tiistai 17. elokuuta 2010

Roiskeläpästä asiaa

Jatketaan nyt tällä herkkupersauslinjalla, kun on kerran alkuun päästy. Olen tässä nimittäin vähän haaveillut suomalaisista herkuista, vaikka salmiakkia jo pääsinkin maistelemaan. Kaipaan (ainakin) seuraavia makuelämyksiä:
  • Juusto. Ritari, Salaneuvos, emmentalit kaikilla leimoilla, varsinkin mustalla, edam, Aura-juusto (paikalliset sinihomejuustot eivät vain ole yhtä hyviä), sulatejuustot, tuorejuustot... Sanotaan nyt vaikka sitten koko Valion juustovalikoima! Juusto on täällä päin kallista eikä läheskään yhtä hyvää kuin Suomessa. Velveeta ei ole kallista, mutta ei se minun mielestä ole juustoakaan.
  • Linkosuon RuisNapit (onion garlic). Nam!
  • Ruisleipä. Kaikki käy tässä vaiheessa. Pitää varmaan kohta kokeilla tehdä itse.
  • Kermaviili. Pakkasin muutaman dippikastikepussin (Estrellan valkosipuli, ahh) mukaan, mutten raaski sekoittaa niitä paikalliseen hapankermaan.
  • Pakastepinaattikeitto. Oi, niin hyvää ja helppoa!
  • Turkinpippurit. Maailmankaikkeuden parhaita karkkeja. Piste.
  • Kuiva omenasiideri. Täällä apple cider tarkoittaa alkoholitonta omenasiideriä, joka muistuttaa paksua omenamehua (sitä juodaan jopa kuumana!). Hard cidereita, eli alkoholillisia siidereitä löytyy jonkin verran, mutta harvemmin kuivana. Lähimmäksi kaikkien aikojen suosikkejani, FIZZin Original Dry ja Extra Dry -siidereitä, pääsee englantilainen Strongbow, jota myydään melko useassa viinakaupassa. Valitsen silti useasti mieluummin oluen.
  • Hunajamarinoidut kanasuikaleet. Täällä ei juurikaan myydä kanasuikaleita, varsinkaan marinoituna.
  • Saarioisten jauhelihapizza. Roiskeläppä mikä roiskeläppä, mutta ikävä on silti.
  • EinesmaksalaatikkoMaksamakkara. Suomessakin näiden himo oli todella kausittaista, joten eiköhän tämä maksakaipuu mene ohi.
  • Vielä viime viikolla listalle olisivat ehdottomasti kuuluneet hapankorput, mutta löydettiin ihan sattumalta kauppa, joka myy skandinaavisia ja saksalaisia ruokatarvikkeita! Valikoimasta löytyi mm. ruotsalaista salmiakkia ja Presidentti-kahvia. Niin, ja Vaasan & Vaasan hapankorppuja (täällä nimellä Finn Crisp). Kauppa sijaitsee kaiken lisäksi muutaman kilometrin päässä kotiovelta, joten nyt on ruisleipä hyvin uunissa!
Tästä merkinnästä saisi loputtoman pitkän, jos vain haluaisin kiusata itseäni vielä pikkuisen lisää kaivelemalla muistin perukoilta kaipaamiani suomalaisia makuja. Taidan kaivelun sijasta laittaa suun happamaksi Finn Crispeillä ja mauttomalla amerikkalaisella juustolla. Angst.

Fat free! Low fat!
Joistakin paikallisista terveyskaupoista saa muuten todistetusti Pandan luomulakritsia.

P.S. Jos nyt tulisi lähtö Suomeen, niin voisin varmaankin kirjoittaa vähintään yhtä pitkän listan amerikkalaisista herkuista, joita on ikävä...

*****

Fakta #46: Viimeisin asuinpaikkamme Suomessa sijaitsi Pohjoismaiden suurimman maidonjalostuslaitoksen vieressä. Jjjjjjjuuustoa (ja paljon maitorekkoja)!

