Viime aikojen trendikkäimpiä juttuja täällä ovat tuntuneet olevan fitness ja tiede, ainakin jos sosiaaliseen mediaan on uskominen. Sanat fitness ja science vilisevät trending-listoilla, ja se onkin positiivinen juttu. Tämä kansa kaipaa kipeästi molempia, vaikkakin fitnessillä sitten tarkoitettaisiin kerran kuussa salilla käyntiä ja proteiinipirtelön juomista (ja näiden dokumentoimista Instagramiin, luonnollisesti) ja tieteellä sen tosiseikan myöntämistä/sisäistämistä, ettei maapallo ole litteä tai kuusi tuhatta vuotta vanha. Whaaaaat?
Mutta siitäpä en pidä, miten tieteestä on tullut poliittinen ja uskonnollinen kuuma peruna. Ehkä se on ollut sitä aina.
Kaikki on niin polarisoitunutta. Valtapuolueita on kaksi. Olet joko liberaali tai konservatiivi, demokraatti tai republikaani, ja sitten äänestät ja muodostat mielipiteesi sen mukaan. Pidät joko tuulienergiasta ja sähköautoista, tai sitten ajelet Hummerilla ykkösvaihteella ja vähät välität ympäristöstä. Joko rokotat lapsesi ja uskot kaiken, mitä "Big Pharman" (lääkevalmistajat) takataskussa olevat tiedemiehet ja lääkärit sanovat, tai et rokota, ja nielet kaiken, mitä Playboy-pupu Jenny "rokotukset-aiheuttavat-autismia" McCarthy valkaistun hammasrivistönsä välistä huokailee. Joko uskot ilmastonmuutokseen ja halailet puita, tai et viitsi kierrättää, koska maailmanloppu tulee pian, joten mitäpä tuota suotta. Samalla voi hakea pikaruokaa joka päivä persettään Hummerin etupenkiltä nostamatta, koska apokalypsi.
Todellisuudessahan näiden ääripäiden väliin putoaa suuri, vähemmän kärkäs ja kulmikas enemmistö. Silti äänekkäät ääriliikkeet saavat paljon palstatilaa ja päätösvaltaa. Kansasilaisissa kouluissakin opettajien piti hetkellisesti (vuosina 2005-2007) painottaa, että evoluutio on teoria, ei faktaa, eikä luonto ja tiede voi selittää kaikkea, vaan lasten tulisi etsiä vastauksia (kristin)uskostakin. Aika erikoinen päätös maassa, jossa ei ole valtionuskontoa, ja separation of church and state, eli kirkon ja valtion ero, on määritelty kaikkien rakastamassa perustuslain ensimmäisessä lisäyksessä, joka takaa myös mm. sananvapauden. Ja uskonnonvapauden.
On ollut kiva huomata, että älykkyys ja terveet elämäntavat ovat nykyään (media)seksikästä, vaikka ääripäät eivät ole katoamassa mihinkään. Ei minua häiritse, jos joku uskoo maapallon olevan litteä ja varsin nuori. Ei häiritse niin kauan, kun julkiseen kouluun menevälle lapselleni ei niin opeteta. Tiede on kuitenkin tiedettä - epätäydellistä, mutta itsekriittistä, järjestelmällistä, tutkittua ja todistettua tietoa, jota koulussa kai olisi hyvä opettaa.
Ympäristöasioista leväperäisesti ajatteleviin suhtaudun sitten jo vähän nihkeämmin. Meidän tulisi pitää tästä pyöreästä (sorry vaan, fakta) planeetasta hyvää huolta. En itsekään tee läheskään kaikkea ympäristön eteen, mitä voisin, mutta yritän edes. Yksittäisten ihmisten teot ovat kuitenkin vain pieniä pisaroita meressä, joten olisi erityisen tärkeää, että näin isossa ja teollisessa maassa päättäjät ottaisivat nämä asiat tosissaan ja kuuntelisivat tiedemiehiä. Kansahan päättäjät tosin valtaan äänestää, joten ruohonjuuritasolta on lähdettävä liikkeelle. Eli julkisista kouluista. Tieto saattaa lisätä tuskaa, mutta vielä tuskaisempaa on, ellei tietoa ja tiedettä uskota.
Menipäs vakavaksi. Menen nyt ottamaan itsestäni peili-selfien huulet mutrulla ennen kuntopyörän selkään hyppäämistä, ennen kuin hiki ja punoitus näkyvät kasvoilta.
