perjantai 5. marraskuuta 2010

Viännä ja kiännä

Mikäköhän viehätys amerikkalaisilla on asioiden vaikeasti tekemiseen? Tästä erinomainen esimerkki on ovenkahva. Tai siis nuppi. Pyörylä. Mötikkä. Meidän asunnon ovet eivät ole kahvoja nähneetkään, uudemmista asunnoista saattaa sellaisia hienouksia löytyäkin.


Ulko-oven knob on sileä. Neulehanskat kädessä se on mielenkiintoinen väännettävä. Kuvassa näkyy myös "tiivisteet", eli niiden puute, eli järjetön rako oven ja karmin välissä.


Alakerran pikkuvessan nuppia on joku yrittänyt karheuttaa vissiin hampaillaan. Pinta ei ole enää sileä, vaan lähinnä epäilyttävän näköinen. Onkohan joku joskus jäänyt huussiin jumiin?

Toinen verenpainetta ja bakteerikantoja nostattava juttu on vesihanat ja niiden avaamis-/sulkemismekanismit. Hygieenisyydestä ei ole tietoakaan, kun huolellisen puhdistusoperaation (suihkun, käsienpesun) jälkeen hana on mahdotonta sulkea tarraamatta koko kouralla vääntimeen.


Suihkun jälkeen on toki kiva napata morkulasta kiinni ja pyöritellä sitä puoli tuntia, kunnes vesi suvaitsee lopettaa valumisen.


Tiskiallas. Tässä on sentään olevinaan tuollaiset upotukset, joista saa muka hyvän otteen.


Pelkällä kyynärpäällä ei vessan hanaakaan suljeta. Hanan toiselta puolelta löytyy luonnollisesti kylmän veden väännin, joten molemmat kädet saa kätevästi likaisiksi heti pesun jälkeen.

No entäs sitten valonkatkaisimet? Seinään kiinni lyödyt katkaisimet ovat yleensä melko järkevää tekoa. Ihan rehelliset pikkuvivut, kuten olla pitääkin. Mutta entäs tällainen melkein jokaisesta jalka- tai pöytälampusta löytyvä tappi?


Tuota pitäisi pyöritellä myötäpäivään. Halkaisijaa tikulla on noin 5 mm. On siis helpompaa vetäistä johto seinästä, kuin vääntää jähmeää katkaisijaa.

*****

Fakta #74: Jääkiekko on parasta. Joskus pikkunaperona keksin, että Jokerit on paras joukkue (ehkä sen takia, että kaikki luokan pojat tykkäsivät Tepsistä). Innostuksesta kehkeytyi pienoinen pakkomielle; keräsin esimerkiksi yhdellä kaudella kaikkien joukkuiden kaikki ottelutilastot Savon Sanomista talteen. Tallessa ovat vieläkin.

Fakta #75: Omistan kaksi Jokereiden pelipaitaa: Ari Sulanderin vihreä-violetti paita 90-luvun menestysvuosilta, sekä Eero Somervuoren sininen nuttu vuodelta 1997. Jälkimmäiseen metsästin Eeron nimmarin Niiralan montun harjoitusjään vieressä keväällä 1999. Jokerit päihitti KalPan 9-0. Jokaisen teinitytön unelmapäivä.

6 kommenttia:

 1. Ranskalaiset eivät siis olekaan ainoita jotka tekevät harvinaisen paskoja hananvääntimiä :D
  http://stazzy.net/index.php/2010/kaksi-suuntaa-hississa

  VastaaPoista
 2. Heti nähdessäni kuvan tuosta ulko-oven nupista tuli mieleen sen lukitseminen ja avaaminen avaimella.. uah, mikä tuska, etenkin kun lukko hieman reistaili!

  Noi suihkunupit on kyllä ihan legendaariset! Miten niitä pystyykin pyörittämään sen tuhat kertaa :)))

  VastaaPoista
 3. Ainiin, ja sekin piti vielä sanoa, että mulla on kolmelta tai neljältä kaudelta kaikki TPS:n ottelutulokset vihkoihin liimattuna. Jos juttua matsista ei ollut Hesarissa, kävin kirjastossa kopioimassa Turun sanomista.

