perjantai 24. kesäkuuta 2016

Perinneperjantai: Irti kädestä

Kesäkuu 2008 porskutteli eteen päin vastusteluista huolimatta, ja kotiinlähtö oli väistämättä edessä. Vaikka tiedossa oli jo, että se olisi mitä todennäköisimmin viimeinen lamauttava lentokenttäreissu, ei se tehnyt hyvästeistä oikeastaan yhtään helpompia. Välissä pian olevat kilometrit tuntuivat maileilta. Vähintään.

Syksyllä häämöttänyt yhteinen koti otti pahimman terän ikävästä kesän edetessä pois, mutta ihan akuuteimpaan, vatsanpohjaa kouristavaan kaipuuseen se ei valitettavasti tehonnut. 

Kaivelen perjantaisin vanhaan blogiini tallennettuja kaukosuhdemuistoja. Aiemmat osat löytyvät täältä.


Maanantai 9.6.2008 klo 15:42

En halua!

Onko pakko lahtea, jos ei halua? Valitettavasti on. Onneksi S on viela toissa, en ole talla hetkella mikaan mieltaylentava naky. Pakkaaminen sai aikaan silmien vuotamista ja punoitusta, eika se tunnu ihan hevilla loppuvan.

Nama viimeiset paivat ovat olleet niin uskomattoman mahtavia, ettei mitaan jarkea. Taytynee kirjoitella niista vahan myohemmin, nyt ei kykene. Pitaa yrittaa saada itsensa ojennukseen ennen kuin S tulee kotiin, en halua pilata viimeista iltaa rakimalla sen paalle. Vaan mista siihen voimat?

Miten tama lahteminen voikin olla aina nain kamalaa? Miten sen kamaluus paaseekin yllattamaan joka kerta? Kai tassa ahdistaa sekin, etten lahde pelkastaan S:n luota. Lahden monen hyvan ystavan luota, joita en tule nakemaan pitkaan aikaan.

Totta kai tuo S:n luota lahteminen tuntuu kaikista pahimmalta. Minulle sanottiin tanaan, ettei pitaisi valittaa, kohtahan me asutaan yhdessa. Totta, mutta ei asuta viela. Ei viela moneen kuukauteen. Nyt tuleva erossaolo tuntuu ikuisuudelta, viidessa viikossa kun tottuu toisen lasnaoloon aika tehokkaasti. Tiedan, etta kotiin paastyani ajatus yhteisesta syksysta helpottaa kummasti, mutta ei helpota viela. Eika varsinkaan huomenna, kun pitaa taas paastaa kadesta irti.

Valehtelin, kun sanoin "onneksi S on viela toissa". Nyyhkytyksesta ei taida nimittain tulla loppua, ennen kuin se tulee halaamaan. On se kulta.

Perjantai 13.6.2008 klo 02:29

Why Did We Have to Make This So Difficult?

"Why did we have to make this so difficult?" S pohti Kansas Cityn lentokentällä. Niinä viimeisinä hetkinä, kun voi vielä pitää kädestä kiinni ja katsoa toista oikeasti silmiin on hankala keksiä mitään puhuttavaa. Tai mitään sellaista puhuttavaa, joka ei toisi kyyneliä silmiin. Sitä yrittää vain keskittyä siihen, että toinen on vielä fyysisesti siinä. Vielä vähän aikaa.

S yritti kyllä keksiä jotain mieltäylentävää juteltavaa. Heti kun olin tehnyt lähtöselvityksen, se alkoi selvittää, josko voisin tulla sen veljen elokuisiin häihin. Tämähän aikaistaisi näkemistä vain pari vaivaista viikkoa, mutta kuten S sanoi, jokainen viikko on liikaa.

Se hetki, kun pitää irroittaa ote ja yrittää olla romahtamatta lattialle on jotenkin epätodellinen. Tällä kertaa katsoin järkevimmäksi ratkaisuksi kadota heti naistenhuoneen puolelle, ettei tarvinnut jäädä tuijottamaan S:n vähitellen katoavaa selkää. Hengittelin syvään. Yritin koota palasia kokoon.

