keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Pysykee sisällä, ulukona on kylymä!

Winter Storm Hercules. Polar vortex. Helvettikin jäätyi.

Samalla, kun Suomessa uhkaillaan talven perumisella, tällä mantereella nautitaan (?) lumesta ja pakkasesta. Sunnuntaille tosin luvataan jo reilua 10 lämpöastetta, mutta talvi jatkuu maaliskuun 19. päivään asti. Koska kalenterissa lukee niin.

Hanget korkeat, nietokset.
Täytyy myöntää, että pikkuisen huvitti tämä hössötys. Uutiskanavien toimittajat ovat seisoneet hyytävässä tuulessa kuvailemassa sieraimiensa jäätymistä ja jäädyttämässä t-paitoja demonstroidakseen, miten kylmää 15 pakkasastetta on. Koulut ja kirkot, jopa yritykset, ovat olleet monessa paikassa kiinni. Koska ulkona on lunta ja pakkasta.

Ei vaan meillä Suomessa! Jos lämpömittari (tai kylmyysmittari, kun Suomesta puhutaan) näytti kouluaamuna -25C, sukset otettiin silti mukaan, sillä iltapäivällä saattoi olla kymmenen astetta lauhempaa, ja ladut kutsuivat. Silmäripset ja kaulahuivi jäässä puskettiin hankien läpi kouluun. Ylämäkeen, mennessä ja tullessa!

Pitää kuitenkin muistaa, kaiken hihittelyn keskellä, että näillä lakeuksilla tämä ei ole millään tavalla tavallista. Lapsilla ei ole samanlaisia toppavarusteita kuin sisukkailla pikkusuomalaisilla, joten koulubussin odottaminen kovassa pakkasessa voisi olla oikeasti hieman tyhmää. Autoissa ei ole lohkolämmittimiä tai talvirenkaita vakiovarusteena (eikä kuskeilla kattavaa kokemusta liukkaista olosuhteista), joten jäiset ylämäet ja alhaiset lämpötilat ovat haasteellisia.

Meillä taidettiin käydä kylmimmillään -21 asteessa. Vinhasti nurkissa vinkunut tuuli teki pakkasesta sen verran purevaa, ettei ulos tehnyt mieli. Lyhyet pyrähdykset kuitenkin tuntuivat ihan tavallisilta rapsakoilta pakkaspäiviltä. Suomalaisella mittapuulla, siis.

Pilkka sattui kuitenkin omaan nilkkaan. Meillä nimittäin jäätyivät vesiputket. Joo joo, tiesin kyllä, että hanat pitäisi jättää tippumaan kovilla pakkasilla. Mutta eihän siellä nyt niin kylmä ollut! Eikä meillä Suomessa tarvitse tiputella vettä turhaan!

Onneksi kyse oli vieraskylppäristä, joiden hanoja tai pönttöä ei päivittäin tarvita. Silti vietettiin maanantai-ilta könöttäen lavuaarin alla, hiustenkuivaajalla epätoivoisesti putkia lämmitellen. Ei auttanut.

Eilen oli sen verran lauhaa, että vesi virtaa taas. Meidän onni oli, ettei seinien sisällä ole herkästi halkeavia kupariputkia. Näyttää nimittäin siltä, että selvittiin säikähdyksellä, eikä tarvitse repiä seiniä auki ja palkata putkimiestä. Seuraavan polar vortexin sattuessa kohdalle valutan varmasti vettä.

Maassa maan tavalla.

2 kommenttia:

 1. Naa takalaiset saa saasta kuin saasta aikaa kamalan paniikin. Bostonin seudulla ei sentaan ihan noin kylmaa ollut. Jaatiin vaan -16C (mita lie sitten tuulifaktorin kanssa ollut). Tosi kylmalta ulkona kuitenkin on tuntunut. Meilla jaatyi kanssa ylimman kerroksen kylmavesiputki. Onneksi vaan hetken ja koska talo on uusi niin rakentaja tutkii asian etta onko siella jaanyt jotain eristyksia laittamatta vai mika aiheutti taman ja korjaa sen. Meiden neidille, reppana, nauretaan koulussa kun tulee aamulla toppahousut jalassa kouluun (en pista bussipysakille seisomaan ilman niita jos on pakkasasteita). Kaikilla kuitenkin pitaa olla talvihousut koulussa jos aikovat ulos ainokaisella 15min valitunnilla (siis jo opettajat paastavat ulos - nyt on ollut kuulemma liian kylma siis pakkasen puolella). Suomalaisena tata seuraa huvittuneena mutta toisaalta on myos niin etta Suomessa ei kerralla 24h sisalla tule puoltametria lunta niin kuin me taalla itarannikolla monesti ollaan saatu. Ja vaikka auroja on paljon niin talvirenkaita ei eika tosiaankaan sita taitoa ajaa lumessa ja jaassa ole. Ja kesalla televisiossa sitten voivotellaan kuumia keleja, tornadoja ja syksyisin hirmumyrskyja. Saaolot taalla on vaan niin paljon erilaiset kuin kotisuomessa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rakennustarkastaja väitti meille, ettei nää putket jäädy, mutta toisin kävi. ;) Olisko "unohtunut" eristys...

   Ihan totta - täällä on sääilmiöt vähän extremempiä kuin Suomessa, kesällä ja talvella, ja varsinkin keväällä ja syksyllä! Suomessa tykkäsin ukkosista, mutta täällä olen kyllä oppinut niitä, jos en nyt pelkäämään, niin ainakin kunnioittamaan.

   Ja siis joo, miten noloa olla puettu sään mukaisesti! ;) Oon ihmetellyt täkäläistä pukeutumiskulttuuria jo pitkään. Lapset juoksee kesät, talvet t-paidassa ja läpökkäissä. Aikuisena tosin tuntuvat kestävän kylmyyttä (tai no viileyttä) paremmin kuin meikäläiset, hahah. Mulle ainakin nauretaan jatkuvasti, kun oon vetämässä ensimmäisenä pitkähihaista päälle. "But you're from Finland!" Joo-o, mutta olen kasvanut hyvin eristetyssä ja lämmitetyssä talossa, ja ulkonakin on ollut asianmukaiset varusteet päällä. ;)

   Poista