    21 kommenttia:

    1. Mielenkiintoista! Mulla on kanssa pyörinyt mielessä hervoton lista suomalaisia, lähinnä ruokajuttuja, joita on ikävä ja meillä on aika paljon yhtäläisyyksiä sen listan suhteen. Mutta vielä mielenkiintosempaa on se, että täältäkin tosiaan saa kaupoista noita Finn Crispejä (lähes samanlainen paketti vieläpä! Täällä ei vaan hehkuteta tuota LOW FAT!-juttua), jotka auttaa pahimpaan rukiin himoon, ja Pandan lakuja löytyy kans, myös niitä erivärisiä kovakuorisia, englanniksi muistaakseni Liquorice Comfits, tai jotain, ne on mun lemppareita lakujen suhteen :)

      As for the cheese, I feel your pain, sister! En tiedä onko täällä Englannissa edes kuultu juustoista vai mikä on kun ei meinaa löytyä. Täällä ei sitä paitsi kukaan taida edes tietää mikä on juustohöylä!

      Mutta tosiaan, vaikka tässä voisikin listata satoja erilaisia suomalaisia herkkuja, mitä on ikävä, niin kyllä niitä englantilaisiakin on, mitä tulisi heti parin päivän jälkeen Suomessa ikävä.

      Jännää... :)

      VastaaPoista
    2. Ajattelin jättää merkin, kun kirjoittelen itse hyvin pitkälti samoista aiheista! Vinkkinä, että ainakin täältä itärannikolta saa creme frecheä, joka maistuu dipin kanssa myös Suomessa. Itse tosin suosin täällä hummusta sipsien kanssa, löytyy halvalla niin paljon eri makuja. :)

      Juustoa mäkin kaipaan! Nyt on suu tottunut jo Provoloneen, vaikka eihän se paljon miltään maistu... American cheese on kamalaa!

      Ruisleivästä ei voi edes puhua kyynelehtimättä... Kaipuu on kova.

      VastaaPoista
    3. Ja piti vielä sanoa, että Finn Crispejä löytyy täältäkin! Meillä on paketti kaapissa, en ole saanut aikaiseksi maistaa vielä. En oo mikään erityisen kova hapankorppufani ollut koskaan...

      VastaaPoista
    4. Minkä niminen se löytämänne saksalais-skandinaavinen ruokakauppa on? Jos vaikka olisi ketju, saattaisi meidän kulmiltamme myös löytyä herkkukauppa. :)

      VastaaPoista
    5. Hei, rohkeasti vaan sekoittamaan suomalainen dippikastike sour cremeen, ihan hyvaa tulee! Me tuodaan suomesta American dippia :-)))!

      Nykissa on nettikauppa, joka myy ruisleipaa www.nordicbreads.com. En oo viela kokeillut, mutta monet kehuvat! Omistajat ovat kotoisin mun kotikaupungista Oulusta ja samasta kaupunginosasta viela!

      Me tykataan Monterey Jack juustoa, on jotenkin eniten ehka suomalaiseen makuun. Erityiskaupoista saa sitten vahan parempiakin. Esim. meillapain on Market Street, Sprouts ja Central Market.

      Ikeastahan loytyy sitten kaikkea kivaa myos. Haen saannollisesti lihapullia, kastikkeita, hilloja, mehuja, suklaata ym.

      Kylla sita oppii naidenkin ruokien kans tulemaan toimeen! Suomessa on tajun hyvaa kaikki, tuli se taas todettua kesalla!!!

      VastaaPoista
    6. Minä rrrakastan Saarioisten maksalaatikkoa ylitse kaiken. Jo monia vuosia olen sitä rakastanut ja koskaan en vain kyllästy. Mitenköhän pärjäisinkään jossain mistä sitä EI saa.. :)

      VastaaPoista
    7. Nordicbreadin leivat on tosi hyvia. Oululaisen reissumiehen oloisia. Meille on paketti juuri matkalla.

      Taalla itarannikolla loytyy suomi-juustoa Giant-ruokakaupoista, mutta ehka taalta voit metsastaa, onko teidan lahella sopivaa kauppaa. http://www.finlandiacheese.com/

      Jos nakkileipaa kaipaa, niin Wasa-nakkaria voin suositella, sita saa taalta melkein joka kaupasta Finncrispin tavoin.

      T:Inka

      VastaaPoista
    8. Essi: Aika samoilla linjoilla näköjään ollaan näiden ruokahalujen (heh, kai tuota sanaa voi noinkin käyttää) kanssa!

      Me tuotiin muuten menneistä ajoista oppineena Suomesta Fiskarsin juustohöylä. Nyt kun vielä löytyisi höylättävän arvoista juustoa...

