torstai 5. syyskuuta 2013

Minun Amerikkani

Kaivellaan nyt muistin pimeitä perukoita lisää, kun on kerran vauhtiin päästy. Olen viime aikoina miettinyt omaa suhtautumista tähän maahan. Se on muuttunut, mutta muuttunut on maakin.

Mielikuvat ajalta ennen vaihtoa:

Amerikkalaiset ovat yksinkertaisia, ylimielisiä ja -painoisia kapitalisteja ja maailmanpoliiseja. Coca-Cola, McDonald's, George Bush. Maa itsessään kuitenkin kiehtoo, ja ymmärrän, etteivät kaikki amerikkalaiset ole samanlaisia. New Yorkissa käyminen on bucket listillä.

Seitsemän vuotta sitten:

Olen vaihdossa kansasilaisessa pikkukaupungissa. Ensikosketus Yhdysvaltoihin tapahtui aiemmin elokuussa, New Yorkissa. Siellä kaikki oli suurta, mahtavaa, jännittävää. Emporian ensivaikutelma oli NYC:n vastakohta. Pieni, matala, tylsä. Keskiverto-Amerikka, jos sellaista edes on olemassa, asettunee johonkin noiden kahden ääripään (no jos ei ääripään, niin ainakin vertailukohdan) välille.

Ensimmäiseksi Keskilännestä pistän merkille autokeskeisyyden ja pahat karkit. Autolla voi käydä apteekissa, kaupassa, pankissa, ravintolassa, "Alkossakin" - ajoneuvosta poistumatta siis. Drive through -kaistoja on pilvinpimein.

someecards.com - Yes, I'm from Kansas. No, I don't drive a tractor to school.

Autolla ajellaan varovarovasti pikkuhumalassa, paitsi me autottomat, siis. Baareissa ei ole narikoita, vaan takit jätetään autoon odottamaan kotimatkaa. Käveleviä suomalaisia katsotaan kieroon. Kaikilla on auto. Osa on todella hienoja ja uusia, osa naurettaisiin suomalaiselta katsastusasemalta pihalle.

Amerikkalaiset ovat vasta päässeet yli hakulaitteista, kun taas meillä suomalaisilla on ollut kännykät kourassa jo pitkään. Puhelinliittymät ovat kalliita, ja puheluista ja tekstiviesteistä maksavat niin lähettäjä kuin vastaanottajakin.

Shekeillä voi ja pitääkin maksaa tietyissä paikoissa. Esimerkiksi vuokraa varten täytyisi olla shekkivihko, mutta meillä ei ole paikallista pankkitiliä, joten taloyhtiön kiva täti tekee meidän tapauksessa poikkeuksen ja hyväksyy vuokranmaksun käteisellä.

Amerikkalaiset ovat avoimia ja ystävällisiä. Small talk on aluksi outoa, mutta siihenkin tottuu. Uusia tuttuja on helppo saada, syvä ystävyys voisi olla suuremman työn takana. Uskonnollisuus ja poliittisuus on enemmän esillä kuin Suomessa. Kirkkoja on melkein joka korttelissa, jokaiselle kristinuskonsuuntaukselle omansa. Ateismi on ruma sana.

Harva tietää, missä Suomi sijaitsee. Yksi osoittaa tietämyksensä kertomalla, että Suomi on Norjan pääkaupunki.

someecards.com - My sister asked where Nicaragua was. I said,

Iso osa college-opiskelijoista on älyttömän timmissä kunnossa, ja viettävätkin luultavasti yhtä paljon aikaa salilla kuin halvoissa baareissa. Ulkona syöminen on yleistä, ja vaihtoehtoja löytyy Emporian kokoisesta kaupungistakin älytön määrä.

Pyjamat päällä voi käydä luennolla ja kaupassa, ja lenkkarit sopivat asuun kuin asuun, tilanteeseen kuin tilanteeseen. Varvassandaaleja voi käyttää kesät, talvet läpeensä.

Siideri-sanasta paikallisille tulee mieleen alkoholiton ja hapoton paksu omenamehu, joten on opeteltava maan tavoille ja totuteltava light-olueen. Ei maistu juuri miltään. Kansasilaisissa kaupoissa ei saa myydä mitään 3,2-prosenttista väkevämpää, joten lähes jokaisen ruokakaupan läheisyydessä on viinakauppa, jotka ovat yksityisiä yrityksiä ja kilpailijoita keskenään.

Kaupassa ei tarvitse punnita itse vihanneksia tai hedelmiä, muovipussit ovat ilmaisia ja hataraa höttöä, ja verot lisätään hintoihin vasta kassalla. Leipä on pahaa, vaaleaa vehnäpullaa.

