perjantai 29. kesäkuuta 2012

Obamacare

Ehdin eilen innostua jo järjenvoitosta, kun terveydenhuoltouudistus Patient Protection and Affordable Care Act, eli tuttavallisemmin Obamacare julistettiin korkeimman oikeuden toimesta lainmukaiseksi. Suomalaisesta näkövinkkelistä katsottuna yksityisen sairausvakuutuksen ostamiseen "pakottava" laki on aika konservatiivinen ratkaisu demokraattipresidentiltä, ja käytävän oikealta puoleltahan tuo ajatus on alunperin lähtenytkin, mutta on tämä silti askel oikeaan suuntaan. Reippaasti yksinkertaistettuna lain kiistellyin osa, Individual Mandate, velvoittaa hommaamaan sairausvakuutuksen, jos sellaista ei työn puolesta tai muuten jo ole, tai jos siihen on varaa. Vähävaraisille tarjotaan verovaroin maksettua valtionvakuutusta, ja sen piiriin kuuluva määrä tulee tämän lain mukaan kasvamaan. Jos henkilö, jolla on varaa maksaa vakuutuksesta, ei sellaista ole hommannut, IRS, verohallinto, kerää ylimääräisen veron rangaistukseksi.

Mitä tästä sitten hyödytään? USA:ssa(kaan) ei yksikään sairaala käännytä vakavasti ja akuutisti sairasta ihmistä ovelta pois, vaikkei vakuutusta löytyisikään. Jonkun nämä vakuuttamattomien kulut pitää kuitenkin maksaa, ja jos itse potilas ei siihen pysty, niin lasku lähtee yleensä veronmaksajille tai vakuutusyhtiölle korotettujen sairaalapalvelumaksujen muodossa, jotka vakuutusyhtiö sitten vuorostaan vyöryttää asiakkailleen. Terveydenhuoltouudistus pyrkii minimoimaan nämä tapaukset. Tiedän itsekin monta nuorta aikuista, jotka eivät ole vakuutusta ottaneet; säästäähän siinä kuukaudessa kivan summan rahaa. Mutta mitä jos jotain tapahtuukin? Olisiko heillä varaa maksaa kymppitonnin sairaalalaskua? Suurimmalla osalla ei.

Obamacare rajoittaa vakuutusyhtiöiden "oikeuksia" korottaa vakuutusmaksuja tuosta vain. Se myös pakottaa yhtiöt myöntämään vakuutuksen ihmisille, joilla on pre-existing condition, eli joku (krooninen) sairaus tai muu hoitoa vaativa tila. Uudistuksen myötä alle 26-vuotiaat nuorukaiset voivat jatkaa vanhempiensa vakuutuksen piirissä, jos niin haluavat. Tähän asti ikäraja on ollut 18 (collegeopiskelijat ovat olleet poikkeus). Ennaltaehkäiseviä hoitopalveluja lisätään vakuutuksen piiriin, naisilta ei voi enää periä suurempia maksuja kuin miehiltä, eivätkä vakuutusyhtiöt voi määritellä kattoa korvauksille.

Voisi kuvitella, että "yhteiskunnan loisia" vihaava republikaanipuolue olisi tästä yksityistetystä yhteysvastuusta innoissaan, mutta ei. Yksi lain äänekkäimmistä vastustajista, republikaaniehdokas Mitt Romney, oli kuvernööriaikoinaan vienyt läpi lähes identtisen lain Massachusettsissa, jossa se on toiminut mallikkaasti. Romney on halunnut kuitenkin koko kampanjan ajan ottaa etäisyyttä Romneycaresta, sillä Obaman tekosia nyt pitää vastustaa vaikka väkisin.

Kuulin eilen niin naurettavia perusteita Obamacaren pahuudelle, etten oikein tiennyt, olisiko pitänyt itkeä vai nauraa. Suosikkini taisi olla se, että tämän uudistuksen myötä terveydenhuoltojärjestelmän pariin tupsahtaa yhtäkkiä 30 miljoonaa uutta hoidettavaa. Siis 30 miljoonaa ihmistä, joilla ei tähän asti ole ollut vakuutusta. Tämä kuulemma aiheuttaa niin järkyttäviä jonoja, etteivät nykyvakuutetut, hyvään ja nopeaan palveluun tottuneet tule olemaan tyytyväisiä. Hohhoijaa... Onhan se parempi jättää osa väestöstä kokonaan hoitamatta, toki. Demokraatit voisivat mainostaa tätä työpaikkoja luovana lakina, sillä nythän noita töitä tuntuisi terveysalalla riittävän, jos republikaanien kauhukuviin on uskomista.