      Hyvin jännää... :)

      Tytti: Kiva, kun kävit moikkaamassa! Pitääpä käydä nuuskimassa teikäläisen blogia tässä piakkoin. Yllättäen nämä jutut kiinnostavat myös toisten blogeissa. :)

      Mulla meinaa päästä itku dairy-osastolla, joten yritän aina hoitaa maito- ja jogurttiostokset mahdollisimman äkkiä. En ole siis tajunnut edes tutkia, löytyykö meidän vakikaupan valikoimista creme frecheä! Voisi hyvinkin löytyä. Kiitti vinkistä!

      Me ostettiin kolme Finn Crisp -pakettia perjantaina, ja niistä yksi on jo tyhjä. Maistelehan sinäkin, ei sitä koskaan tiedä, milloin se hapankorppufanius iskee. ;)

      Anna-Kaisa: Kaupan nimi on Werner's Specialty Foods. Se taitaa valitettavasti olla ihan vain paikallinen ihanuus. Heh, saattoivatpa työntekijät perjantaina ihmetellä, kun hullu hihittelijä ilmestyi tutkimaan hyllyjä. "Iih, hapankorppuja ja Presidentti-kahvia!" Enkä edes juo kahvia...

      Luulisi, että teiltä päin löytyisi myöskin skandinaavisia herkkukauppoja. Kannattaa pitää silmät ja korvat auki! :)

      http://www.wernerswurst.com/

      M-K: Ehkäpä rohkaistun uhraamaan yhden noista valkosipulidipeistä tänä viikonloppuna... ;)

      Hmm, olenkin tainnut kuulla tuosta nettikaupasta! Pitää ehdottomasti kokeilla jossain vaiheessa! :)

      Ostin pari päivää sitten swiss cheese -mötikän ja meinasin heittää sen heti avaamisen jälkeen roskiin. Täältä saa hyvääkin sveitsiläistä, jos vaan viitsii maksaa älytöntä ylihintaa, mutta nämä halvemmat versiot... Melkoista kumia. Pitääpä kokeilla tuota Monterey Jackia! Pepper Jack on ihan hyvää, muttei kummiskaan hapankorppujen päällä. :D

      Aih, olispa kiva käydä Ikeassa! Ruotsalaiset ovat vain tainneet unohtaa tämän Amerikan Pohjanmaan kokonaan. Jospa tämä Kansas Cityn valtava skandipopulaatio (tiedän varmaksi, että täällä asuu toinenkin suomalainen ja ruotsalaisista olen kuullut huhuja) herättäisi ikealaiset pian ja mekin saataisiin herkkuja. :)

      Marika: Mulla on kanssa noihin Saarioisten pikkupizzoihin (jauheliha) jokin sairas suhde. Laittavatkohan ne Saarioisella ruokiinsa jotain muutakin kuin äidin rakkautta... :D Jos joskus kokeilet selviytyä/joudut selviytymään ilman maksista, niin käyhän kertomassa testituloksista! :) Niin, saa toki käydä kertomassa muitakin juttuja.

      Inka: Ahh, kohta on pakko laittaa Nordicbreadille tilaus menemään. Hyviä myyntipuheita täällä! :)

      Kiitti linkkivinkistä! Kansasissa Finlandia-juustoa myy näköjään Hy-Vee, ja me käydään sellaisessa melkein joka päivä! Seuraavalla kerralla nuuskin juustohyllyt läpi vähän erilaisella intensiteetillä. ;)

      Vaihto-opiskeluaikoina löydettiin kavereiden kanssa lähikaupasta juurikin Wasa-näkkäriä, mutta meidän nykyisistä marketeista en ole sitä vielä löytänyt. Täytyy aloittaa näkkärinkin osalta suuretsinnät. :)

      VastaaPoista
    9. Oijoi, näihin kommentteihen palaan jahka suomiruokaikävä pääsee iskemään! Juustoa tosin on ikävä jo vähän etukäteen. Sen sijaan nyt tiedän, ettei kannata pakata hapankorppua mukaan, kuten melkein aioin. En muuten usko että roiskeläppää pystyisin kaipaamaan, pointsit siitä sulle.