Tippaaminen tuntuu todella oudolta, ja pihille suomalaiselle se teettää vaikeuksia, varsinkin kun ympärillä jatkuvasti pörräävä tarjoilija oikeastaan ärsyttää. Ravintolalaskun loppusummaan tulisi lisätä 15-20%, ja baareissa jokaisen tilauksen jälkeen tippipurkkiin pitäisi heittää seteli, tai vaihtoehtoisesti pitää piikki auki koko illan ja maksaa tipit kerralla.

Pikaruokapaikoissa ei onneksi ole välttämätöntä tipata, joten Subway kuuluu vakio-ohjelmaan.

Paljon söpöjä poikia.

Nyt:

Tärkein ensiksi - siideriä saa viinakaupoista ja joistakin baareistakin! Mm. Crispin tekee mahdottoman makeaa (lue: kuivaa) omenasiideriä. Kansascityläinen panimo, Boulevard Brewing Co., vie siideristäkin voiton venhäoluellaan.

Leipähyllyjen ohi voi kävellä yökkimättä hajun vuoksi. Pullamössön rinnalle on ilmestynyt tummempia versioita, mutta niitä ei silti oikein voi edes verrata kunnon ruisleipään. Muidenkin tuotteiden osalta terveellisemmät vaihtoehdot ovat esillä ja selvästi suosittuja. Kuitua, vitamiineja, moni- ja kokoviljaa. 

Paikalliset tuntuvat edelleenkin äärettömän ystävällisiltä. Tuntuu hyvältä, kun hikilenkilläkin ollessa toinen punanaamainen moikkaa ja hymyilee. Monille kuivahko savolaissarkasmi vaikuttaisi olevan vähän outoa, varsinkin small talk -tilanteissa, joissa olenkin jo oppinut noudattamaan "sääntöjä", mutta tuttujen kanssa voi vitsailla mistä vain, miten vain.

someecards.com - Awkward small talk? Bring it on, I'm a pro.

Tippaaminen tulee jo luonnostaan. Osaan varautua siihen. Palkitsen tarjoilijan mielelläni hyvästä työstä ja asiakkaasta huolehtimisesta. Huonohko tarjoilija jättää pöydän huomioimatta, ja esimerkiksi juomalasin tyhjäksi ehtiminen on ehdoton no-no. On outoa, jos joku ei käy kysymässä, miltä ruoka maistuu tai haluanko lisää vettä, kun lasi on puolillaan (huom. jäävedestä ei tarvitse maksaa, moikka vain Suomi, ja virvoitusjuomiakin saa yleensä juoda niin paljon kuin napa vetää yhdellä kiinteällä hinnalla). Tipin antamatta jättäminen on todella törkeä teko, vaikka tarjoilija ei mieluinen olisi ollutkaan.

someecards.com - Thank you for telling me I'm a great server/bartender, then for leaving me a shitty tip, because I pay all my bills with compliments.

Puhelinliittymät ovat edelleen hinnoissaan, samoin kuin nettiyhteys. Yhtiöt tuputtavat pakettiratkaisuja, esim. kaapeli-tv + internet (+ lankaliittymä), ja kahden vuoden sopimuksia. Kilpailua on jonkin verran, mutta kukkoilevilla kaapeliyhtiöillä on omilla reviireillään lähes monopoliasema. Kal-lis-ta. Onneksi Google Fiber on tunkeutumassa markkinoille, ja onneksi, onneksi Kansas City lähiöineen pääsi koekaniiniksi.

Tämänkokoisesta maasta löytyy kyllä niitä yksinkertaisia, ylimielisiä ja -painoisia kapitalisteja ja maailmanpoliiseja, Coca-Cola, McDonald's ja George Bush (kaksikin). Kaveriporukassakin on tyyppejä, joiden mielestä USA on paras, kaikessa, nyt ja aina, piste, en kuuntele lalalalalalala. No, taidan minäkin katsella Suomea sinivalkoisten lasien läpi. Ovat Antero Mertarannalta lainassa.

someecards.com - She asked me to tell her a scary story so I told her about the education system in America.

George Bushien lisäksi tänne mahtuu kuitenkin niin paljon muutakin! Innovaatiota, vapaata ajattelua, ahkeruutta. Välillä toki vihastuttaa kaikki yhteiskunnan epäkohdat, joita valitettavasti piisaa (missä ei?), mutta suurimmaksi osaksi täällä on hyvä olla ja elää, ainakin näin keskiluokkaisena. Maa on kaunis, jylhä, valtava, monimuotoinen. On niin paljon nähtävää, ihan jo pelkästään kansallispuistoissa, ettei taida ikä riittää kaiken kokemiseen. Vähän harmittaa, että ollaan pysytelty kymmenen tunnin säteellä kodista viimeiset kolme vuotta.

