maanantai 11. huhtikuuta 2011

Nyt paloi päreet, katolta

Joku muistanee minun kirjoitelleen, miten käväisimme talolla katselemassa, olivatko pikkuiset raemorkulat tehneet tuhojaan. Iloisesti totesimme, että mitään ei näkynyt, mitä nyt rännissä oli muutamia lommoja. Emme toki taida olla mitään kattoasiantuntijoita, varsinkaan ilman tikkaita ja lähempää tutustumista itse kohteeseen (eikö nurmikolla pällistely muka riitä, häh?), mutta kotiin palasimme hyvillä mielin. No hätä.

S:n isä soitti perjantaina. Heidän kaksi vuotta vanha kattonsa oli mennyt lunastukseen. Katon lisäksi talon vinyylikatteisissa seinissä oli reikiä, ja neljä ikkunaa oli mäsänä. Tämä tieto sai meidät hieman varpaillemme, varsinkin, kun ottaa huomioon, että S:n vanhemmat asuvat vartin ajomatkan päässä meidän tulevasta (*kop kop koputellaan puuta*) kodista, joten eilen oli vuorossa sitten tarkastuskäynti numero kaksi. Naapurustoon oli ilmestynyt kattofirmojen mainoksia, ja joitakin kattoja peitti sininen muovi. Tilanne näytti vähemmän lupaavalta, vaikka edelleenkään mitään jättivahinkoja ei maallikonsilmin näkynyt.

Ollaan pattitilanteessa. Talo on edelleen luonnollisesti myyjän omistuksessa, jolla on myös voimassaoleva vakuutus. Myyjä ei kuitenkaan halua tehdä asialle mitään, kuten käyttää vakuutusmiestä (tai -naista) paikan päällä, jottei myyjän vain tarvitsisi hakea vakuutuskorvausta, koska kuukausimaksut nousisivat. Nythän en ihan ymmärrä, mitä väliä maksujen nousemisella on, jos vakuutus päättyy samalla hetkellä, kun talo siirtyy meidän hallintaan, mutta on tietysti paljon asioita, joita en tajua. Myyjän kiinteistönvälittäjä on kaiken lisäksi täysi kusipää, joten tilanteesta ei oikein voi edes neuvotella.

Tämä aamu alkoi puhelinrumballa. S oli ensin yhteyksissä pankkiin, josta ehdotettiin, että pistettäisiin hommat pakettiin keskiviikkona kello 15:00. S varoitti pankkia kattotilanteesta, ja he pyysivät meitä pitämään heidät ajantasalla. Sanoivat myös, että myyjä ei ole vielä toimittanut kaikkia tarvittavia papereita. Kaksi päivää ennen virallisten sopimusten allekirjoittamista.

Myyjän kusipääkiinteistövälittäjä oli väittänyt sitten tänään meidän edustajalle, ettei hän ole ollut tietoinen keskiviikon tapaamisesta. Hän ei myöskään ollut ollenkaan kiinnostunut lähettämään ketään tutkimaan kattoa, joten meidän piti pistää pyörät pyörimään. Onneksi, onneksi meidän aiemmin käyttämä rakennustarkastaja suostui tulemaan tänään katsastamaan katon, ilmaiseksi, joten kello 16:15 tiedämme paljon enemmän.

Se on jo tässä vaiheessa melkoisen selvää, että jos katosta löytyy ongelmia, homma viivästyy. Onni onnettomuudessa on, että meidän vuokrasopimusta on jäljellä vielä reipas kuukausi, joten siinä mielessä ei ole kiire. Vielä. Uusi jääkaappi meidän täytyy käydä noutamassa ensi viikon tiistaina, koska se oli vielä kaapin ostohetkellä ounasteltu muuttopäivä. En sitten tiedä, mihin me se laitetaan.

Sekin muuten ärsyttää, että kun on hoitanut nämä kaikki jutut englanniksi, niin suomeksi valittaminen on ihan älyttömän vaikeaa! Käytin oikeasti varmaan 10 minuuttia arvokasta paasausaikaa termien googlettamiseen ja siltikin päädyin kiertoilmauksiin. Tämän takia minusta ei tullut isona kääntäjää.

8 kommenttia:

 1. Sanoi, että katto näytti olevan yllättävän hyvässä kunnossa. Tänään katolle kiipeää sitten oikein asiantuntija, joka tekee hinta-arvion tarvittavista korjauksista, joten kohta ollaan taas pikkuisen viisaampia. Myyjän edustajakin otti tämän homman viimeinkin vakavasti ja jopa jutteli ongelmasta asiakkaalleen, joten hommat etenevät sieltäkin puolelta. Jos vahinkoja löytyy niin paljon, että vakuutusyhtiö pitää ottaa sotkuihin mukaan, niin sittenhän emme tiedä, miten paljon muuttoa joudutaan lykkäämään. Huoh, odottaminen on tylsää... :P

  VastaaPoista
 2. Plääh, vai odotusta vielä. Voin vaan kuvitella kuinka harmittaa jos muutto lykkääntyy. Mutta onneks ei mene koko katto uusiksi.

  VastaaPoista
 3. Kyllähän tämä sotku vähän harmittaa. Eniten harmittaa se, miten myyjän kiinteistönvälittäjä on hoitanut (tai ollut hoitamatta) velvollisuutensa. Toisaalta, sitten kun päästään oikeasti muuttamaan, on varmasti aika voittajafiilis kaiken tämän jälkeen. ;)

  VastaaPoista
 4. Nonih, asiantuntijan mielipide oli, että katto pitää ehdottomasti uusia kokonaan. Jännityksellä odotamme myyjän seuraavaa siirtoa. Blaah.

  VastaaPoista
 5. Täääh, eikäää... :-/ Hiton huono ajoitus rakeilla. Tai siis, parempi kai että myyjä joutuu maksamaan, mutta jos se vitkastelee tai yrittää luikerrella... No, pääsette tästä selvittyänne nauttimaan oikein tosivoittajafiiliksestä!

  VastaaPoista
 6. Joo, vähän harmillinen juttu, mutta onneksi tajuttiin käyttää kattomiestä paikan päällä. Muuten oltaisiin ostettu talo, jonka katto olisi pitänyt uusia heti (tai sitten uusia se myöhemmin ja samalla korjata vesivahinkoja), ja ihan omilla rahoilla, ilman vakuutuksen tuomaa turvaa. Ikävä tilanne tämä on tietysti myyjällekin, ei käy kateeksi.

  Mut hei, iloisempiin asioihin! Juttelin perheen matriarkan kanssa, ja sain luvan tehdä teikäläisen kanssa treffit tälle viikonlopulle (perjantai/lauantai), jos sulle vain passaa. ;) En tiedä vielä yhtään meidän aikataulusta, kun matkaan on kuitenkin vielä monta (enemmän kuin yksi) päivää, joten viestitellään tarkemmasta ajankohdasta sit vielä lähempänä! :)

  VastaaPoista
 7. Jee, kivaa! Pe & la käy mulle milloin vaan, eli viestitellään lähempänä!

  VastaaPoista