tiistai 10. helmikuuta 2015

Usko, toivo ja tuhkarokko

Ennen kuin muutin tähän maahan, en tiennytkään, että minulla pitäisi olla mielipide evoluutiosta, rokotuksista, maapallon iästä, fossiileista, ilmastonmuutoksesta. Asioista, jotka ovat jokseenkin itsestäänselviä tai ainakin erittäin yleisesti hyväksyttyjä Suomessa. Tai ainakin oli silloin, kun tälle puolelle Atlanttia karkasin. En tiedä, onko ilmapiiri muuttunut Pohjolassakin.

Mielipiteethän ovat tunnetusti kuin p*rsereiät; jokaisella on sellainen. Ei minua haittaa, jos joku ei usko evoluutioon, tai laskee maapallon iän tuhansissa, ei miljardeissa vuosissa (olen sivunnut samaa aihetta aiemminkin). Siitä ei synny välitöntä, jos minkäänlaista vaaraa ympäristölle, mutta siinä vaiheessa, kun hallittavissa olevat sairaudet alkavat saada nyky-yhteiskunnassa, kehittyneessä maassa jalansijaa, koska ihmiset eivät usko rokotuksiin, kieltämättä vähän rapsututtaa ohimoa. On aikamoinen ensimmäisen maailman etuoikeus kieltäytyä rokotuksista. Jos ne eivät olisi tehonneet niin hyvin kuin ovat, tätä keskustelua ei nyt edes käytäisi.

Myönnän, en itsekään ole ensimmäisenä (enkä edes viimeisenä) jonossa ottamassa kausi-influenssarokotetta. Influenssaa ei nykykeinoin olla ihan heti hävittämässä, ja vaikka se miten katala tauti onkin, niin kotona piileskelevänä, ainakin toistaiseksi perusterveenä aikuisena en ole kokenut vuosittaista rokotusta itselleni tarpeelliseksi. Lapseni sen sijaan on sen lääkärin suosituksesta saanut, paitsi tänä vuonna. Ja siihenkin on syynä tasan äidin laiskuus.

Tuhkarokko, joka on täällä nostamassa rupista päätään, sen sijaan oli jo matkalla ovesta ulos rokotusten ja niiden antaman laumasuojan ansiosta. Nyt, kun yhä useampi ja useampi vanhempi jättää lapsensa rokottamatta tai haluaa edetä oman rokotusohjelmansa mukaan, rokotetutkin lapset (heikentyneen puolustuskyvyn omaavista tai terveydellisistä syistä rokottamattomista lapsista ja aikuisista puhumattakaan) alkavat olla vaarassa, sillä puolustusmuurissa on melkoisia aukkoja.

Kuva CDC:n sivuilta. Kaaviosta käy ilmi vuosittaisten tuhkarokkotapausten määrä Yhdysvalloissa. Toivotetaanko seuraavaksi polio tervetulleeksi takaisin?
Tämä rokotusvastaisuus on muuten yksi niitä harvoja juttuja, joka kantaa puoluerajojen yli ja yhdistää ääriliberaaleja ituhippejä ja superkonservatiivisia teekutsulaisia. Jotkut ajattelevat lastensa pysyvän terveenä puhtaalla ruokavaliolla, jotkut pitävät rokotuksia Big Pharman (lääketeollisuuden) salaliittona, jotkut eivät halua tehdä mitään, mitä valtio haluaa heidän tekevän, ja jotkut taas pelkäävät rokotusten (joskus kuviteltuja, esim. autismi) sivuvaikutuksia niin paljon, että edut jäävät jalkoihin.

Kaikkia näitä vanhempia varmasti yhdistää se, että haluavat parasta lapsilleen, eikä heitä voi siitä varsinaisesti syyttää. Joskus vain unohtuu, että omilla (itsekkäillä?) teoilla voi olla melkoisia vaikutuksia muuhun väestöön. Mikä yksilöstä tuntuu oikealta ei välttämättä ole sitä ihmiskunnalle. Tämä maailma olisi vieläkin ikävämpi paikka, jos kaikki ajattelisivat vain itse itseään.