#fitness
Luulin otsikon perusteella, että kirjoitat quantified self -ilmiöstä tai vähintään askelmittarista. Hölmöä on helppo hämätä. :P Aihetta sivuten, ehkä kuntoilugadgetit (miinus nyt ainakin instagram) edistävät data- ja tiedenörttien liikkellelähtöä? Toivoa voi.
VastaaPoistaOlen yrittänyt kysellä täällä vähän pidempään asuneilta (ts. appiukko) onko uskonto ja politiikka aina ollut näin kytköksissä. Ilmeisesti pahempi uskonto-/tiedepolarisaatio alkoi Pyhän Reaganin aikaan, vaikka jossain määrin sitä varmasti aina on ollut. Tunnustan, että itsekin kategorisoin joitain siihen Hummer-luokkaan, mutta Hummer-luokan huomaan vastaavasti lokeroineen minut sellaiseen ituhippiluokkaan, että keskustelu ei etene mihinkään (kun kumpikaan ei kuuntele toista).
Melkein pahimmalta tuntuu, että älykkäät Hummer-luokan ihmiset saattavat haluta lapsia/heillä saattaa jo niitä olla. Eikö sittenkään kiinnosta, mitä täällä sadassa vuodessa vielä tapahtuu? Ympäristöasiat on minun esimerkkini numero kaksi (lapsiköyhyys on nro 1), minkä vuoksi en koskaan voisi kannattaa libertaristipoliitikkoa.
Heh, pakko myöntää, että mulla on pakko olla puhelimen RunKeeper suoritusta mittaamassa, kun hölkkäilen lenkkipoluilla. ;) Itseä (ja ehkä vähän miestä...) vastaan kilpailu on parasta motivaatiota! Nimimerkillä: "Jäin sunnuntaina omasta vitosen ennätyksestä kolme sekuntia, ja se kismittää vieläkin"
VastaaPoistaPolitiikasta keskustelu, tai sen mihinkään johtaminen, on näin kahtiajakautuneessa maassa aika hankalaa. Demokraatit ja republikaanit nyt eivät vain voi olla mistään samaa mieltä, ainakaan julkisesti. Se on vähän kuin laittaisi Jokereiden ja HIFK:n fanit keskustelemaan rakentavasti siitä, kumpi on parempi joukkue. Tuntuu, että kuilu on vain kasvanut viimeisten vuosien aikana. Mielipiteet radikalisoituneet entisestään.
Noinpa juuri. Eikö omien lapsien tulevaisuus kiinnosta? Entä lapsenlapsien? En voi ymmärtää.
Pyhä Reagan. :D
Seuraan mielenkiinnolla, josko pahin esimerkkini kokisi valaistumisen ainakin ympäristöasioissa jos toivomiaan lapsia pian saa.
PoistaMulla on puhelimessa Move app, ei erityisen hyvä askelmittari etenkin kun kaikesta huolimatta puhelin ei ole joka askeleella taskussa! Olin vähällä hankkia Fitbugin tai Fitbitin, mutta sain sitten Omronin perus-askelmittarin (joka kyllä laskee aerobiset askeleet erikseen) ilmaiseksi töistä. Voisi taas ottaa käyttöön...
Ensi sunnuntaina juokset sitten sen uuden vitosen ennätyksen. :)
Kyllä noista gadgeteista on hyötyä! ;) Ja juu, todellakin juoksen! (Tai ehkä joku toinen päivä; lauantaina on kaverin 30-vuotissynttärit dueling piano barissa...)
PoistaEi voi kuin toivoa, että tieteen muoti-ilmiö imaisee nämä epäuskoiset kelkkaansa esim. Neil deGrasse Tysonin ja Cosmos-sarjan myötä!
Tama ei nyt liity tahan postaukseen mitenkaan, mutta jenkeissa kun hakee uutta passia niin eikos sen saa suurlahetystosta?
VastaaPoistaEn ole koskaan uusinut passia täällä, ja tänäkin kesänä aion sen hoitaa Suomen-reissulla, mutta käsittääkseni sen voi uusia suurlähetystöissä ja konsulaateissa. :)
PoistaOkei, kiitos. Viela tallainen tyhma kysymys, etta eihan jenkkien kansalainen tarvitse Suomeen matkustaessa mitaan viisumeita tai muita??:-D
PoistaEi tarvitse passia ja hammasharjaa kummempia. :)
Poista