perjantai 6. elokuuta 2010

Ärrän kierrä(tä)n orren ympäri, ässän pistän... roskiin?

Kierrätyskärpänen puri S:aa(kin) Suomessa. Sen mielestä varsinkin meidän pullonpalautusjärjestelmä oli maan mainio (Kansasissa tölkit ja pullot lentävät roskiin). Kotitalousjätteetkin meillä lajiteltiin kiltisti, sillä taloyhtiön pihasta löytyi astiaa moneen lähtöön. Oli helppoa. Pikkuruinen roskis mahtui helposti tiskialtaan alle, ja siihen saatiin lykittyä monen päivän jätökset.

Kansasiin tullessa haluttiin jatkaa samalla luontoystävällisellä polulla. Se kyllä onnistuu nykyisinkin, meidän pitää vain olla paljon oma-aloitteisempia kuin vielä pari kuukautta sitten.

Taloyhtiön pihasta ei löydy minkäänlaisia lajittelupisteitä. Tämän vuoksi ollaan pistetty pystyyn oma visuaalisesti viehättävä kierrätysnurkkaus kuistille. Ulkovaraston edestä löytyy tällä hetkellä kolme isoa jäteastiaa (täällä normaali keittiöjäteastia on noin metrin korkuinen); yksi metallille, yksi lasille, yksi muoville. Keittiössä meillä on vielä yksi jättiroskis sekajätteelle, joka tuntuu täyttyvän helposti samaa tahtia kuin suomalainen pikkuveljensäkin.

Biojätteen kanssa pitää vielä näin vuokra-asunnossa asuessa (ei voida kompostoida) tehdä valinta kahden pahan väliltä; heitetäänkö biojäte roskiin ja roskien mukana kaatopaikalle, vai hurautetaanko ne tiskialtaan ja jätemyllyn kautta vedenkäsittelylaitokselle. Itse olen päätynyt suurimmaksi osaksi tuohon jälkimmäiseen vaihtoehtoon, sillä se vähentää ainakin muovipussien käyttöä (roskiksessa muhiva keittiöjätteen määrä vähenee). Jauhamiseen kuluu tosin sähköä, enkä sitten tiedä, miten jätteiden jatkokäsittelyn laita on näillä nurkilla (miten paljon kemikaaleja käytetään yms.). Huoh. Täytynee tutustua asiaan vielä pikkuisen paremmin.

Entäs sitten tuo meidän oma lajittelupiste? Mihin me lykätään keräämämme metalli, lasi ja muovi? Paperinkeräyspisteitä löytyy yleensä kauppojen pihoista, mutta edellä mainittuja jätteitä ei tunnu oikein kaupunkikaan huolivan. Eräs paikallinen olutpanimo on onneksi laittanut alulle lasinkeräysjärjestelmän, joten lasista pääsee eroon suhteellisen helposti. Tällä hetkellä kuljetetaan metalli ja muovi S:n vanhempien luo, sillä heillä on kaupungin (eri kuin meidän asuinkaupunki) tarjoama iso kierrätysastia, jonka sisällön kaupunki myös hoitaa jatkokäsittelyyn.

S soitti Missionin (eli nykyisen asuinpaikkamme) virastoon ja kyseli heiltä näistä kierrätysasioista. Mitään yleistä keräyspistettä ei tällä kaupungilla ole, ja heidän neuvonsa olikin yrittää saada taloyhtiö hommaamaan kierrätysastiat, joista kaupunki voisi jätteet sitten hoitaa eteen päin. Ei olisi huono idea, mutta toteutus voi olla hankalaa. Joitakin naapureita ei tunnu paljoa kierrätys kiinnostavan, sillä niitä harvojakin roskalavojen kyljistä löytyviä sääntöjä rikotaan jatkuvasti. Lähes päivittäin lavalta löytyy jos jonkinmoisia kalusteita ja kodinkoneita. Pelastusarmeijan kauppa, johon siis voisi nämä kaikki edellä mainitut lahjoittaa, sijaitsee sentään kilometrin päässä.

No, me jatketaan tällä valitsemallamme tiellä. Paljon on vielä meilläkin parannettavaa, mutta ollaanpahan ainakin päästy alkuun. Tänään kierrätetään itsemme Emporiaan (entinen opiskelukaupunki, jossa tavattiinkin). Hyvää viikonloppua kaikille säädyille!

*****

Fakta #40: Sain green cardin postissa pari päivää sitten. Huhujen vastaisesti vihreä kortti oli oikeasti vihreä(hkö).

6 kommenttia:

  1. Onnee green cardista! :) On se vaan niin paljon mukavampaa sen kanssa tulla kotiin, kun paasee siihen lyhyempaan (yleensa) jonoon, ja virkailija toivottaa "tervetuloa kotiin!" eika ayski niinkun siina toisessa jonossa on tapana... :P

    VastaaPoista
  2. Kiitos! :) En ole vielä tuota "kotiin paluuta" kokenutkaan, mutta uskon kyllä, että se on miellyttävämpää kuin sen toisen jonon kautta kulkeminen. :D

    VastaaPoista
  3. Onneksi olkoon Green Cardista! Meillä on itse asiassa pitkälti samanlainen kierrätyssysteemi. Biojätteen myllyäminen jätevesiin epäilyttää minuakin, mutta kai se on parempi vaihtoehto kuin sekajätteeseen laitto, kaatopaikalle metaania tuottamaan? Kerrohan jos saat lisää tietoa aiheesta, vaikka tieto sitten lisäisikin tuskaa. Oma komposti parvekkeella ei kuitenkaan sekään houkuttele! ;)

    Ja kierrätyslaitoksena toimii meilläkin puolison vanhemmat, koska taloyhtiöllä ei ole kierrätysastiaa, vaikka tiedän että meidän kaupungissa kierrätysjätettä kerätään. Meillä se on vielä astetta helpompaa, kun siellä saa (niin kummalliselta kuin se suomalaisesta tuntuukin) laittaa kaikki lajit samaan astiaan. Ilmeisesti jonkun työ on jätelaitoksessa ne sitten lajitella.

    VastaaPoista
  4. Kiitos! :) Näin minäkin olen vähän biojätteen osalta ajatellut. Komposti saa odottaa omaa taloa! :D

    Täällä oli yhdessä puistossa kierrätysastia metallille (eli tölkeille) ja muoville (eli muovipulloille). Yksi ja sama kierrätysastia. Joku puiston työntekijöistä kävi aina välillä kaatamassa sisällön maahan, lajitteli metallit ja muovit eri pusseihin ja vei mukanaan. Siinä kävi vain pikaisesti mielessä, että miksiköhän niitä astioita ei voisi olla alunperinkin kaksi... No, työllistyypähän joku tuossakin hommassa. :)

    Hitsit, sulla alkaa olla lähtö tosi lähellä! :)

    VastaaPoista
  5. No joopa. Eipä ole ainut homma josta sielläpäin miettii että "työllistyypähän joku tuossakin hommassa". Vrt. esim. joidenkin markettien/tavaratalojen tervetuloa kauppaan -toivottajat.

    Ja niinpä, tänään läks aamukamman piikki 26. Huu! :)

    VastaaPoista
  6. Heh, kyllä Suomessa on osattu karsia nuo "turhat" työt tehokkaasti pois. Enpä tosiaankaan osaisi kuvitella ketään tervehtimässä minua S-Marketin ovella tai pakkaamassa ostoksia puolestani... Walmartissa on toisin!

    VastaaPoista