Sitä minä en ole koskaan ymmärtänyt, miksi rokotusvastaiset (anti-vaxxers) ovat niin äänekkäitä. Jos lapsen rokottamatta jättäminen on oikeasti heidän mielestä henkilökohtainen päätös ja oikeus, niin miksi he haluavat niin epätoivoisesti muiden tekevän samoin? Eikö heille nimenomaan olisi edukasta, jos suurin osa ihmisistä kävisi piikillä?

Olisikohan tässä käynyt niin, että rokotusvastaisuudestakin on tullut bisnestä?

Lastenkirja tuhkarokon mahtavuudesta. Kuva Amazonista. Erittäin mustan huumorin ystävät pitänevät kirja-arvioista.
Ehkä minä olen sinisilmäinen, valtion ja lääkeyhtiöiden aivopesemä lammas, mutta uskon ihan vilpittömästi siihen, että tiedeyhteisö tietää näistä asioista (evoluutio, ilmastonmuutos, rokotukset...) paljon enemmän kuin me tavalliset tallaajat, pelokkaat yksityishenkilöt tai omaa agendaansa ajavat ryhmittymät. Poliitikotkin, erityisesti presidentiksi presidentin paikalle havittelevat ovat nyt työntäneet lusikkansa rokotesoppaan. Näyttää siis siltä, että tästä aiheesta mielipidekeskustelu jatkuu vielä hyvän tovin.

"Sinulla voi olla omat mielipiteesi, muttei omia faktoja. Totuus ei ole demokratiaa. Se ei välitä p*skan vertaa siitä, mitä sinä uskot."

12 kommenttia:

 1. Aivan samaa pohdin minä: Tässä vapaassa maassa voi ilmeisesti olla faktoistakin mielipiteitä. Preschoolissamme vaaditaan tietyt rokotteet, mutta tuhkarokko ei löydy listalta. Sitten lisätään vähän jännitystä ja viedään rokottamattomat lapset retkelle SeaWorldiin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä niin... Siellä teidän seuduilla taitaa tämä ongelma olla enemmän käsinkosketeltava kuin täällä keskellä mannerta. Ainakin vielä toistaiseksi. Taas eletään aikoja, kun tekisi mieli pakata laukut ja muuttaa Suomeen (vain todetakseni, ettei sielläkään ole täydellistä...). ;)

   Poista
 2. Mahtava kirjoitus aiheesta. Taalla on kans yks aivopesty lammas :) En oo koskaan edes harkinnut etta jattaisin lapset rokottamatta. Uskon kanssa todellakin etta ne rokotukset on olemassa ihan syysta ja niiden positiiviset puolet hakkaa ne mahdolliset negatiiviset puolet. Kausi-influenssaa vastaan en oo rokottanu enka varmaan rokota mutta muut rokotukset otan vastaan ilman sen suurempaa syyllisyytta.

  VastaaPoista
 3. Word! :) Kyllahan sita nyt kaikesta pitaa bisnesta tehda, idiocracy meiningilla. Paikallislehdissa on ainakin taalla nyt kovasti ollut juttua tuhkarokosta ja nimenomaan siita, etta pitaisi nyt vaan rokotuttaa ne kullannuput. Isoisovanhemmat Nebraskastakin jo soittelivat, etta onhan meidan minimies rokotettu eli siellakin on varmasti lehdissa kasitelty asiaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hei, jos maksajia löytyy, niin mikä jottei. ;) Vaikka onkin aika suloista, että isoisovanhemmat huolehtivat minimiehen hyvinvoinnista, on se samalla myös surullista, ettei näin itsestäänselvä asia ole, no, itsestäänselvä.

