sunnuntai 20. syyskuuta 2009

Never Say Never...

Look at me, I'm gorgeous in my housecoat with my coffee cup
I bend down to get the paper, every neighbor tryin' to check me out
Look at me, I'm lovely as I wave beside my minivanLook at how my diamonds seem to sparkle on the garbage can
SheDaisy - God Bless the American Housewife

Minusta tulee hyvin suurella todennäköisyydellä kotirouva, kun muutetaan valtameren taa. Ainakin aluksi, joksikin aikaa. Tähän on oikeastaan kaksi syytä: 1) työpaikan saanti HETI ei ole mikään itsestäänselvyys, 2) haluan vähän aikaa miettiä, mikä minusta tulee isona.

Opiskelujeni alkuaikoina olin sitä mieltä, ettei minusta tule koskaan kotirouvaa tai -äitiä. Yliopisto-opiskelijastatuksesta huumaantuneena ajattelin, että koulutukseni menisi täysin hukkaan, jos jäisin esimerkiksi kotiin huolehtimaan lapsista. Nyt vähän vanhempana ja viisaampana (ainakin vähän vanhempana) olen tullut vähän toisiin ajatuksiin. En usko, että kotirouvailisin, jos oltaisiin jäämässä Suomeen. Tuskin jäisin kotiäidiksikään, sillä ainakin minulla on sellainen mielikuva, että kunnallinen lastenhoito pelaa ihan hyvin, eikä se ole niin järkyttävän kallistakaan. Vai?

Amerikassa tämä(kin) on toisin. Ainakin Keskilännessä on aika normaalia, että äiti hoitaa lapsia kotona muutaman vuoden. Lasten hoitoonvieminen on kallista puuhaa, joten äidin on melkein sama olla saamatta palkkaa kuin työntää palkkansa lastenhoitajalle. S:n sisko sai lapsen vajaa puoli vuotta sitten ja palasi työelämään elokuun alussa. Nyt haaveissa on olla ensi vuonna kotona pienokaisen kanssa. Olisi kuulemma helpompaa ja miellyttävämpää kuin päivähoitorumba.

Yllä olevan laulun kuvailemaa kiiltokuvarouvaa minusta tuskin koskaan tulee, vaikka kuinka yrittäisinkin. Kotirouvana, tai hienosti sanottuna homemakerina, en varmaan kovin kauaa jaksaisi olla, jos mielekästä ja tarpeellista tekemistä ei kotoa löydy. Sen sijaan kotiäitiyden koen nykyisin ihan kiehtovana ajatuksena. Sisäinen feministini oli ennen sitä mieltä, että kotiäitinä olisin jotenkin nyrkin ja hellan välissä, en olisi tasa-arvoinen mieheni kanssa. Eipä se kuitenkaan ole mitään naisten alistamista, jos nainen haluaa olla lasten kanssa kotona ihan vapaasta tahdosta. Sitä paitsi olen vakaasti päättänyt, että jos me joskus lapsia saadaan, lasten on osattava suomea. Hoitotäti tuskin sitä osaisi opettaa. Uraa ehtii yrittää luoda sitten joskus myöhemminkin.

Saas nähdä, mitä tulevaisuus tullessaan tuo. Avoimin mielin sitä kohti ainakin ollaan menossa. Ainakin melko avoimin.

5 kommenttia:

 1. Lasten suomenoppimiselle taitaisi olla aika ratkaisevaa että suomenkielinen vanhempi sitä on opettamassa. Yhdessä tietämässäni perheessä oli suomenkielinen au pair, mutta silti lasten suomi oli vähän niin ja näin.

  Muutenkin ymmärrän hyvin ajatuksesi kotiäitiydestä, sinun tilanteessasi olisin varmasti pitkälti samoilla linjoilla.

  VastaaPoista
 2. Jännä, miten mieli muuttuu, kun alkaa pohtia toisessa maassa asumista. Kai se vain niin on, että maassa tehdään maan tavalla. :) Meille (mulle) kelpaisi sitä paitsi vain savolainen au pair, sillä meidän mahdolliset lapset ei mitään turkua puhu! ;)

  VastaaPoista
 3. Anni, mina sitten niin pidan blogistasi. Olen seurannut sita vaikka kuinka kauan! Itsekin kaukosuhteessa olleena samaan aikaan, blogisi auttoi paljon. Ihanaa, etta olette paasseet nain pitkalle!

  Voin vain kuvitella mita tunteita nyt kayt lapi. Kun lahtemisen aika koittaa, sita on yhtakkia niin paljon asioita pohdittavana.

  VastaaPoista
 4. Oi, miten ihana (ja kannustava) kommentti! :) Kiitos!

  Kyllähän tässä on mielessä vaikka mitä, vaikken vielä varmasti tajuakaan koko totuutta. Sulla taitaa olla asiasta henkilökohtaisia kokemuksia, ääkkösten puutteesta päätellen. :)

  VastaaPoista
 5. Do you mind if I quote a few of your articles as long as I provide credit and sources back to your
  site? My blog is in the very same area of interest as yours and my visitors would truly benefit from some of the information you provide here.
  Please let me know if this alright with you. Appreciate it!


  Also visit my web-site ... www.youtube.com

  VastaaPoista