tiistai 3. elokuuta 2010

Autokaupoilla

Pärjäsin elämäni ensimmäiset 24 vuotta varsin hyvin ilman autoa. Ostin ensimmäisen autoni reilu kaksi vuotta sitten, kun S muutti Suomeen, jotta meillä olisi kulkuväline töihin tai kouluun, riippuen siitä, kummalla oli pidempi matka. Kiinnitin erityisesti huomiota ekonomisuuteen (ja samalla ekologisuuteen) ja löysinkin etsimäni helposti.

S osti ensimmäisen autonsa 15-vuotiaana. Reilu 10 vuotta sitten bensa maksoi kuulemma alle dollarin gallonalta (eli vajaan 20 eurosenttiä/litra), joten ajaminen ei ollut hurjan kallis harrastus, ja monet S:n kavereista ajelivatkin melkoisilla bensasyöpöillä. S päätyi ostamaan vanhempiensa painostuksen jälkeen pikkuruisen Toyota Tercelin, joka on nykyään bensan kallistuttua (tällä hetkellä ollaan noin 50 eurosentissä/litra) aika haluttu menopeli. S ajaa edelleen ensimmäisellä omistamallaan autolla, mikä on ainakin S:n kaveripiirissä todella harvinaista.

Tässä taloudessa on siis tällä hetkellä kaksi kuskia ja yksi joten kuten kasassa pysyttelevä auto (teini-ikäinen S ei kohdellut autoaan mitenkään mallikkaasti). Toinen kuski tosin istuu päivät pitkät kotona, sillä allekirjoittaneella ei ole vielä työvelvoitteita, joiden vuoksi pitäisi liikkua paikasta toiseen, joten yhdellä autolla pärjätään kyllä. Toisaalta, jos haluaisin lähteä jonnekin, se on aika mahdotonta ilman autoa. Lähin ruokakauppa on näin suomalaisesta näkökulmasta vielä kävelymatkan päässä, mutta kaikki muu on pelkkien jalkojen ulottumattomissa. Julkinen liikenne on täällä vielä aika lapsenkengissä, joten ollaan sitten kotona.

S löysi eilen kuitenkin sen verran hyvältä vaikuttavan autotarjouksen, että meidän piti ajaa Kansas Cityn pohjoispuolelle koeajamaan ehdokas, vaikkei akuuttia tarvetta toiselle autolle olekaan. Siinähän kävi sitten niin, että innostuttiin autosta aika lailla. Manuaalivaihteisto sai plussaa meiltä molemmilta, kuten myös tietysti edullinen ostohinta ja ekonomisuus. Tähän asti kaupanteko oli helppoa.

Sitten alettiin puhua rahasta. Voitaisiin vetäistä tilit tyhjäksi ja maksaa auto kerralla pois, mutta sitä ei suosittele kukaan (enkä minä haluaisi tilejä tyhjentääkään). Päädyttiin pankkilainaan, vaikka S:n sisko tarjoutuikin lainaamaan meille rahat ilman korkoa. Syy tähän piilee pikkujutussa nimeltä credit score.

S on elänyt elämänsä tähän asti vähän samalla tavalla kuin minäkin. Luottokortti löytyy, mutta sitä käytetään melko harvoin. Ostokset maksetaan yleensä ostohetkellä omalta tililtä. Luottokortille laitetaan lentoliput ynnä muut isommat ostokset. Luottokorttilasku maksetaan ajallaan ja kerralla pois.

Tässäpä mies onkin vissiin tehnyt virheen! Luottokortteja pitäisi olla useampi (nyt niitä on jo kaksi) ja niitä pitäisi käyttää jatkuvasti, jotta credit score olisi hyvä. Ajallaan maksaminen saattaa jopa vahingoittaa lukua, sillä luottokortilla olisi kuuleman mukaan hyvä roikottaa n. 20% kortin maksimikäyttövarasta ja maksaa pikkuisen korkoa. Kuukaudesta toiseen.

Myös lainat vaikuttavat positiivisesti credit scoreen. Lainaa on tosin hankala saada, jos ei ole tarpeeksi pitkää luottohistoriaa (kuten esim. S:lla, vaikka mies onkin aina maksanut laskunsa ajallaan), sillä liian lyhyt luottohistoria madaltaa credit scorea, joka taas toimii mittarina lainaa tai luottokorttia hakiessa. Autolainaa maksamalla S ostaa siis itselleen samalla paremman neuvotteluaseman tulevia lainoja ja niiden korkoprosentteja silmällä pitäen. Jos oltaisiin maksettu auto käteisellä tai lainattu rahat S:n siskolta, talolainaa hakiessa oltaisiin edelleen aika syvässä luottokuopassa. Kuulostaa melkoiselta arpapeliltä, vai mitä? Sitä se taitaa ollakin.

