maanantai 17. maaliskuuta 2014

Saunahaaveita ja vilauttelevia patsaita

Meidän kellarissa olisi oikein passeli nurkka supisuomalaiselle saunalle. Ei tarvitsisi kuin a) lotota b) voittaa.

En ole oikeastaan koskaan ollut hurja saunomaan. Kerran viikossa pikaisesti, jos sitäkään. Meidän viimeisessä Suomi-asunnossa oli sähkösauna, joka jätti varpaat jääkylmäksi, eikä sitä tullut kovin usein lämmiteltyäkään. Mökin puusauna on sitten ollut täysin erilaisella hartaudella ja ajallisella sitoutumisella otettava juttu.

En myöskään ole ollut kovin innokas seurasaunoja (paitsi ihan viime aikoina, kröhöm). Olen ollut se tyttö, joka yleisissä pukuhuoneissa vaihtaa vaatteita vähän piilossa. Se tyttö, joka työntyy uimahallin saunaan uimapuku päällä vastoin yleisiä sääntöjä.

Ehkä se on ikä, joka on hävittänyt pahimmat estot. Etäisyys Suomeen, joka on lingonnut saunahaaveet uusiin ulottuvuuksiin. Kylmä talvi/talo ja ikiroutaiset varpaat, jotka vaativat löylyä kiukaalle, ja kauhakaupalla.

Tästä voidaankin rakentaa köykäinen aasinsilta siihen, miten amerikkalaiset suhtautuvat alastomuuteen. Sain kommenttilootaan aiheesta kysymyksen, ja olisi tullut sellainen maratonvastaus, että oli parempi omistaa näinkin tärkeälle asialle ihan kokonainen merkintä.

Näin valtavasta maasta löytyy ihan varmasti tyyppejä, jotka voisivat mennä ilkialasti saunaan tai uimaan. Meidän kaveripiiristäkin. Jos suomalaisten kielenkannat irtoavat parin oluen jälkeen, niin täällä lähtevät vaatteet päältä. Varsinkin, jos vilauttelusta on palkintona helmiä (tapaukset Mardi Gras ja kaljakellunta, unohtamatta St. Patrick's Dayta, joka on tänään).

Kuten Suomessakin, toinenkin ääripää on olemassa.

Kuka muistaa kymmenen vuoden takaisen Nipplegaten Super Bowlin puoliajalla, kun Janet Jacksonin vaatetukseen tuli toimintahäiriö? Asiasta nousi kamala haloo. CBS-kanavalle mätkäistiin 550 000 dollarin sakot (jotka mitätöitiin myöhemmin), ja tuleviin live-lähetyksiin piti lisätä viiden sekunnin viive (koskee kaikkia kanavia), jotta lähetys voidaan tarvittaessa katkaista, ennen kuin pienille britneypettereille pitää hommata terapeutti koko heidän loppuiäkseen, koska telkkarissa vilahti paljas maitorauhanen tai pyllyvako.

Lähempääkin löytyy esimerkkejä. Naapurikaupungissa on kaunis puisto, Overland Park Arboretum and Botanical Gardens, joka on erityisesti lapsiperheiden suosiossa. Pari vuotta sitten eräs äiti vetäisi puistoretkellä maissintähkät nenään, kun näki tämän patsaan:

Hups, paikalliskanavalle iski sensuuri. Kuva: www.kctv5.com
Patsas koko komeudessaan. Taisi tällekin tädille iskeä vaatetuksen toimintahäiriö. Kuva toiselta paikalliskanavalta: www.kshb.com
Kohun alkaessa kuvittelin kyseessä olevan perinteinen, jo antiikin ajoilta kumpuavaa taidesuuntausta edustava alaston patsastelija, koska (jopa) niistäkin on täällä kohistu, mutta täytyy myöntää, että onhan tuo aika erikoinen valinta yleiseen puutarhaan konservatiivisessa Kansasissa. En kuitenkaan usko, että meidän lapsi siitä millään tavalla kuitenkaan järkyttyisi, tai innostuisi sekstailemaan (sexting, seksikkäät tekstarit), kuten tuhannet, siis oikeasti tuhannet, vanhemmat pelkäävät.

