keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Mökki

Kipinä lähti liikkeelle saunanlauteilla ilmoille päästetystä puoliviattomasta vitsistä. Ajatus kyti hetken ja roihahti täyteen loimuun erään IKEA-reissun jälkeen, kun kaksi suomalaista näki sielunsa (?) silmin puutarhakalusteille ja sööteille petivaatteille erinomaisen loppusijoituspaikan.

Ostetaan porukalla mökki. Rakennetaan rantasauna.

Perjantaina, kaksi päivää inspiraatioreissun jälkeen kohde oli jo selvillä. Seuraavana maanantaina olimme paikan päällä katsomassa sitä. Keskiviikkona uudelleen isommalla kokoonpanolla (miehet mukana). Torstaina lähti ensimmäinen tarjous reilusti ylihinnoitellusta mökistä.


Rakastuimme päätä pahkaa täysin heitteille jätettyyn 20-neliöiseen mökkipahaseen, jonka ulkoseinät vaativat uusimista, jonka lattia on kallellaan vähän joka suuntaan, jonka kokolattiamatto haisee märältä, mutta jossa samalla näimme ihan mahdottoman paljon potentiaalia.


Näillä seuduilla ei ole paljon järviä, ja ne vähäiset järvetkin ovat ihmisen patoamia. Vaikka alunperin ainoa mökinhakukriteeri oli se, että siellä pitäisi pystyä uimaan munasillaan, niin valitettavasti toive ei ollut realistinen. Kortilla olevat rannat on pakattu täyteen mökkejä - ei, taloja - ellei kyse ole puistoalueesta. Erittäin hiomaton timantti, oikea mökki, löytyi tunnin ajomatkan päästä Kansasin maaseudulta, pienen yksityisjärven rannalta. Viikonloppuisin järvi ei siis täyty hellettä pakoon haluavista kaupunkilaisista ja vesiskoottereista, vaan käyttöoikeus on ainoastaan maanomistajilla.

Oikealla huussi. Mäkiseltä tontilta löytyy vielä iso autotallikin.
Tiesimme jo tarjoushommiin lähtiessämme, että kiinnostusta tiluksiin ei varmasti ollut paljoa ollut, eikä tulisi olemaankaan, sillä myyjiä edustava kiinteistövälittäjä ei puolentoista kuukauden markkinoilla olon jälkeen esimerkiksi tiennyt, että huussissa oli suihku. Luit oikein. Meidän ei myöskään ollut pakko saada mökkiä, mutta myyjillä oli pakottava tarve päästä siitä eroon. Olimme siis aika varmoja, että saisimme mökin aika järkihintaan.

Mökin etupanelointi kaipaa kipeästi huomiota. Eikö olekin silti melkoisen symppis?
Kun neuvottelut tyrehtyivät perjantaina, iski hienoinen epätoivo. Emme halunneet upottaa käsiä p*skaan maksamalla isoja korjauksia vaativasta mökistä ja sen oheisrakennuksista liikaa, eivätkä myyjät halunneet menettää kaupoissa rahaa. Heidän viimeinen, alin numeronsa oli meille liian korkea. Pattitilanne. Olimme sinä viikonloppuna Minnesotassa järvimaisemissa, eikä se juuri helpottanut mökkikuumetta tai auttanut pitämään päätä kylmänä. Teki mieli alistua ja antaa myyjille periksi, mutta jotenkin saimme itsemme hillittyä, vaikka mieli oli aika matala. Olo pettynyt.

Maanantaina Scottyn ja minun huristellessa Minneapolisia kohti saimme viestiä, että myyjät olivat tiputtaneet hintaa, jälleen kerran muka alimpaan mahdolliseen. Pistimme vastatarjouksen, jonka jälkeen hintaa koroteltiin ja laskettiin aina vaan pienemmissä erissä, kunnes lopulta me pääsimme mukavuusalueellemme. Alustava sopimus tuli, ja minä uskalsin ostaa Suomi-kaupasta saunatuoksuja.

Sisustus saattaa mennä uusiksi. Maisema ei onneksi muutu.
Vaikka kaiken pitäisi periaatteessa olla jo varmaa, pelottaa edes kirjoittaa tästä (mutta kun olen ihan vähän innoissani). Prosessi on nyt aivan loppusuoralla, ja jos kaikki menee hyvin ja odotetusti, pääsemme käärimään hihat ennen kuun loppua. Kuten aiemmin sanoin, töitä on paljon, mutta onneksi intoakin riittää vähintään yhtä paljon. Scotty on opiskellut saunanrakennusta, ja minä olen keskittynyt enemmän haaveiluun ja sisustuspuoleen, vaikka toki raksahommatkin kiinnostavat.

Myyjät ovat jättämässä jälkeensä polkuveneen ja vesisukset. Kuinkahan kauan menee, ennen kuin polkuveneen perässä roikkuu joku raukka uppoavilla suksilla?

