perjantai 30. toukokuuta 2014

Rakkaalla lapsella on monta nimeä

Jenkit on typeriä pullistelijoita ja se näkyy kaikkialla maailmanpolitiikassa ja -taloudessa!!! Ajattelija 9.3.2013 
Uutisen henkilö kyllä oikeassa että jenkkiläinen tapa, rahat pois, se on jenkin prinsiippi numero yksi. Gebre Se Lassi 3.11.2012
Melkoinen ero Suomella ja jenkeillä. Ei saa 22.5.2014
Jenkki. Yankee. Yank. Saattaa kuulostaa harmittomalta, monen mielestä varmasti onkin, mutta totuus taitaa olla jotain muuta. Täällä Yankeella viitataan alentuvasti pohjoisosavaltiolaisiin, Yank taas on vieläkin halventavampi termi, jota ei-amerikkalaiset tuppaavat käyttää yhdysvaltalaisista puhuttaessa.

Ilta-Sanomat, tuo hyvän journalistiikan pirskahteleva alkulähde, jonka otsikkoja ja kommentteja alussa lainasin, ei ole käyttänyt kertaakaan esimerkiksi suomalaisille jääkiekon ystäville erittäin tuttuja hellittelynimiä länsi- tai itänaapureistamme, mutta jenkki on ilmeisesti sopivaa kieltä. Miksi?

Myönnän, jenkki ei ehkä kalskahda korvaan tai särähdä silmään yhtä rasistisena tai ilkeänä kuin hurri tai ryssä. Rumia sanoja. Monesti jenkkiä kuitenkin käytetään ihan yhtä ylimieliseen sävyyn. Korostetaan omaa erinomaisuutta, pönkitetään jo valmiiksi paisunutta egoa.

Ehkä mielikuva olisi eri, jos kaupasta saisi Hurri-purkkaa.

Olen monesti äsähtänyt, miten joku paikallinen juttu on ihan tyhmä. "Ei meillä Suomessa..." Monesti aiheesta. Onhan se tyhmää, että talot on rakennettu paperista, ja sitten niitä vuoronperään lämmitetään ja viilennetään, koska A4:n paksuiset seinät pyrkivät tasaamaan lämpöeron ulko- ja sisäilman välillä sekunnin sadasosassa. Sekin on hölmöä, että tämänkokoisessa kaupungissa on melkein pakko omistaa auto, jos meinaa liikkua lähikauppaa pidemmälle, esimerkiksi lääkäriin, koska julkinen liikenne on yhtä harvinainen näky kuin Isojalka. Politiikasta en edes viitsi aloittaa.

Vähintään yhtä monesti olen kitissyt turhasta ja nyrpistellyt nokkaani erilaisuuden edessä. Minusta on kummallista, etteivät amerikkalaiset (huomasitteko, ei jenkit) juurikaan käytä veistä, vaan kalttaavat medium rare -pihvistä lähtien kaiken paloiksi haarukalla. Sitäkään en ymmärrä, että miksi lenkkareita pitää pitää joka paikassa, jopa siellä hienossa ravintolassa, jossa medium rare -pihvi joutuu raa'an haarukkateurastuksen uhriksi.

Minä voin edelleen kuitenkin käyttää haarukkaa ja veistä niin kuin äiti opetti. Kukaan ei estä. Voin laittaa korkkarit jalkaan ja olla kurkkimatta muiden pöytien alle. Voin olla alentumatta nimittelyyn, jos jokin asia kismittää. Erilaisuus ei tarkoita automaattisesti paremmuutta.

Ajattelijalle ja Gebre Se Lassille voisin todeta, ihan käytännön kokemuksesta, että jenkin prinsiippi numero yksi ei ole ahneus tai pullistelu. Toki yksilöitä löytyy joka lähtöön tästä(kin) maasta, mutta olen jotenkin onnistunut ympäröimään itseni anteliailla, pyyteettömillä ja jalat maassa olevilla tyypeillä. Jenkeillä.

Viimeisen kommentoijan kanssa olen tavallaan samaa mieltä. Ero on melkoinen, mutta lopulta aika mitätön, kun jaksaa keskittyä positiivisiin asioihin kuitenkaan sulkematta silmiään yhteiskuntien, kyllä, myös Suomen, epäkohdilta.