      Ei taida olla teitä lähimmät Ikeat, mutta me asutaan (futuuri) kahden Ikean välillä, alle puoli tuntia kumpaan tahansa. Jos kova lihapulla- tai puolukkahilloikävä iskee, tulkaa sinne Ikeaan, pääsette yöksi meille. :)

      VastaaPoista
    10. Heh, veikkaanpa, että roiskeläppä ei maistuisi ihan yhtä hyvältä, kuin muistelen sen maistuvan... Roskaruokaa saa onneksi täältäkin, jos jaksaa etsiä oikeista paikoista. ;) Sinä pääsetkin IHAN KOHTA testailemaan, mitä yllättäviä ruokia tulee ikävä. Odottelen teikäläisen listaa innolla! :)

      Ikea-reissutarjous on erittäin houkutteleva! :) Valmistautukaa yövieraisiin! :D

      VastaaPoista
    11. Sun listaa lukiessa tuli ihan vesi kielelle. En ollut noista osaa edes ajatellut, mutta nyt alkoi tulemaan ikävä. Ja komppaan Marikaa maksalaatikon suhteen, mun lemppari vaan oli Forssan ;) Meillä söi koira maksalaatikkoa, joten paketista oli aina hyvä ottaa välillä itsellekin :D

      En ole täällä vielä oikein löytänyt lempijuustoa, joten Valion juustoja on todellakin ikävä. Toinen suuuuuren suuri ikävän aiheuttaja on maito. Olen Suomessa juonut niin kauan kuin muistan Valion (nykyään menee muutkin) rasvatonta maitoa, mutta täältäpä ei löydykään mitään vastaavaa. Kevyin maito mitä olen löytänyt sisältää väh. pari prosenttia rasvaa ja sitä ei todellakaan voi juoda paljaaltaan. Sit löytyy jotain Painonvartijoiden litkua, joka ei vastaa sekään suomalaista herkkumaitoa :/

      Pitääkin nyt Suomeen mennessä tankkailla tarpeeksi maitoa (kalsiumia) koko talveksi. Olen syönyt täällä kalsium-tabletteja, mutta sitten luin uutisen, että ne aiheuttaa jotain ikävää (en enää muista mitä, ehkä sydänkohtauksia..?) Eli siihen jäi niiden syöminen ;)

      VastaaPoista
    12. No niin, maksalaatikon himoitseminen paheni entisestään. :D Ei ollutkaan ohimenevää!

      Jännä, miten joitakin ihan jokapäiväisiä perusasioita kaipaa ehkä eniten. Esim. sun esimerkki, maito! Täällä maito on ihan hyvää, mutta sitten taas jogurttien imelyys ja juustojen kumisuus (ja mauttomuus) aiheuttaa valtavaa Valion kaipuuta. Eipä tarvinnut napsia mitään kalsiumtabuja Suomessa, mutta täällä ollessa olen joutunut niitä pohtimaan. Maitotuotteita tulee nautittua paljon vähemmän kuin ennen. :/

      Ranch-kastiketta hot wingseillä (ei siis wingsejä kastikkeella) tosin tulee syötyä ehkä enemmän kuin kannattaisi. :D

      VastaaPoista
    13. Heippa!

      Suomikauppa eli www.suomikauppa.fi on aika hyvä vaihtoehto tilata kaikenlaista suomi-ikävään! Salmiakin luulisi ainakin tulevan perille aika pienillä kuluilla.

      VastaaPoista
    14. Moikka! :) Oonkin kurkkinut kaupan tarjontaa jo jonkin verran, mutta vielä en ole rohkaistunut tilaamaan. Pitää ehkä laittaa tilaus menemään piakkoin, Turkinpippurit nimittäin maistuis... :)

      VastaaPoista
    15. Niin joo, jugurtit! Niitten suhteen täällä on valikoimat ihan olemattomia! Tai sitten Suomessa on vaan niin paljon paremmin kaikkea erilaista ja siihen ehti tottua...

      Meillä on semmonen hieno juustohöylä, minkä varsi on jotain mitä lie hienoa puuta ja itse leikkuujuttu on muotoiltu hirven pääksi :D Ja varressa tietty lukee FINLAND! Ostin sen joskus muutama vuosi sitten miehen perheelle tuliaisena kun tosiaan tajusin, että heillä ei ole juustohöylää. Kukaan ei kuitenkaan sitä koskaan käyttänyt, joten ei tehnyt tiukkaa pakata se muuton yhteydessä omiin laatikoihin. ;) Vaan eipä tosiaan ole oikein löytynyt höylättävän arvosta juustoa..