Houkutus juosta S:n perään on aina erittäin suuri. Houkutus kääntyä portilla pois vielä suurempi. Vielä Chicagossakin katselin Kansas Cityyn vieviä lentoja haikeana. Lentolipuissa kuitenkin luki Manchester ja Helsinki, joten sinnehän sitä piti suunnata, kauas pois.

Koko kotimatka tuntui jotenkin epätodelliselta. Vastahan tuota lensin toiseen suuntaan. Onneksi sain viimeisellä lennolla juttuseuraa. Yksin oleminen maksimoi jotenkin ikäväntunteen, joka on muutenkin aika kokonaisvaltainen tunne, joten liverpoolilaisen kaverin kanssa jutustelu auttoi kummasti. Sekin uteliaana sitten kyllä kyseli tästä amerikkalaisesta poikakaveristani, notta eipä siinä ajatuksiaan muualle oikein saanut. Se halusi kuulla koko tarinan.

Kerroin sille siitä, miten meidän piti parin kuukauden tuntemisen jälkeen erota toisen työn takia. Puhuin siitä, miten ei osattu olla puhumatta toisillemme, vaikka rikottiin ties kuinka montaa sääntöä. Kerroin, miten S lopulta riskeerasi kaiken vuokseni, ja siitä miten se haki suomalaiseen yliopistoon ja päätti muuttaa luokseni.

Ensimmäinen kommentti oli: "Wow, that guy is really serious about you. Like marriage serious. Sounds like you changed his priorities." Sitten se halusi nähdä kuvia tästä sankarista. Komeaksi kehui. Toivottipa vielä oikein vilpittömän kuuloisena meille kaikkea hyvää tulevaisuudessa. Sen jälkeen vertailtiin arpia ja mustelmia. Oli leppoisa lento.

Kotona pääsin jo sitten juttelemaan S:n kanssa. Se oli kertonut pomolleen, että oli saanut opiskelupaikan Suomesta ja että on erittäin todennäköisesti lähdössä syksyllä pois. Pomo ei ollut suuttunut tai erottanut S:ää sillä kertaa. Päin vastoin, oli jopa puhunut siitä, miten S:n pitäisi tulla takaisin maisterinopinnot suoritettuaan.

Kyllä tuo yhteinen syksy näyttäisi nyt vain onnistuvan, kunhan vain oleskelulupa irtoaa. Ja miksei irtoaisi! Ei meilläkään nyt niin huonoa tuuria voi olla, että oleskeluluvattomuus estäisi unelman toteutumisen.

Kuten edellisen kirjoituksen kommenteissa mainittiinkin, olen oikeasti todella onnekas, kun olen löytänyt jotain tällaista. Ollaan tultu vastoinkäymisten kautta voittoon, ja tästä tuli lopulta jotain niin suurta, etten olisi villeimmissäkään unelmissani osannut kuvitella. S ei varsinkaan. Vaikka hyvästely repii joka kerta hajalle, niin se on vain merkki siitä, että me ollaan onnellisia yhdessä.

Ja voi että me oltiinkin onnellisia koko (minun) loman ajan! Varsinkin viimeiset päivät olivat älyttömän mukavia ja kaikin puolin onnistuneita.

Float tripillä jopa ennen niin mustasukkainen entinen tyttöystävä sanoi, ettei ole nähnyt S:ää koskaan näin onnellisena. Totta kai sen piti verrata tämänvuotista reissua viime vuoden retkeen, jolla entisaikojen peikko Ty(tt)ökaveri oli siis mukana. Ei se minua varsinaisesti häirinnyt, Ty(tt)ökaverin haukkuminen kun saa minut vieläkin tuntemaan itseni jotenkin paremmaksi, heh, ja erään kaverimme kommentti tiivisti kaikkien muiden ajatukset: "What the f**k does it matter? They are together now. They are going to get married and have kids." Se sulki mustasukkaiset suut lopullisesti. Siis sen yhden. Eilen sain sähköpostia kyseiseltä tytöltä. Se sanoi, että vaikka olenkin S:n tyttöystävä, hän pitää minuakin ystävänään.