  Kaikkea sitä teki kakarana, vuosiin en ole enää jääkiekkoa seurannut :) Oikeastaan niitä on tosi hauska selailla. Toivottavasti vanhempani eivät muutossaan heittäneet menemään.

  VastaaPoista
 4. Oi oi, tutulta näyttää! Samanlainen mokkula möllöttää meilläkin ulko-ovessa ja noita jalkalamppujen näppäriä sammutusruuveja olen ruuvannut jo puolen tusinan kertaa irti, kun muistin aluksi aina kiertosuunnan väärin.

  Suihku toimii hiukan toisin: seinässä on kolme pisaran muotoista nuppia, joista keskimmäistä 90 astetta suihkun aktivoimiseksi ja reunimmaisia lämpötilan (kylmä/kuuma) säätämiseksi.

  VastaaPoista
 5. Joopa, toimii, tai "toimii". Meillä jalkalamppu on pistorasiassa, joka toimii katkaisijalla, eli on vaan käynyt hyvä tuuri. Yleensä en kyllä pidä pistorasioista, jotka on kytektty valokatkaisijaan, jää kännykkä lataamatta jne kun en tajua että pistorasia ei ole päällä! Inhokkini on kuitenkin suihku, joka teillä näyttää hyvin samanlaiselta. Kaikkeen tottuu, mutta en pidä siitä, etten voi säätää vedenpainetta. Ja jää niiiin helposti tippumaan.

  VastaaPoista
 6. Stazzy: Haha, kylläpä Ranskassakin näköjään osataan! :D

  Hatunnosto nuoruuden lätkäsekopäisyydestä! Sulla oli vaan vähän väärä joukkue kiikarissa... ;)

  nanna: Joooo! Kuinkahan monesti ollaan lähdetty johonkin ja matkalla sitten pohdittu, tuliko ovi laitettua lukkoon. Ihme vääntämistä.

  Suihkunupit on kyllä ehkä kaikista pahimmat! Tuo niiden puoli tuntia pyörittely ei edes ollut mitenkään liioiteltua. ;)

  Anna-Kaisa: Sinäkin oot siis sammutusruuvien suuri ystävä? :D

  Jos me joskus saadaan oma talo, ulko-oviin tulee Abloyn lukot ja KAIKKI vesihanat vaihdetaan Oraksen vastaaviin.

  Tuo teidän suihkuviritelmä muuten kuulostaa myöskin oikein tekemällä hankalaksi/epäkäytännölliseksi tehdyltä.

  Pilvi: Ääääk, meiltäkin löytyy pistorasioita, jotka toimivat valonkatkaisijaa napsauttelemalla! Toki itse pistorasiat ovat niin älyttömissä paikoissa, ettei niihin mitään lamppuja kannata kytkeä (yksi on mm. kaapelirasian vieressä, jonka läheisyyteen luonnollisesti kuuluu televisio, ja kyseiseen katkaisijapistorasiaan on tunkua, kun S:n kaikki konsolit pitää saada virtaan...), joten ollaan teipattu katkaisijat yläasentoon, jottei kännykät jää lataamatta. Argh.

  Vedenpainetta on tosiaan meilläkin mahdotonta säätää, samoin sopivaa lämpötilaa. Joka kerta pitää veivata, kun ei tiedä, millä päällä suihku sillä kertaa on.

  Meillä ei muuten tuo hanan tippuminen haittaisi ollenkaan, sillä taloyhtiö on jakanut jo monta tiedotetta, joissa asukkaita on kehotettu jättämään hanat tippumaan, sillä öisin on pakkasta! Enpä usko, että putket jäätyvät, jos lämpötila laskee -1 asteeseen kuudeksi tunniksi. Katsotaan sitten parin kuukauden päästä uudelleen, kun on oikeasti kylmä.

  VastaaPoista