytetään siirappia ihan pelkästään jouluruokiin, joten en ole viitsinyt asiasta liikaa stressata. Kannattaisi varmaan, tosin! :)

      Poista
  10. Tätä keskustelua kun lukee niin herää kysymys, että mitä ne amerikkalaiset laittavat leivälle kun ei ole makkaraa ja juustoa? Sipsejä niinkuin engelsmannit? Aina se Touhulan setä jotain tuntuu siihen leivän päälle löytävän ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahaa, kyllähän täältä löytyy juustoa ja makkaraa sen seitsemääsataa sorttia, mutta monet ovat vetisiä ja kumisia. Hyvään tottuneille suomalaisille vaikeita nieltäviä! ;)

      Vaihtoehtoinen vastaus: maapähkinävoita ja hilloa.

      Poista
    2. Juu, juu onhan niitä leivän päällyksiä vaikka mitä, mutta jostakin kumman syystä ne eivät ole suomalaiseen makuun sopivia :). Esim. joskus on sattunut kohdalle ihan siedettävän makuista Mortadellaa, joka on kai italialaista "lauantaimakkaraa" alkuperältään. Täkäläinen bologna muistuttaa myös lauantaimakkaraa. Kerran otin yhdessä bbq jointissa bologna sandwichin, niin se leiväntekijä huusi isoon ääneen, että tämä rouva tykkää Oklahoma steak, ja sitten kaikki asiakkaatkin hörähtivät nauramaan :D.

      Joskus kun lukee jonkin tuoteen tuoteluetteloa, niin saattaa siinä vaiheessa jo ruokahalu kadota :D.

      Kaikista paras kokemus on ollut kun olen ostanut eräästä saksalaisesta kaupasta Schinkenwurst, kinkkumakkaraa, ja se on ollut siedettävän makuista. Ja onhan täällä maksamakkaroitakin ym.

      lone star

      Poista
    3. No muistanpa kyllä omankin tyrmistykseni kun Australian reissulla oli tarjolla makkaraa grillattavaksi... lievästi sanottuna epäilyttävän näköisiä. (Makua en enään muista muttei tainnut päätä huimata...)

      Poista
    4. Maksamakkaraa löytyy tosiaan ihan Oscar Mayerin valmistamanakin! Löytyy aika kausiluontoisesti meidän lähikaupoista...

      Ihan perinteistä grillimakkaraa ei täältäkään oikein löydy (eikä HK:n sinistä!), mutta suositut bratwurstit ovat kyllä herkullisia nekin. :)

      Poista
  11. Täähän on hauska! Ruisjauhot meillä oli viimeksi toiseksi ylimmällä hyllyllä. Iloinen yllätys. Ja hapankorppuja löytyy myös. Lattian pesuun on löytynyt aine, joka on melkein kuin mäntysuopaa ja eiks donitsit ole melkein kuin munkkeja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tuohan on jo todella suomalaista! :) Mistä löysit mäntysuopakorviketta?

      Poista
  12. Pahoittelut radiohiljaisuudesta, meillä on tärkeitä vieraita tekemässä arjesta erittäin suomalaista. Palaan asiaan taas ensi viikon lopulla!

    VastaaPoista
  13. milläköhän hakusanalla ylläoleva saarnaja on todennut tarvitsevanne pelastusta :DDD koitan pysyä maltillisena, tuntuu että ikuisuus viimeisestä päivityksestä.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Onhan tässä varmasti annettu aihetta kerran jos toisenkin! ;)

      Palaan pian taas normiruotuun, vieraat lähtevät huomenna. :) :/

      Poista