Käydään tänään hakemassa toinen menopeli kotiin, jos kaikki sujuu hyvin. Toivon mukaan autosta on meille hyötyä ja voidaan siirtää hyvin palvellut pikku-Tercel vähän vähemmän vaativiin tehtäviin. Toivon mukaan autolainan maksaminen nostaa credit scoren kattoon, ja saadaan neuvoteltua meille hyvä talolaina, kun sen aika tulee.

Toivon mukaan minä selviän Kansas Cityn ruuhka-ajasta toisen auton ratissa.


*****

Fakta #39: Kirjoitin eilen ensimmäisen shekin ikinä!

7 kommenttia:

 1. hihiii, makin kirjotin ensimmaisen shekkini tossa pari viikkoa sitten... Toi credit score on kylla ihan ihme juttu...me jouduttiin aika kauan miehen scorea elvyttelee, et saatiin talolaina. Mut nyt on taas luottokortit vingutuksessa ;D

  VastaaPoista
 2. Juu, credit score se on elaman ehto taalla... Sen saa aika hyvin kuosiin (noin tuoreena tapauksena kuten teikalainen) esim. laittamalla sahkolaskun tai puhelinlaskun sun nimiin ja sit maksat sen ajallaan teidan yhteiselta tililta (tai ylipaataan tililta, mutta oletan, et jos sulla ei ole viela duunia, niin ei varmaan tiliakaan...). Jos teilla ei ole yhteista tilia viela niin kannattaa hankkia, jotta saat sita scorea kasvatettua, koska se tarkastetaan myos tyota hakiessa ja hyva score on tietysti parempi kun laiha sellainen.

  VastaaPoista
 3. Mahtavaa, että kertoilet näistä arjen pikku kummallisuuksista! Taas tuli opittua uutta, nimittäin tuo credit score :).

  -bella

  VastaaPoista
 4. Onnea uuden auton johdosta! :) Mielenkiintoista, että pidätte molemmat manuaalivaihteisesta enemmän. Itse olen toistaiseksi ajanut Chicagon suburbiassa vain automaattivaihteisella, ja olen pitänyt sitä helpompana minun silmissäni hypervilkkaassa liikenteessä. Puoliskon mielestä minun kannattaisi kuitenkin hankkia keppivaihteinen, varmaan kun on ollut kyydissäni kun pari kertaa olen automaattivaihteisessa "painanut kytkintä". :P Ehkä uskallankin hankkia.

  VastaaPoista
 5. Sanni: Melkoista kikkailua tuon credit scoren kanssa joutuu näköjään harrastamaan, eikä maalaisjärjestä ole paljon hyötyä. :D Hyvä, että saitte miehen luvut elvyteltyä! :)

  Sotilaan vaimo: Kiitos vinkeistä! Meillä on jo yhteinen pankkitili, ja pankista neuvoivat, että minun kannattaisi ottaa 1000 dollarin laina (korkeahkolla korolla, tietenkin) ja maksaa se vuoden aikana takaisin, ihan vain credit scoren nostamiseksi... Helpommalla pääsisin, jos antaisin niille reilun satasen puhtaana käteen, mutta eihän se tietenkään niin onnistu. ;)

  Bella: Voi kiitos! Kiva jos joku tykkää näitä lukea! :)

  Pilvi: Kiitos! :) Tätä toista autoa ostaessa oltiin (tai minä olin) henkisesti valmistautunut siihen, että nyt pitää opetella ajamaan automaattivaihteisella autolla, sillä niitä oli tarjolla paljon enemmän. Harva haluaa enää manuvaihteista autoa (varsinkaan tämän kokoluokan autoa), joten ne on hinnoiteltu kukkaroystävällisemmin, muuten ne jäävät autoliikkeen pihaan seisomaan. Vaikka ei manuvaihteista etsimällä etsittykään, niin onneksi löydettiin tämä yksilö; nyt meillä on kaksi kepillistä kaaraa.

  Heh, minä olen ajanut automaattivaihteisella vain kerran, mutta osaan kyllä silti samaistua tuohot kuvailemaasi kytkimen painamiseen. :D

  VastaaPoista
 6. Meksikossa on samantapainen systeemi, sain juuri pankkitädiltä nuhteet koska en käytä luottokorttia tarpeeksi ja ´oikein´. Nyt sitten vaan Mastercardi vinkumaan...

  VastaaPoista
 7. Etelänaapurissakin näköjään osataan. :) Tuntuu hassulta maksaa kaikki pikkuostoksetkin luottokortilla, mutta maassa maan tavalla...

  VastaaPoista