19 kommenttia:

  1. Jee ja wau! Amerikkalaiset ei taida ymmartaa mokkeilyn paalle, kun tuo ei aiemmin ole mennyt kaupaksi! :) Itsekin vahan kaipaisin mokkielamaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarjonnan perusteella moni tuntuu hakevan ihan oikeaa taloa kaikkine mukavuuksineen. Meillä on jo yksi semmoinen, niin ei todellakaan kaivattu toista huollettavaa. ;) Kävi kyllä melkoinen säkä, että tuo löytyi! Aika harvinainen pieni helmi. :)

      Poista
  2. Uuh ja ooh, aivan mahtavaa! Pidetään peukkuja, että saatte prosessin loppuun kunnialla, tuossa nimittäin selvästi ON potentiaalia. Mullakin hirveä mökkikuume alkanut nousta kesäisin, mutta mä oikeastaan olen jo mökinomistaja (ainakin pienen siivun), pitäisi vaan joskus päästä sinne Suomeen mökkeilemään...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sulla on sitten vähän pidempi mökkimatka kuin meillä (jos nyt tosiaan kaikki menee niin kuin pitäisi)! Meille oli valtavan iso plussa, että tuonne ajelee vain sen tunnin. Että voi lähteä ihan hetken mielijohteesta saunaan/uimaan/olemaan. Ei pitäisi nuolaista, ennen kuin nimet on lopullisissa papereissa, muttah... ;)

      Poista
  3. Ihanan näköiset maisemat! Aika tarkkaan tässä maassa pitäisi miettiä ennen kuin uskaltaisi pulikoida alasti. Jostain puskasta hyppäisi kuitenkin joku sievistelijä ja nostaisi äläkän... Toivottavasti pääsette nautiskelemaan pian! Me ei haaveilla omasta mökistä, mutta mökilomasta kylläkin. 7 yötä löhtöön!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä sakot saattaisi saada aika nopeaan, jos menisi nakuilemaan! Meillekin tämä mökki-influenssa iski lopulta aika puskista (kuten ne sievistelijätkin), ja homma on edennyt melkoista vauhtia, kun suomalaiset pääsi puikkoihin. Ihanaa lomaa teille, ja tsemppiä toisenlaisiin mutta kuitenkin aika samanlaisiin ostotoimenpiteisiin! :)

      Poista
    2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
  4. Ihana maisema ja ihana idea! Tuollaisen kun saisi itsekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuosta tulee vielä ihana paikka (ei sillä, ettei se sitä jo olisi). :) Voisiko tämä prosessi olla jo lopussa?!

      Poista
  5. Vau, mahtavaa!! Minäkin haluan mökin, tai edes mökille...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taitaa olla meillä suomalaisilla verissä tuo mökkikuume. :)

      Poista
  6. Wou, tuohan on aivan ihanan upea, symppis mökki! Onnittelut kaupoista! Laitathan sitten ainakin kuvan polkuvene+vesisukset-ajelusta, jooko??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hah, todellakin laitan. :D Toivottavasti nämä viralliset tahot nyt toimivat nopeasti ja tehokkaasti, niin päästään testaamaan polkuvoimaa!

      Poista
  7. Samaa kuin muutkin, eli vau ja mahtavaa ja onnea matkaan!! Ei muuten ollut käynyt pienessä mielessäkään, että Amerikassakin voisi haaveilla mökkiomistajuudesta. Räjäytit tajuntani! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saunassa syntyy parhaat ja hulluimmat ideat. ;) Kiitos kiitos, onnea varmasti tarvitaan. :D

      Poista
  8. Ihana on mökki, eipä ihme jos ihastuitte kerrasta! Työtä siis tiedossa, mutta kylläpä se sitten onkin vielä enemmän oma kun on saanut muokata mieleisekseen :)
    Onnea matkaan mökkiprojektissa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se aika ihana. :) Ihan totta, se on enemmän oma, kun siitä saa omannäköisensä. Kyllä tekisi mieli jo mennä ihan vähän maalailemaan ja ja ja...

      Poista
  9. Heippa Anni! Oon seuraillut sun blogia jo jonkin aikaa, mutta en oo aikaisemmin kommentoinut. Asustelen itse Piilaaksossa ja löysin sun blogiin muiden ulkosuomalaisten blogien kautta. :) Sulla on kivoja juttuja! Nyt oli pakko päästä kommentoimaan - mä en tosiaan Pilvin tavoin ole tiennyt, että täälläkin päin maailmaa harrastetaan tuollaista mökkeilyä. Voi miten ihminen voi ollakin tietämätön! :D Tuo mökki vaikuttaa ihan tosi symppikseltä ja voin vain kuvitella, miten kivan siitä saa aikaan, kun hieman parantelee ja tekee töitä. Ja toi maisema! Ai että. Toivottavasti loppusuora menee putkeen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi kiva, että kommentoit! Olenpa minäkin tainnut vierailla blogissasi, pitää käydä tekemässä vielä tarkempaa tuttavuutta. :)

      Noita "mökkejä" (eli useimmiten taloja) on kyllä tosiaan ainakin täällä päin aika paljon tarjolla ja ne ovat suosittuja, mutta amerikkalaisten tapa nauttia järvistä on hieman erilainen meihin juroihin suomalaisiin verrattuna. Viikonloppuisin ne vähäiset vesistöt täyttyvät jos minkälaisesta pörrääjästä, kun suomalainen taas menee mökille olemaan hiljaa. Onneksi tuolla järvellä on vesiskootterit kielletty. ;) Pitääkin joskus kirjoittaa näistä kulttuurieroista, kunhan ensin päästään omalle mökille tilannetta tutkimaan. :)

      Poista