Vaikkei tämä uudistus tämän maan terveydenhuolto-ongelmia ratkaisekaan, niin tuo se kuitenkin jonkinlaista lisäturvaa elämään. Republikaanit vouhkaavat nyt tietysti tämän lain kumoamisesta ja sen korvaamisesta jollain muulla. Millä? Ei mitään tietoa, mutta tärkeintä tuntuu olevan, että Obamacare ja sen tuomat edut katoavat.

Oho, tulipas melkoisen pitkä ja poliittissävytteinen merkintä. Piti vain tulla jättämään jonkinlaiset puumerkit, kas kun edellisestä kerrasta on taas venähtänyt kokonainen viikko. Lähti taas vähän käsistä.


The Daily Show with Jon StewartMon - Thurs 11p / 10c
CNN & Fox News Report Supreme Court Decision
www.thedailyshow.com
Daily Show Full EpisodesPolitical Humor & Satire BlogThe Daily Show on Facebook

Ai niin, tasan viikko laskettuun aikaan.

9 kommenttia:

  1. Lisää vain tällaisia postauksia. Tosi mielenkiintoista lukea näistä "paikallisten" näkökulmasta, kun itse en vielä ole päässyt uutisten seuraamisen makuun täällä, ja suomalaisista tiedotusvälineistä saa vähintäänkin pirstaileisen kuvan näistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, jos kelpasi. :) Mulla menee ehkä tää uutiskanavien tuijottelu jo vähän yli, kun koko ajan on joku CNN (tai ESPN...) päällä. Töissä jouduin hupsun republikaanityötoverin takia katsomaan Fox Newsia, niin kai yritän nyt kompensoida sitten sitä. No, on CNN varmaan mun aivoille parempaa virikettä kuin meille kotirouville suunnatut saippuaoopperat ja reality tv. ;)

      Poista
  2. Hei, hyvin kirjoitettu selvennys aiheesta tällaiselle asiasta juurikaan mitään tietämättömälle henkilölle. :) Kiitos!

    VastaaPoista
  3. Edellinen kommentti siis chamudalta, O:n tunnarit jääneet nähtävästi...

    VastaaPoista
  4. Minunkin mielestäni hyvin tiivistetty. :) Tuntuu että farssin edetessä terveydenhuoltouudistuksen vastustajien tekopyhyys paistaa aina vain selvemmin läpi. Ihmettelen myös tätä poliittista kulttuuria, missä päivänselviä valheita saa laukoa ilman sitä seuraavaa julkista nöyryytystä. Suomeen tietty vertaan, ja jos siellä presidenttiehdokas laukoisi lakiuudistuksesta täysin kuvitteellisia seuraamuksia, sillä olisi vaikutusta uskottavuuteen. Ehkä siksi, kun sekä YLE:n että HS:n, MTV:n ja Iltiksen sivuilla puhuttaisiin niistä valheista - täällä jos haluaa uskoa republikaaneja, riittää kun kääntää tv:n aina Fox newsin puolelle.

    Noniin, lopetan tähän ennen kuin alan vielä pidemmin avautua. Viikon parhaat naurut tuli juuri tuosta Daily Show'n pätkästä, jonka linkkasit. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahh, täysin samaa mieltä tuosta tekopyhyydestä! Omaa näkökantaa tukevat "faktat" ovat monesti ihan tuulesta temmattuja ja naurettavia, eikä niistä jää kiinni kuin niillä toisilla kanavilla, joiden poliittinen suuntaus saattaa olla erilainen. Jos jää kiinni silloinkaan. Eikä sillä ole tosiaan niin väliä, jos muilla kanavilla huomataan jotain "pieniä" epätotuuksia, kun eihän todellisuus sinne oman pikku kuplan sisään asti tunkeudu; kunhan vain siis jättää sen kaukosäätimen rauhaan.

      Voi, kun kaikki kynnelle kykenevät katsoisivat Daily Show'ta ja/tai Colbert Reportia! Viihdyttävää JA informatiivista, aika näpsäkkä yhdistelmä. ;)

      Poista
  5. Kun kuulin että Obamacare on hyväksytty niin ajattelinkin että olisi kiva kuulla sinulta suomalainen näkemys paikan päältä :) ja täällähän se oli. Hyvää kesää sinne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nonih, kerrankin olin ajoissa tekstieditorin ääressä! ;) Hyvää kesää sinnekin! Kelitkin taitavat alkaa olla kesäisemmät kuin tässä viime aikoina. :)

      Poista