torstai 26. maaliskuuta 2015

Mitä (tämä) ulkosuomalainen ikävöi?

Meille on tulossa alle viikon päästä erittäin tuttuja vieraita. Vierailu on jo niin lähellä, että vierashuoneen lakanat ovat tällä hetkellä putipuhtaina kuivausrummussa (ja hei, minä en ole pesemässä niitä viime tipassa, whaaaaat?), ja ohimolla tykyttelee tekemättömien töiden lista. On myös aika miettiä, mitä tohtisi pyytää tuliaisiksi.

Olen sen verran kova herkkup*rseilijä, ettei haavelistalta yllättäen löydy mitään muuta kuin kurkusta alas kaadettavaa ahmittavaa. Mitä suomalaisia itsestäänselvyyksiä minä siis kaipaan, vielä lähes viiden vuoden jälkeen?

Salmiakki. Aina ja ikuisesti. Joistakin erikoiskaupoista saa kyllä jotain salmiakintapaisia, ja jos viitsii ajella 40 minuuttia Lawrenceen, niin löytyypä Turkinpippureitakin, ammoniumkloridiseen 9 dollarin hintaan (ostin viimeksi neljä pussia... jotka söin reilussa viikossa...). On aivan armoton ikävä suomalaisia karkkihyllyjä! Himotuslistalla korkeimmalla ovat tällä hetkellä:

  1. Turkinpippurit, ei vaatine selitystä.
  2. Sirkusaakkoset ja Missä X, maistuu tosi hyvältä yhdessä Turkinpippureiden kanssa.
  3. Rainbow'n Power Mix, jossa on jotain ikuisen irtokarkkisuosikin Krokotiilinkyyneleiden tapaisia.
  4. Ufot, joita pelkästään ajattelemalla saa kitalaen rikki. Merkki hyvästä karkista.
  5. Dracula ja Dracula Blood. Sama perustelu kuin yllä.
  6. Apua, Kaatissäkki meinasi unohtua! Rotan rykäisyt, Härskit sillit...
Leipä. Suomalainen leipä on äärettömän hyvää. Täällä nakertelen useimmiten hapankorppuja ja joskus (todella) harvoin itse leivottua ruisleipää. Suomalaiset makuelämykset, kuten riisipiirakat, vaativat viitseliäisyyttä, sillä peruskaupasta saa oikeastaan vain paahtoleipää ja rinkeleitä. Pelkän valkoisen vehnämössön rinnalle on onneksi ilmestynyt vähän terveellisempiäkin vaihtoehtoja (sanoo karkkihirmu).

Sydämenmuotoisia ruispalasia ystävänpäivän kunniaksi. Olen siis viimeksi leiponut tammikuussa.
Sinappi. Täältä saa kyllä ihan hyvää sinappia, mutta ei ole Turun (tai Auran) Sinapin voittanutta. Ei vain ole. Se punainen on minun suosikkini, kun miekkonen taas tykkää mustasta. Olen kuitenkin sen verran kovempi sinapinsyöjä, että meidän paluumatkaaviin matkalaukkuihin päätyy yleensä enemmän sitä punaista sorttia...

Mausteet. On ehkä totta, että täkäläiset maustehyllyt ovat suomalaisia suurempia, mutta valikoimasta ei löydy kovinkaan helposti esimerkiksi kardemummaa, joka on nyt aikamoinen välttämättömyys, kun leivon pullaa (kerran kahdessa vuodessa). Olen myös aromisuolan suurkuluttaja, enkä ole vielä löytänyt sopivaa korviketta (Knorrin aromisuolaa onneksi löytyy silloin tällöin, hyvällä tuurilla). Vaniljasokerikin on hintava harvinaisuus, mutta olen oppinut elämään ilman.

Kermaviili ja dippisekoitukset. Voi elämä, että olin kiukkuinen viime kesänä, kun hyväuskoisesti ja innokkaasti ostin Estrellan valkosipulidippijauhetta. Pussi oli vähän erinäköinen, mutta ajattelin, että ovat vain päivittäneet ulkonäköä. Olin niin väärässä! Se maku... Se oli järkyttävä. Onneksi toisesta kaupasta löytyi sitä oikeaa valkosipulidippiä, jota pääsin sotkemaan kermaviiliin. Muuten olisi ulkosuomalaiselle jäänyt huijattu olo.

Vasemmalta: Taffelin ihan menettelevä valkosipulidippi, Estrellan pyhäinhäväistys, ja maailman paras seuralainen sipseille ja porkkanoille.
Saarioisten jauhelihapizza. Se aito ja alkuperäinen. En oikeasti ymmärrä, mikä siitä tekee niin vastustamatonta.

Pakastepinaattikeitto. Vaikka elin tällä opiskeluaikoina, mitään inhoreaktiota ei ole kehittynyt. Päinvastoin. Olen tehnyt täällä pari kertaa pinaattikeittoa, mutta ei vain maistu yhtä hyvältä kuin eines. Niin kamalalta kuin edellinen lause kuulostaakin.

Ruisnapit. Löysin vähän aikaa sitten meidän täpötäydestä kuiva-ainekaapista, ihan sieltä perältä, salmiakkirasian (söin heti, en antanut muille), yllänäkyvän dippijauheaarteen ja pussillisen valkosipuli-sipulisia Linkosuon Ruisnappeja. Eipä mennyt iltaakaan, kun pussi oli tuhottu yhden suomalaisen, yhden amerikkalaisen ja yhden puolisuomalaisen toimesta. Viime kesältä on myös erittäin lämpimiä muistoja, keleistä huolimatta, makean chilin makuisista ruissipseistä.