Puisto on saanut pitää möykkää herättäneen patsaan. Ei ole säädytön, ihan oikeuden päätöksellä.

Pitää muistaa, että jokainen ihminen on erilainen, arvoineen päivineen, ja niin sen pitääkin olla. Koskaan ei voi miellyttää kaikkia, missään asiassa, ja onkin vain yritettävä löytää kultainen keskitie, tai tapeltava tissipatsaista oikeudessa asti. Jos minä en järkyty paljaasta pinnasta, se ei vissiinkään tarkoita sitä, etteikö joku muu saisi ravisuttavia traumoja. Toiset tykkää muhkummasta.

Sen verran kyllä voisin yleistää, että tästä olisi täällä rapissut sakkoja ja muita oikeustoimia. Suomessapa enimmäkseen naureskeltiin.

Täällä alastomuus tunnutaan rinnastettavan (pun intended) lähinnä seksuaalisuuteen. Varsinkin täällä Keskilännessä. Monet lapset eivät koskaan näe vanhempiaan alasti, joten ei ole ihmekään, että siitä tulee tabu. Esiaviollinen (tai ei koskaan aviollinen) yhteisasuminen on yleistymässä, mutta silti paljon harvinaisempaa ja tuomitumpaa kuin Suomessa.

Tästäpä on kertoa ihan omiin kokemuksiin pohjautuva kulttuureja vertaileva tarina. Olin ensimmäistä kertaa Scottyn vanhempien luona yötä Scottyn tyttöystävänä, ja tuleva anoppi olisi halunnut laittaa meidät perinteisesti eri huoneisiin nukkumaan. Scotty selitti kuitenkin äidilleen, että oltiin kyllä nukuttu ennenkin samassa huoneessa, joten meidät majoitettiin Scottyn vanhaan huoneeseen. Jossa oli kerrossänky. Ahtauduttiin tietenkin alapunkkaan yhdessä, mutta säntillinen anoppikokelaspa huomasi, ettei yläpetiin oltu koskettukaan. Poika sai puolivakavan puhuttelun.

Tästä viikko myöhemmin vein Scottyn näytille omien vanhempieni luokse. Oli perjantai-ilta, ja pienen tutustumiskierroksen jälkeen isä sanoi, että sauna on lämmin ja tarjosi meille ensimmäistä vuoroa.

Scotty kertoi myöhemmin, mitä mielessä sillä hetkellä risteili: "Saunaan? Kahdestaan tyttäresi kanssa? Alasti? Onko tämä joku sairas testi?"

4 kommenttia:

 1. Siis luoja kuinka hauska anoppi-appiukko tarina :D

  VastaaPoista
 2. Minäkin jouduin ekalla vierailulla eri huoneeseen Phillin kanssa. Tosin, Phill tuli valojen pimennettyä nukkumaan minun viereeni ja palasi sitten aamuvarhaisella "omaan" huoneeseen nukkumaan. Toisella vierailulla saatiin sitten jo nukkua ihan avoimesti yhdessä :). Ja saunakokemuskin kuulostaa tutulta. Phillistä tuntui tosi vaivaannuttavalta lähteä minun kanssani saunomaan meidän mökillä, kun minun isäni oli paikalla. Siis ei meidän kanssa saunassa, mutta tietoinen siitä, että menisimme saunaan yhdessä. Hassuja pieniä eroja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, kuulostaapa tutulta! Seuraavalla vierailulla päästiin mekin parisängylliseen huoneeseen ja saatiin laittaa ovikin kiinni! Ikää oli tässä vaiheessa "jo" 23, joten vähän hassulta tuntui.

   Toisaalta appivanhemmat ovat aika liberaaleja verrattuna muihin tuttuihin, joiden talossa eivät tytöt ja pojat nuku samassa huoneessa ennen avioliittoa - eivät, vaikka olisivat kihloissa ja asuisivat yhdessä. Mutta talossa talon tavalla! :)

   Poista