Tämä on minun Amerikkani, minun kokemukseni, minun kotini. En malta odottaa, että pääsen tutustumaan siihen paremmin. Hyvässä ja pahassa.

Vastuuvapauslauseke: Seitsemän vuotta sitten kirjoittaja oli villi (ja köyhä) vaihto-opiskelija, nyt lähiössä asuva (vähemmän köyhä) kotiäiti. Perspektiivi on mahdollisesti muuttunut, samoin kuin asuinpaikka.

12 kommenttia:

 1. Ha ha ha! Mahtavaa, voisin vaan liittää tämän omaan blogiini niin säästyisin yhdeltä kirjoitukselta. Ihan kuin suoraan minun ajatuksista ja elämästä! Yli kymmenen vuotta sitten olin töissä work&study programin kautta Usa:ssa ja tämä kuulostaa kyllä hyvin tutulle mietinnälle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ;) Onpa kiva kuulla, että hengenheimolainen olet (tässäkin asiassa)!

   Poista
 2. Hyvä kirjoitus, varmasti sitä asenteet muuttuu mitä kauemmin on siellä asunut. Muistan että jossain aiemmassa kirjoituksessa kerroit että siellä etäisyydet mitataan ajassa, taidat siis olla itsekin jo vähän amerikkalaistunut :) Mukavaa viikonloppua sinne täältä aurinkoisesta ja yllättävän lämpimästä etelä-suomesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah, busted! Tuli tosiaan tuo etäisyys tunteina jo ihan luonnostaan. :D Sen verran kyllä pitää tarkentaa, että oon tehnyt kaksi reissua Suomeen tässä välissä, ja niihin meni valitettavasti enemmän kuin kymmenen tuntia. ;)

   Mukavaa viikonloppua sinnekin! :)

   Poista
 3. Joo! Ihana innostava Amerikka! (Ja ei, tämä EI ole sarkasmia :))

  Minä tulin tänne ensimmäistä kertaa vasta 2006, joten 10 vuotta sitten minun käsitykseni olivat paria astetta ennakkoluuloisempia, ja pitkälti Amerikka = sen ulkopolitiikka. Hiukan on näkymät siitä laajentuneet...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä. :) Mitäköhän sitä miettisi, jos ei olisi koskaan tänne päätynyt.

   Poista
 4. Ihana kirjoitus, loysin paljon tuttua :) Ja tuo viimeinen ecard on sellainen asia joka pelottaa kylla aikasta paljon... Opiskelijakaveri on muuten talla hetkella juuri vaihdossa Emporiassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho oho! Toivottavasti tykkää E-townista yhtä paljon kuin minäkin! :) Me käytiin siellä viimeksi muutama viikko sitten, mutta taidettiin ehtiä juuri uusien opiskelijoiden alta pois. Tartteepa käydä uudestaan, ja pidän silmät auki suomalaisten varalta. ;)

   Ecard pelottaa kyllä minuakin, vaikka me ollaan hyvän school districtin alaisuudessa. :/ Nähtäväksi jää, mimmoista pienen koululaisen elämä täällä on! College-säästäminen on aloitettu jo...

   Poista
 5. Mukavaa, että raotat verhoa ja tuuletat näkemystä Amerikasta sinivalkoisesta perspektiivistä. Valitettavasti mielipiteet muotoutuvat paljon esimerkiksi teeveesarjojen perusteella ja nehän nyt ovat kärjistyksiä aiheessa kuin aiheessa.
  Siideri on ihmeellinen asia, miksi sitä ei ulkomailla liiemmalti tunneta? Itse en ole oikein oluen ystävä niin pitää sitten siemailla sivistyneesti (?) viiniä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehee, sivistyneestipä tietenkin! ;) Onneksi täällä on nyt tosiaan muutama panimo (?), jotka valmistavat meille kuivasuille nautiskeltavaa. :)

   Poista
 6. Hehhehh... samoja havaintoja täällä.. Paitsi että se on kyllä texasilaisissa marketeissa ja "alkoissa" erona että siideriä löytyy noin 10 lajia. Olin tästä ihan ällikällä lyöty. Ei ne kyllä tietenkään Upciderille ja Golden Capille vertoja vedä mutta silti... Sellaista siideriä kuin "Angry Orchard" saa myös joistain ravintoloista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, täälläkin on tosiaan siiderivalikoima räjähtänyt viime vuosien aikana! Angry Orchardia ja Crispiniä (ja tietty imelää Woodchuckia) saa ravintoloista/baareista jo aika hyvin, mutta Fizziä on silti ikävä. ;) Kiva tää tämmöinen vallankumous, kummiskin!

   Poista