Psssst. Jos Ilta-Sanomat uutisoi ensi viikolla parikymppisestä (hei, vajaan viikon vielä!) suomalaisesta, joka moshasi jenkit kumoon Kansas Cityssä, niin se olin minä. Huomenna Rockfest!

13 kommenttia:

  1. Olen asunut USA:ssa kahteen otteeseen, ja muuttaisin viivana takaisin jos saisin vielä mahdollisuuden. Tämä ihan ilman mitään ruusunpunaisia laseja; tiedostan kyllä puutteet ja hassut ilmiöt siellä rapakon takana - kuten myös täällä kotoisessa Suomessa. Olen yllättäen saanut itsekin osakseni vähättelyä ja naureskelua, kun avoimesti kerron viihtyväni Yhdysvalloissa ja kaipaavani sinne takaisin; sen lisäksi, että tuntuu ajoittain olevan melkein muoti-ilmiö haukkua "jenkkejä ja jenkkiläisiä", myös minua nähtävästi vähäsen epäillään jollain tavalla bimboksi tms. kun tykkään amerikkailaisista & itse maasta. 'Nuff said :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tutulta kuulostaa. USA ei ehkä ole se kaikista muodikkain tai hipsterein paikka asua, mutta tämä on koti, hyvine ja huonoine puolineen. :)

      Toivottavasti saat vielä joskus mahdollisuuden palata!

      Poista
  2. Voisin väittää, että syy on se, ettei kukaan tiedä että jenkki on jotenkin halventava nimitys :D En nimittäin tiennyt itse. Sitten suoritin pikaisen gallupin kaveripiirissäni, ja kaikki olivat sitä mieltä että nyt tulee ihan omasta päästä juttua. Tai sitten minulla on vain jotenkin poikkeuksellisen tyhmiä kavereita ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hah, ihan mahtavaa, että suoritit gallupin! :D

      Ei se suomiversio Yankeestä ehkä varsinaisesti halventavaksi ole tarkoitettukaan, mutta monesti sitä käytetään ihan samalla tavalla kuin noita muita lempinimiä. Eikä tarvitse huolestua kavereiden älykkyydestä! ;)

      Oma amerikkalaseni ihmetteli aikoinaan Suomessa asuessaan jenkki-nimitystä, sillä täällä se tosiaan tarkoittaa sisällissodassa pohjoisen puolella taistelleita, ei kaikkia amerikkalaisia kansana, ja nykykäytössäkin sillä on vähän negatiiviset konnotaatiot. Damn Yankees!

      Mutta sitten toisaalta, jos kaveriporukassa puhutaan hyvässä hengessä jenkeistä, niin antaa mennä vaan! Lehtiin se ei minusta silti sovi.

      Tai no, noilla iltapuluilla taitaa kyllä olla ihan omat standardinsa. ;)

      Poista
  3. Saako jenkkeihin tuoda ruisleipää?

    VastaaPoista
  4. Olen aina ihmetellyt mistä tämä jenkki-nimitys on tullut suomalaiseen kielenkäyttöön. Itse en ole koskaan tätä käyttänyt, en edes silloin kun en vielä osannut kuvitellakaan että asuisin joskus täällä. Olen myös aina "protestoinut" tätä nimityksen käyttämistä vastaan.

    Varmasti turistille ja vähän aikaa maassa asuneelle riittää kovastikin ihmeteltävää ja jopa paljon parannettavaa tässä maassa :). Valitettavasti suomalaiset tavat ja tottumukset ei toimi täällä, ja hyvä niin! Kun itse tulin ensimmäistä kertaa tänne, niin ihastuin oikopäätä, koska kaikki tuntui niin helpolta ja kivalta. Ehkä suurin syy tähän tuntemukseen oli ihmisten hyvät käytöstavat ja yleinen kohteliaisuus. Koskaan ei tarvinnut törmätä junttihumalaisiin örveltäjiin, mikä asia Suomessa oli valitettavasti arkipäivää :(. Kaikki epäkohtelias ja asiaton käytös herätti täällä paheksuntaa. Jotkut suomalaiset kokivat täkäläisten kohteliaisuuden ja välittömyyden jopa ahdistavana, koska he ehkä ajattelivat joutuvansa "näyttelemään".

    Katsoin nuo linkit, enkä oikein ymmärtänyt mistä tämä maratoonari oli tuohtunut. Siitäkö kun tapahtuma peruuntui, ja menettikö rahaa, vai mitä? Mitä pahaa ne "jenkit" nyt tässäkin tekivät?

    lone star


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin.

