perjantai 11. maaliskuuta 2011

Taloa mä metsästän, tahdon saada suuren (mutten liian suurta)

Olin ajatellut makoilla sängyssä tänään vähän tavallista pidempään, sillä viime yö meni vähän levottomissa merkeissä. Eilinen ilta vissiin vei mehut mennessään; käytiin tutustumassa viiteen potentiaaliseen taloon. Tämä aamu kuitenkin alkoi tsunamiuutisilla, joten unihiekka katosi silmäkulmista melko pian. Hereillä ollaan.

Jos tuijotellaan omaan napaan hetki, niin voitaneen puhua meidän taloprosessista. Käytiin eilen tosiaan katsomassa taloja ensimmäistä kertaa, eikä se oikea vielä osunut kohdalle. Nähtiin toki oikein näppärännäköisiä taloja, mutta jokaisesta puuttui jotain. Tai no, yhdessä oli kaikkea, liikaakin.

Meidän kokoama vaatimuslista näytti ennen kierrosta tältä:
 • Avoin keittiö + olohuone
 • Suuri kellarikerros (finished or unfinished)
 • Autotalli (vähintään kahdelle autolle)
 • Vähintään kolme makuuhuonetta
 • Vähintään kaksi kylpyhuonetta
 • Tarpeeksi hajurakoa naapuriin
 • Tilaa takakuistille/terassille, jos sellaista ei valmiiksi ole
Lisävaatimuksia hintahaarukan yläluokan taloille:
 • Vähintään neljä makuuhuonetta
 • Vähintään kaksi ja puoli kylpyhuonetta (puolikas kylppäri on tuttavallisemmin vessa)
Toivelistalta löytyvät sitten:
 • Kokolattiamattovapaat oleskelutilat (makuuhuoneissa matto saa olla)
 • Aidattu takapiha
 • Uima-allas naapurustossa
 • Ylimääräistä askartelutilaa autotallissa
 • Suuri huonekorkeus olohuoneessa ja/tai kellarikerroksessa
 • Kiva master bath (suuri kylpyamme ja erillinen suihku)
Näistä ei olla turhan tarkkoja:
 • Erillinen ruokasali
 • Ylimääräinen olohuone

Eilen nähtiin monta split level -taloa (puolitoista kerrosta), joissa oli kyllä avoin keittiö ja olohuone, mutta olohuone oli jokaisessa pieni. Näissä taloissa myös kellarikerros jää pieneksi, joten aika ahtaanoloisia olivat. Kaikki muut vaatimukset ja jopa osa toiveista täyttyivät, mutta me ei taideta vielä tässä vaiheessa antaa periksi avarasta pohjapiirustuksesta.

Yksi katselemistamme taloista (kaksi kerrosta, neljä makuuhuonetta, kaksi kylppäriä) vaikutti netti-ilmoituksen perusteella varsin lupaavalta:
Great opportunity to earn sweat equity. Home needs paint, carpet, and some TLC. Similar home with same floor plan in neighborhood is on the market at $210,000. Walk to elementary school and neighborhood pool. Large dormer bedroom. Some work started in basement.
Talo olisi tarvinnut pikkuisen enemmän kuin maalia, uudet kokolattiamatot ja vähän tender loving carea. Jo ulkopuolelta huomattiin, että ikkunanpuitteet olivat lahot, seinät tarvitsisivat uuden maalikerroksen, ja kattokin pitäisi luultavasti uusia.

Sisällä koettiin lisää yllätyksiä. Alakerrassa oli sattunut vesivahinko, joten keittiön hieno puulattia oli pilalla, ja olohuoneen kokolattiamatto luultavasti homeessa, ainakin hajusta päätellen. Keittiöstä puuttui kaapinovia ja kaapinovista kulmia. Lattia oli lakaistu, mutta roskaläjä oli jätetty nurkkaan lojumaan.

Yläkerrassa oli useammassakin seinässä reikä. Monesta huoneesta puuttui ovi. Kellarikerroksessa oli todellakin tehty jonkin verran töitä; nähtävästi tavoitteena oli ollut rakentaa sinne yksi makuuhuone ja yksi kylpyhuone lisää. Remontoijat olivat jättäneet jälkeensä paljon maalipönttöjä ja jopa pahvisen limsamukin pilleineen.

Kun otetaan huomioon, että talosta pyydettiin melko älytöntä hintaa sen kuntoon nähden, niin eipä tarvinnut miettiä kovinkaan kauaa, haluttaisiinko jättää tarjous. On oikeasti aika harmillista, että talo on mätänemässä sijoilleen, sillä se on rakennettu vuonna 2000, ja pohjapiirustus olisi ollut meille varsin mieluinen.

Viimeinen tsekkaamamme talo olikin sitten oikeastaan enemmänkin kartano. Kaksi kerrosta, viisi makuuhuonetta, neljä ja puoli kylpyhuonetta, kolmen auton autotalli, täysin viimeistelty kellarikerros, jossa on oma pikkukeittiö ja kunnon kotiteatteri. Keittiön, erillisen ruokasalin ja olohuoneen lisäksi talosta löytyy hearth room, family room ja great room. Eli periaatteessa kolme ylimääräistä olohuonetta.