   Poista
 4. Voe jeebus sentään.. näin itse vähäsen tieteistä ymmärtävänä en myöskään jaksa käsittää tuota että tieteen todistamista asioista voisi olla mielipide! Gervaisin kommentti aiheeseen on kyllä loistava! Ihmiset jotka jättävät lapsensa rokottamatta eivät ymmärrä millaiseen vaaraan he saattavat esim lapset jotka eivät voi terveydentilansa (esim syöpähoidot) takia saada rokotusta. Eli heidän lastensa "ihana luonnonmukaisesti paraneva tuhkarokko" voi koitua toisen, immunocompromised lapsen kohtaloksi! Ihmisiltä näkyy puuttuvan semmoinen omaa napaa suuremman kuvan hahmottamiskyky! Onneksi täällä meidän nurkilla osataan vielä käyttää tervettä järkeä näissä asioissa. Just itse allekirjoitin lupalapun eilen että saa lapselle antaa yr7 booster shotin (tetanus/diphteria/measles). Koen että se on enemmänkin velvollisuus eikä vaihtoehto!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No just tämä! Aaaargh. Juuri luin jostain verenpainetta nostattavasta keskustelusta, kun eräs anti-vaxxer-äiti kirjoitti, että vain hänen omilla lapsillaan on hänelle väliä, ei kenenkään muun, ja kaikkien pitäisi ajatella niin. Anteeksi mitä? Toki oman lapsen hyvinvointi on jokaiselle vanhemmalle ensisijaista, mutta että toisten kustannuksellakin? Eikö ihan oikeasti tuntuisi missään, jos omien ratkaisujen takia naapurin lapsi sairastuu vakavasti tai vielä pahempaa?

   Nimenomaan velvollisuus. Ja Ricky Gervais <3

   Poista
  2. Ei sais IKINA toivoa toiselle pahaa, mutta tommoisille itsekkaille ihmisille toivoisi kylla vaikka etta edes viikon olisivat tilanteessa, jossa oma lapsi on vakavasti sairastunut jonkun toisen itsekkaiden valintojen takia. Ymmartaisi ehka sitten paremmin miksi naita rokotuksia OIKEASTI suositellaan. Mut eihan tama aina tietysti niin mustavalkoista ole. Esim noista influenssarokotuksista olen samaa mielta - ne ovat varmasti hyodyllisia vanhuksille ja pienille lapsille, mutta esmes kielisin taannoin koulua rokottamasta taysin tervetta, harvoin flunssaan sairastuvaa silloin 9 vuotiastani. Ja nyt mietitaan tarkkaan ensi vuonna eteen tulevaa HPV rokotusta ja sen hyotyja. Mutta vain siksi, etta papilloomavirus kun nyt ei tartu aivastuksesta (eli E:n rokottamattomuus ei vaaranna muita), ja se rokotus kun antaa vain osittaisen suojan muutamia virustyyppeja vastaan, eli ne gynekaynnithan on jokatapausessa tulevaisuudessa valttamattomat - rokotettu tahi ei! Kaikkee sita joutuu viela pienen (kohta 12 vee) tyton aiti miettimaan :) (sori, melkein karkasi ajatus alkuperaisesta aiheesta :D Sattui vaan niin sopivaan saumaan koulun rokotuskeskustelujen ja omien pahkailyjen kanssa tama postaus :D)

   Poista
  3. Eipä nämä tosiaan mustavalkoisia juttuja ole, vaikka monen, varsinkin paikallisen mielestä onkin. Minua aina pelottaa, että joku leimaa minut anti-vaxxeriksi, kun en ota influenssarokotuksia, koska tämä on niin joko tai -yhteiskunta. Olet anti TAI pro, et voi olla molempia. Krääh!

   Kyllä minäkin varmasti mietin tuommoisten henkilökohtaisten suojien hyödyt ja haitat lapsen kohdalla, kun se aika tulee. HPV ei tosiaan leviä kulovalkean tavoin pelkästä pärskähdyksestä.

   Joku oli just kirjoittanut hyvin Facebookiin: "When a kid can bring a deadly plague to school but not a peanut butter sandwich, we've obviously gone off the rails."

   Poista
 5. Nää amerikkalaiset on niin teinejä, elämä - ja rokotukset - eivät ole joko kyllä tai ei. On elintärkeitä rokotuksia ja sitten niitä rahankulutuskausiturhakkeita. Minä en huoli petusterveille ihmisille arvotaankaudeninfluenssa -piikkiä, mutta edelleen rokottaisin lapseni vakavia uhkia vastaan. Ja argumentoin terveellä järjellä, en raamatulla! Mutta en kyllä usko paikalliseen terveydenhuoltojärjestelmäänkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No teinejäpä hyvinkin. Hirveän mustavalkoinen yhteiskunta, politiikasta lähtien.

   Hah, meikäläisen gyne (!!!) paasasi influenssarokotteesta, kun kävin syksyllä ihan perustarkastuksessa. :D Tuntui jotenkin hassulta.

   Poista