tiistai 23. joulukuuta 2014

Erään ulkosuomalaisen joulu

Aamuaurinko paljastaa vielä vihreydenrippeistä kiinnipitävän nurmikon. On tyyni, kansasilainen talvipäivä. Yöpakkanen on väistymässä lämpöasteiden tieltä, ja naapuruston yksinäinen orava lenkkeilee puuaitojen päällä.

Vihreän talon sisällä syödään aamupalaksi ohrarieskaa ja pipareita (ja homejuustoa). Isossa uunissa paistuu ensimmäistä kertaa raaka, suolattu kinkku(rulla). Aiempina vuosina ulkosuomalainen on joutunut tyytymään valmiiksi ylikypsään spiraalikinkkuun, mutta tänä vuonna IKEAn pakastealtaasta löytyi pelastus. Ulkosuomalainen rakentaa kaukomaillakin itselleen suomalaista joulua.


Jääkaappi kätkee sisäänsä lanttu- ja porkkanalaatikoita, joiden nurkkia joku on jo nakerrellut. Keskelle mannerta tiensä löytänyt Atlantin lohifile on suola- ja tillikerroksen alla odottamassa tositoimiin pääsemistä. Aattona valmistettavat riisipuuro, karjalanpaisti ja rosollinkorvikkeena toimivat paahdetut juurekset takaavat sen, että nälkä ei pääse yllättämään missään vaiheessa.


Joulu on erityisen tunteikasta aikaa jopa kylmälle ulkosuomalaiselle. Kortti ikääntyvältä ukilta, vaikkei enää edes itse kirjoitettuna (tai ehkä juuri sen takia), saa silmäkulmat kirvelemään oudolla tavalla. Perinnereseptien tavaamisesta ei meinaa tulla mitään, kun taustalla soi suomalainen joulumusiikki. Koti-ikävä, mukaanlukien kaipuu perhettä ja ystäviä kohtaan, kulminoituu jouluun.


Vaikka kaiho kalvaakin sydäntä, ulkosuomalainen tuntee olevansa erityisen onnekas. Olisi aika ikävää, jos koskaan ei olisi ikävä.

Sä tähdistä kirkkain nyt loisteesi luo
Sinne Suomeeni kaukaisehen!
Ja sitten kun sammuu sun tuikkeesi tuo,
Sä siunaa se maa muistojen!
Sen vertaista toista en mistään mä saa,
On armain ja kallein mull' ain' Suomenmaa!
Ja kiitosta sen laulu soi Sylvian,
Ja soi aina lauluista sointuisimman.

*****

Renny ei kokkaa Suomi-ruokia, vaan käy aattona ravintolassa, lenkkarit jalassa, syömässä käsin rasvaa tirisevän hampurilaisen. Muutaman munatotin jälkeen hän kiroaa vuosia sitten aloittamaansa The Elf on the Shelf -traditiota ja piilottaa aattoiltana tontun kaapin perukoille toivoen, ettei löydä sitä seuraavana kiitospäivänä, jolloin tontun olisi määrä ilmestyä taas vakoilemaan Beyoncéa. Rennyn hienon kaasutakan reuna on koristeltu joulusukilla, ja lahjat revitään auki vasta jouluaamuna, jonka jälkeen syödään vaahtokarkkibataattilaatikkoa ja hunajakinkkua.

Kyösti herää aattona aamuneljältä kuuntelemaan joulurauhanjulistuksen. Unihiekkaa varisee kinkkuvoileivän päälle turautetun Turun Sinapin päälle, kun Kyösti yrittää pysyä hereillä. Hän ehtii juoda kolme kupillista Presidenttiä Teema-mukistaan, ennen kuin vaimo ja Kalevala-poika vihdoin nousevat. Aamupalaksi on pohjaanpalanutta riisipuuroa (Kyösti torkahti hetkeksi, eikä muistanut vahtia kattilaa) ja rusinakiisseliä, josta kukaan ei syö rusinoita. Ennen lahjojen avaamista syödään asiaankuuluvasti laatikoita, rosollia ja lipeäkalaa, josta edes Kyösti ei pidä, mutta joka vuosi Kyösti kuitenkin kylvettää kalaa lipeäliuoksessa.

Koska niin kuuluu tehdä.

10 kommenttia:

  1. Sylvian joululaulu... täsmälleen sama säkeistö sai täällä jonkun tänään vähän liikaa herkistymään. Atlantin yli on näemmä yhteys, jota eivät sotke mitkään tietotekniset viat. Olette rakkaita, ja olemme ylpeitä teistä: rakkauden kanssa pitää olla rohkea, ja te olette olleet. Ikävän tunne vain kertoo, että olemme elossa ja välillämme on side, joka ei koskaan katkea.

    terveisin äiti ja isä

    VastaaPoista
  2. Mulla on jokaisena jouluna syvä myötätunto jokaista ulkosuomalaista kohtaan. Ne laatikot ja kinkut ei vaan maistu samalta karnevaalitunnelmissa, ehkä vielä helteessä :) Siihen vaaditaan jotenkin se suomalainen melankolia, heh

    Mutta hei, oikein hyvää joulua sulle. Nauti ja fiilistele mahdollisuuksien mukaan!
    Eikö sun amerikkasuvulla ollut joskus tapana se "hauska" lahjanvaihto arpajaistapaan? :) Mulle on jotenkin piintynyt se mieleen vuosien takaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä oli tosi ankea keli aattona; sateli vettä ja taivas oli pilvessä, mutta silti ei ollut tarpeeksi synkkää meikäläisen makuun. ;)

      Meillä on ollut oikein ihana joulu! Onneksi ne lahja-arpajaiset jäi siihen yhteen kertaan... ;)

      Poista
  3. Pakko vielä lisätä, että keittiömuutos on mieletön!!

    Ja ihana viesti sun äidiltä ja isältä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkään kyllä! Keittiöstä ja äidin ja isän viestistä. :)

      Poista
  4. Hyvää joulua - täällä Kyöstin sisko tai äiti ! :) hellalla kiehuvat rosolli ainekset, kala suolattiin ja lihapullat uunissa.
    Ja viesti vanhemmiltasi sai herkistymään, soittelen omat puhelut huomenna ja vähän on haikeaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, minäkin olen melkoinen joulu-Kyösti. ;) Perinteistä pidetään kiinni täällä kaukanakin! Tuo etäisyys tuntuu jotenkin järkyttävän pitkältä näin jouluna.

      Toivottavasti Kyösin siskolla/tädillä on ollut ihana, mahdollisimman suomalainen joulu!

      Poista
  5. Soitin omat joulupuhelut tänä vuonna työt lopeteltuani aattoaamuna Suomen aikaa ja jouluyönä Suomen aikaa töistä aaton juhlintaan ajaessa. Mutta vasta tämä sai herkistymään.

    Minä muuten sain kuulemma ainoan joulukortin, jonka mummoni tänä vuonna lähetti.

    Hyvää joulua teidän perheelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Kyllä ulkosuomalaisen pitää vähän herkistellä! Voi noita mummoja ja ukkeja... :')

      Hyvää joulua teille näin jälkikäteen!

      Poista