Suuren kokonsa lisäksi (meidän koko kämppä mahtuisi varmaan master bathroomiin ja vaatehuoneeseen) talosta löytyi myös kosteusvaurioita, järkyttäviä tapetteja, päivitystä vaativa keittiö ja kissankusiset valkoiset kokolattiamatot (joka kylpyhuoneissa!). On aika hullua, että meillä olisi nippanappa varaa ostaa tuo pikkutönö, mutta ei missään nimessä varaa asua siellä. Kun neliöitä on 347, niin lämmitys- ja ilmastointikulut ovat varmastikin melko astronomiset. Sitä paitsi pelkkien kosteusvaurioiden korjaaminen maksaisi arviolta 18 000 dollaria, eikä meillä nyt välttämättä ole tuommoisia pikkurahoja lojumassa sukanvarressa, joten poistuttiin takavasemmalle, suut ammollaan, toki.

Eilisen retken jälkeen lisättiin pari juttua meidän toivelistalle:
 • Kaksi kerrosta
 • Tarpeeksi pieni pinta-ala, jotta talossa voisi liikkua huolettomasti ilman karttaa
Meillä olisi tarkoitus käydä seuraavalla talokierroksella sunnuntaina. Toivottavasti muistetaan ottaa silloin kuviakin, eikä vain möllötetä haavit auki.

*****

Tähän kohtaan kuuluisi sadas fakta, mutta taidanpa jättää sen odottamaan sitä hetkeä, kun keksin jonkun mehukkaan paljastuksen itsestäni. Auttakaa!

5 kommenttia:

 1. Kuulostaapa hiukan samalta kuin meidän asunnonmetsästäminen, asuntojen kunto noin keskimäärin kun vaikuttaa Barcelonassa olevan, hmmm, aika yllättävä.
  Mietityttämään jäi, että mitä ihmeen eroa on heart roomilla, family roomilla ja great roomilla?? Miten ne eroaa living roomista?
  Terkut Barnasta!

  VastaaPoista
 2. OijaVoi, Onnea vaan metsastykseen! Meian metsastyksen aikana me kaytiin kattomassa niin monta taloa, etta oikeen hirvittaa. Loydettiin kuitenki kiva, mutta nyt taa tuntuu ihan liian isolta!! (varsinki ku pitaa siivota) Pitaa kai alkaa tayttaa tata taloa kohta omin voimin ;)

  VastaaPoista
 3. No nythän tää meni jänskäksi. Seuraavalla kerralla ehdottomasti kamera kehiin. Me, tai ainakin mä, halutaan nähdä kans :)

  VastaaPoista
 4. Hei, sinulla on kiva blogi jota olen seuraillut jo jonkin aikaa (enkä ole kommentoinut, sorry :(
  Talon etsiminen siellä kuulostaa mielenkiintoiselta, jään odottelemaan mitä seuraavaksi löytyy. En tiedä antavatko amerikkalaiset remppaohjelmat, joissa vähän maalaillaan ja tehdään muuta pientä kohennusta, oikeaa kuvaa taloista siellä.
  Osa syy myös miksi olen koukuttunut blogiisi ovat hauskat faktat :) ja nyt jään jännityksellä odottelemaan mitä sadas pitää sisällään. Mistä muuten keksit moisen?

  VastaaPoista
 5. Ansku: Juu, ja aika yllättävää on myös se, mitä noista "vähän" TLC:tä vaativista taloista kehdataan pyytää!

  En ole vielä mikään amerikkalaisten talojen ekspertti, joten en oikeasti tiedä varmaksi, mikä noiden huoneiden ero on. :D Kai se on vain hienompaa kutsua ylimääräisiä oleskelutiloja joksikin muuksi kuin tylsästi living roomiksi.

  Sanni: Kiitosta! :) Me taidettiin eilisen metsästysmaratonin aikana löytää meille oikein sopiva koti. Katsotaan, innostuuko myyjä myymään sen meille. Tilaa (eli siivoamista) riittäisi tuossakin tönössä!

  Onneksi liian ison talon ongelman voi ratkaista ihan itse! ;)

  nanna: Muistin eilen räpsiä nopeasti jopa muutaman kuvan! :D Laittelen niitä kyllä tänne, no hätä. ;)

  Sari*ll: Kiitos, ja kiva kun kommentoit! :) Minäkin olen seuraillut noita remppaohjelmia ihan kiitettävästi, ja kyllä ne aika lailla oikeanlaisen kuvan antavat, ainakin oman lyhyen kokemuksen perusteella.

  Tuo sadan faktan juttu lähti siitä, että blogeja kiersi haaste, jossa oli tarkoitus kertoa itsestään sata faktaa kertarykäisyllä. Itse en todellakaan olisi keksinyt niitä kerralla, joten päätin jakaa sen osiin, ja siltikin se on teettänyt päänvaivaa. :) Minäkin odotan jännityksellä, mitä sadas pitää sisällään! ;)

  VastaaPoista