      Meiltä saa onneksi ihan nurkan takana olevasta kaupasta ruisleipää! Ei ole kyllä ihan sitä semmosta, mihin on tottunut, mutta kyllä se tarpeeksi läheltä liippaa :D

      VastaaPoista
    16. Haha, juustohöylä sai teidän luota sitten varmasti paremman kodin. :D

      Tuolta meidän naapurikaupastakin saa jonkinlaista ruisleipää, mutten ole vielä kokeillut, mimmosta se on. Syön eka hapankorppukiintiön täyteen, niin sitten vois käväistä ruisleivänhakureissulla. ;)

      VastaaPoista
    17. Mäkin aluks ajattelin, että ei mulla vielä niin kauhee ruisleivän himo ole ja että kyllä mä pärjään vielä vähän aikaa. Varsinkin kun se kaupassa oleva ruisleipä ei tosiaan ole sitä tyypillistä suomalaista tummaa ruisleipää, mutta voi hyvänen aika kun sitä maistoin..... Ihan kun ei eläessään olis leipää maistanut! :D

      VastaaPoista
    18. :D Nyt kyllä tarttee jo saada ruisleipää, sen verran hyvän myyntipuheen pidit! :D

      VastaaPoista
    19. Hei!

      Tämä on nyt aika vanha juttu, mutta kun kerran päädyin blogiisi... Ehkä olet jo löytänyt ratkaisun kokkausongelmiisi.

      Kermaviilin voi korvata usein maustamattomalla jugurtilla, esim: dippikastikeet, uuniperunoiden kanssa tonnikalakastike, salatinkastikkeet, pasha(!). Kokeilla pitäisi vielä rahkapullia jugurtista. Jugurtti pitää siis olla sellaista paksumpaa, kuten Valion bulgarian jugurtti.

      Maksalaatikkoa on myös helppo tehdä itse. Jos tekee isomman erän, niin voi osan pakastaa. Ei sinun tarvitse Saarioisten maksalaatikkoa haikailla :)

      Yksi Egyptissä asuva (ja täältähän nyt ei löydy paljon mitään, vaikka on valikoima lisääntynyt viime vuosina)

      VastaaPoista
    20. No meni tuossa äskeisessä viestissä vähän kermaviilit ja maitorahkat sekaisin, mutta perus paksu jugurtti siis voi korvata molemmat. Maitorahka on vähän happamampaa kuin jugurtti, joten jugurtin sekaan kannattaa laittaa vähän sitruunamehua.

      Ainakin pari vuotta sitten Texasissa (Austinissa) myytiin ihan Oltermannia joissain isoissa marketeissa. En tiedä saako muualta tai enää, mutta kannattaa aina välillä katsella :)

      Englannista löytyy myös Pandan lakua terveyskaupoissa. Luulisi, että olisi tarjolla myös USAssa.

      Finn Crispejä näkyy toisinaan jopa TÄÄLLÄ(!), joten niitäkin varmasti löytyy suht. helposti.

      Maidot ovat todella erimakuisia. Suomalainen rasvaton maito on niin hyvää! Täällä ovat kaikki UHTia ja tuoremaidoissa joku hassu sivumaku. Viime kuussa maistoin vähärasvaista organic-maitoa ja se olikin oikein juomakelpoista. Kannattaa varmasti kokeilla muuallakin maailmassa noita organic-maitoja.

      On tässä niin monta vuotta mennyt taiteillen, etten varmaan tiedä mitä tekisin, jos Suomeen takaisin muuttaisin (tai muualle, jossa kaupat ovat oikeasti isoja ja valikoimaa riittää). Tulisi varmasti valinnan vaikeus ja ähky, kun kaupassa ei osaa päättää mikä purkki pitäisi valita ostoskoriin.

      Se Egyptissä asuva

      VastaaPoista
    21. Iso kiitos vinkeistä! :)

      Joo, Pandan lakua tosiaan löytyy joistakin kaupoista. Oltermannia ei ole ainakaan vielä tähän päivään mennessä Kansasista löytynyt, mutta joitakin muita Valion juustoja saa Finlandia-nimellä. :)

      Tässä on jo oppinut elämään sen verran paikallista elämää ja syömään paikallista ruokaa, että nyt on enää harvemmin ikävä suomalaisia herkkuja, kuten einesmaksalaatikkoa. ;) Salmiakkia tosin tekee koko ajan mieli.

      VastaaPoista