      Minullekaan ei oikein auennut, mitä niin kovin "jenkkimäistä" tuossa tapauksessa oli. "Uutisestakin" muuten huomaa, miten jenkki-nimitystä käytetään negatiivisessa mielessä ja amerikkainen-nimitystä positiivisessa:

      "Tuli sellainen fiilis, että tämä oli jenkkien tapa hoitaa homma. Porukka tänne, ja rahat pois, sitten kukin selviää kotiin, miten selviää."

      "Hänen mukaansa paikalliset ihmiset ovat amerikkalaiseen tyyliin olleet ystävällisiä vastoinkäymisistä huolimatta."

      Poista
  5. Vielä lisää ihmetten, että oliko juoksun järjestäjä vastuussa juksijoiden kotiinpaluusta. "Kukin selviää kotiin, miten selviää". Häh? Eikö nämä ole ihan vapaaehtoisuuteen perustuvia tapahtumia, ja kukin osallistuja maksaa kulunsa, jos siis olen oikein ymmärtänyt?

    lone star

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laittaisin tähän Facebookista tutun peukun, jos voisin.

      Poista
  6. Minä käytän suomeksi nimitystä "jenkki", koska "amerikkalainen" on niin miljoonatavuinen sana, että tuo on vain helpompi, eikä sitä suomalaisessa kielenkäytössä koeta haukkumasanaksi tai pelkästään Pohjoisen osavaltioihin viittaavaksi. Tiedostan, että englanniksi sama sana ei menisi samassa yhteydessä lävitse, mutta koen, että suomeksi sen merkitys on eri. Onhan monia muitakin sanoja, jotka saattavat olla negatiivisia englanniksi muttei suomeksi: esimerkiksi vaalien alla kaveri totesi minulle suomeksi, että levitän propagandaa, ja otin tämän vakavanakin syytöksenä, kunnes tarkistin sanakirjasta, että sanaan "propaganda" liittyy negatiivinen konnotaatio ja vihjaus valehtelusta tai vääristelystä vain englanniksi; suomeksi sana tarkoittaa lähinnä mielipidevaikuttamista, missä ei sinänsä ole mitään vikaa, ja tässä merkityksessä kaverinikin oli sitä käyttänyt.

    Sen sijaan tuollainen yleistävä "jenkkiuutisointi" risoo nykyään minuakin, kun tiedostaa, että "jenkkitavat" ovat melkein yhtä sisäisesti erilaisia kuin "eurooppalaiset tavat". Eipä ole toisaalta ainoa syy, miksi kumpienkin iltapäivälehtien uutisointi on lähtökohtaisesti hanurista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahaa, palasin lukemaan jo muita blogeja RSS-lukijaani kun huomasin, että olen kategorisoinut tämänkin blogin siinä alakategoriaan "Jenkit". :D

      Poista
    2. :D

      Moni varmasti käyttää kyseistä sanaa ihan viattomasti kuten sinäkin, eikä se olekaan suomeksi yhtä latautunut kuin englanniksi. (Jännä tuo propaganda-esimerkki, en ole tullut ajatelleeksikaan!) Sitten toisaalta on myös olemassa ihmisiä, joiden mielestä on ok sanoa neekeri, koska he eivät (muka) käytä sitä rasistisessa mielessä. Omat tarkoitusperät, olivatpa miten jaloja tahansa, eivät poista sitä seikkaa, että joku voi sanasta loukkaantua, ja jälkimmäisessä tapauksessa aiheestakin. Enkä nyt _todellakaan_ väitä, että jenkki ja n-sana ovat läheskään samalla viivalla, mutta aika paljon näkee negajenkkeilyä, joka on tarkoitettu ilkeämieliseksi.

      Juuri sen takia minua on alkanut risoa koko sanan käyttö. Saatan hyvinkin olla vähemmistössä ajatusteni kanssa, onpa aiheesta tehty pienimuotoinen galluppikin, kts. ylempänä. ;) Olen varmasti erityisen herkkänahkainen mitä kaikkeen yleistämiseen tulee, varsinkin negatiiviseen, sillä suuri osa elämäni tärkeimpiä ihmisiä ovat amerikkalasia. Toisaalta iltapäivälehtien juttuja ja niiden kommenttiosioita ei ehkä kannattaisi ottaa kovin tosissaan... :D

      Poista