Juustot. Valion juustot.

Jonkinlainen kaava on ehkä huomattavissa - ruista, salmiakkia, suolaa, valkosipulia. Niistäpä minun makumuistot on tehty.

*****

P.S. Jos Saarioinen menee muuttamaan pizzareseptiä, niin ei hyvä heilu!

P.P.S. Se ei taida säilyä matkalaukussa syömiskelpoisena Atlantin yli, joten taitaa olla aika turha kohta tuliaishaavelistalla. Samoin kuin ehkä tuo pakastepinaattikeitto...

10 kommenttia:

  1. Myydaanko teilla kuitenkin KERMAVIILIA??? Ei hele... ei meilla! :( (vahan vaan kade!!) Muuten lista oli kylla nain toisen ulkosuomalaisen silmin suht kattava. Itse ehka lisaisin viela listaan Geishat... ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei myydä! :( Sour cream on lähimpänä, varsinkin jos lantraa vähän vedellä, mutta eihän se TIETENKÄÄN yhtä hyvää ole. ;) Geishat on kyllä hyviä, vaikken suklaan ylin ystävä olekaan. :)

      Poista
  2. Jooo!! Melkein samoja juttuja mekin aina toivomme Suomesta, tosin meillä on aina listalla myös Lapin herkut, poro, leipäjuusto ja hillat :). Ja siis dippijauheet, salmiakki, leipä, puurohiutaleet ja mitänäitänyton!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ooh, poro ja puuro! Oon kuullut kauhutarinoita lihasäilykkeiden jäämisestä täkäläiseen tulliin, joten en ole viitsinyt niitä kuskata, enkä varsinkaan pyytää ketään toista tuomaan. Leipäjuustoa ja lakkahilloakin (Ikea!) täältä saakin, joten on päästy herkuttelemaan noilla ihan hiljattain. :) Mutta oikein kunnon suomalainen puuro... Sitä on ikävä! Ei ole pitkä aika, kun haaveilin neljän viljan puurosta! Kiitos muistutuksesta!

      Poista
  3. Ai jai kun tuo sinun lista kuulosti niin hyvältä ihan näin täällä kotisuomen kamaralla istuskellessakin. Salmiakkilista sisälsi kaikki olelliset :) Olen myös kova syömään leipää, siitä vain ei osaa tinkiä. Ja pinaattikeitossa se eines vaan on niin plajon parempi (myös Jalostajan hernekeitto peittoaa itse tehdyn).
    Onko siellä muuten sellaista keksintöä kuin juustohöylä? Australiassa reissatessa en nähnyt ja piti aina veitsellä silputa puoli juustoa leivän päälle. Ei tullut lähtiissä mieleeni ottaa sellaista mukaan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siitä viikonlopun ostoslista! ;) Purkkihernekeitto on oikeasti hyvää, samoin kuin einesmaksalaatikko. Täällä syön tosi harvoin mitään eineksiä (ovat yleensä pakasteita). No IKEAn lihapullia aika usein... ;)

      Löytyy täältä jonkinlaisia juustohöyliä, mutta aika harva niitä vissiin käyttää. Juustot on helppo ostaa valmiiksi viipaloituina! Toin mukanani minua opiskeluajoista palvelleen Fiskarsin juustohöylän; ei ole tarvinnut askarrella paikallisten köykäisyyksien kanssa. ;) Seuraavalle Australian-reissulle varmaan muistat pakata höylän mukaan! :D

      Poista
  4. Meilla on lista ehka vuosien varrella jonkin verran muuttunut. Mutta jonkin verran karkkia (lakua taalta saa pahimpaan tuskaan), suklaata, leipaa, sinappia ja kasapain xylitol-purkkaa seka -tabletteja loytyy aina laukuista tai pyydetaan vieraita tuomaan. Nyt uutena listalle on laitettu saaristolaisleipaa varten ainekset (pakko saada jouluna kalan kanssa!) ja lonkero (!), joka maistuu mielettoman hyvalta hot tubin jalkeen ja tolkki jaetaan tietysti tasan puoliksi. Lisaksi hommaan aina Pentikilta tai Iittalalta jotain pienta, helposti lahjaksi annettavaa. Mukava vieda jotain pienta suomalaista kun mennaan kylaan tai sitten laittaa opettajille jne lahjapussiin lukuvuoden paattyessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska kuulla muiden listoja! Oonkin kuullut, että monet kantaa xylitol-purkkaa laukkukaupalla. Ja oih, lonkero! En oo muuten kovin makeiden juomien ystävä, mutta lonkerossa on sitä jotain! Stieglin greippi-radlerilla oon tyydyttänyt pahimman lonkerohimon silloin tällöin. ;) Tosi kiva idea nuo pienet suomalaiset trinketit; täytyypä pitää mielessä tulevia vuosia varten. :)

      Poista
  5. Lisäisin listaan Forssan punajuurisalaatin, Geishat, Susun ja Taffelin perunalastut (poimu, maustamaton) - mutta muuten listasi näyttää pitkälle samalta kuin omani. Tosin Jalostajan pitsaa käytän ennemmin frisbeenä kuin elintarvikkeena ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oijoi, punajuurisalaattia on kyllä pakko ostaa ihan jokaisella Suomen-reissulla! :) Hei hei hei, tarkkana siellä, vain Saarioisen läpyskä maittaa meikämammallekin. ;)

      Poista