Monet kavereistamme suunnittelivat jo Suomessa käymistä ja meidän luona kyläilyä. Olivat vilpittömästi onnellisia siitä, että tulevaisuus näytti vihdoinkin valoisalta. S kertoi Suomesta ja tulevasta opiskeluistaan kaikille, jotka jaksoivat yhtään kuunnella. Minusta tuntui välillä, että säteiltiin enemmän kuin aurinko.

Kaikilla tuntui olevan ihan mielettömän hauskaa. Tämä oli kolmas vuosi, kun retki järjestettiin, ja yleinen mielipide taisi olla, että tämä vuosi oli tähänastisista paras. En tiedä, miten reissu olisi enää voinut olla parempi. Hyvää seuraa, ihan vähän olutta ja aurinkoa.

S:n jalat.

Lauantai meni siis joella kelluessa ja vedessä pulikoidessa. Monen, monen tunnin ilakoinnin jälkeen porukka oli sen verran väsynyttä, että viimeisimmätkin karpaasit taisivat vetäytyä petiin puolen yön maissa. Aamulla kasattiin kamat, muisteltiin vähän edellisen päivän juttuja (Flantastic, Flannah Montana, The Flantastic Four, Flanny Got Fingered... Flan-parka!) ja halailtiin kaverit hyvästiksi. Sitten takaisin Kansas Cityyn ja sivistyksen pariin.

Sunnuntai meni lepäillessä ja halitellessa. Sen verran piipahdettiin ihmistenilmoilla, että käytiin kehittämässä retkellä otetut valokuvat ja syötiin illallista S:n vanhempien kanssa vielä kerran. Hyvästely jatkui, mutta mieli oli silti vielä yllättävän hyvä.

Maanantaipäivästä en voi sanoa ihan samaa, kuten edellisestä merkinnästä voi päätellä. Illaksi olo kuitenkin koheni, kuten oletinkin. On se kumma, miten yksi halaus voi poistaa murheelliset ajatukset. Käytiin syömässä terveellisesti nachoja ja buffalo wingsejä. Mmm. Pelattiin Big Buck Safaria, biljardia ja shuffle boardia kavereiden kanssa. Se piti ajatukset mukavasti jossain muualla kuin seuraavassa aamussa.

Minä vastaan S.
S taisi voittaa...

Ajeltiin kotiin. Autossa S lauleskeli minulle vielä radion mukana, eikä päästänyt minua autosta ulos. Itkuhan siinä meinasi tulla, mutta en antanut periksi. Mentiin lopulta sisälle ja vietettiin loppuilta ihan kahdestaan. Oltiin vähintäänkin onnellisia, vaikka lähtö häämöttikin uhkaavasti edessä.

So why did we have to make this so difficult? Koska ollaan aikamoisen varmoja siitä, että yhteinen tulevaisuus on parasta, mitä voidaan saada. Tämä on ja on ollut kaiken vaivan ja itkun ja ikävän arvoista. Enemmänkin.

(Suonette anteeksi siirappisuuteni.)

2 kommenttia:

 1. Lentokenttähyvästien ja sen fiiliksen ajatteleminen saa vieläkin vatsan kouristelemaan. Edessä olevat kuukaudet tuntuivat aina ihan käsittämättömiltä. Mutta jotenkin aina tiesin, että siitä selvitään ja se on kaikki sen arvoista. Ja niin se on kyllä ollutkin :).
  Minä en kirjoitellut minkäänlaista blogia kaukosuhteilun aikana, mutta löysin juuri yhden muistitikullisen verran sähköposteja, jotka olin tajunnut tallentaa ja säästää ennen kuin piti luopua yliopiston sähköpostiosoitteesta. Priceless!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, toi varmasti melko eläviä muistoja mieleen! :) Ite oon ainakin semmoinen lahopää, että asiat tuppaavat unohtumaan tai ainakin muuttamaan muotoaan, ellei ole mustaa valkoisella. Nuo kamalat lentokenttähyvästit kyllä muistaisin varmasti aina, vaikken olisi niistä mitään kirjoitellutkaan. Onneksi ne ovat mennyttä elämää, ja onneksi ne olivat jokaisen kyyneleen, nieleskellyn tai vuodatetun, arvoisia! :)

   Poista