torstai 18. marraskuuta 2010

Jouluahdistus

Kahden perheen jouluperinteiden yhteensulattaminen on monissa tapauksissa hankalaa. Me luultiin, että päästäisiin todella helpolla, sillä suomalaiseen tyyliin jouluaatto on minulle tärkeämpi kuin joulupäivä, kun taas S:n perhe juhlii joulua ja jakaa lahjat vasta jouluaamuna. Ajateltiin, että meidän oma pikkuperhe viettää oman joulunsa aattona suomalaisten perinteiden ja ruokien kera, ja appivanhempien luona juhlitaan sitten amerikkalaista perhejoulua seuraavana aamuna. Helppo nakki.

No joo, eihän se tietenkään noin helposti sujunut. Jouluun on vielä yli kuukausi aikaa, ja minä olen tirautellut jo yhdet kyyneleet koko sopan takia. Eräänä lauantaiaamuna S:n äiti soitti ja ilmoitti, että joulusuunnitelmat ovat viime vuosista poiketen seuraavanlaiset: Jouluaattona mennään kaikki appivanhempien luokse, ja joulupäivänä saa sitten jokainen tehdä ihan mitä itse haluaa. "Kun kaikki ovat tänä vuonna hankalia." Hermoromahduksen partaalle minut lopulta lykkäsi tieto siitä, että kiitospäivänä vedellään hatusta nimiä ja arvotaan, kuka ostaa kenellekin 50 dollarin arvoisen lahjan. Ettei kato tulis sanomista saatujen ja annettujen lahjojen arvosta...

Ei! Ei ei ei ei... EI!

Nyt me ollaan sitten niitä erityisen hankalia tapauksia, sillä me (minä) ei suostuta menemään jouluaattona yhtään mihinkään. Se on meidän joulu. Silloin jutellaan minun joulua Suomessa viettävälle perheelle ja rauhoitutaan illaksi takkatulen ääreen kuusen alle, eikä ajella pitkin poikin valtateitä. Mihinkään lahja-arpajaisiinkaan en halua osallistua, sillä täytyy muistaa, että nyt on kyse aikuisista ihmisistä, joiden pitäisi osata olla tyytyväisiä saamaansa lahjaan, olipa kyse sitten konvehtirasiasta tai digikamerasta. Ilo lahjan antamisesta häviää, kun on kyse pakosta, ei halusta. Tuoreen kälyn kanssa (S:n veli meni kuukausi sitten naimisiin!) tuumattiin, että olisi jo ihan sama vaihtaa 50 dollarin shekit (Amerikassa kun ollaan) päikseen; silloin ainakin voisi olla ihan varma, että on osannut antaa aikuiselle ihmiselle, jolla on jo kaikki, mieluisen ja varmasti juuri 50 dollarin arvoisen lahjan.

Merry Christmas, p*rkele!

*****

Fakta #77: Olen saunonut kahden namibialaisen pikajuoksijan kanssa. Vaatteet päällä.

13 kommenttia:

 1. No perskule :D

  Mulla olis tosi hyvä idea: Karatkaa Suomeen joulun viettoon muutamaksi päiväksi ja jättäkää koko muu suku nostelemaan hatusta lahjojaan!

  VastaaPoista
 2. :D No minä jo uhkailinkin, että ostan lentolipun Suomeen ja jätän nämä olemaan ihan keskenään hankalia, mutta maltoin mieleni. ;) Lottovoiton saamatta jääminen esti suunnitelmani.

  VastaaPoista
 3. Voi kauhistus! :SSS !!!

  En osaa edes kirjoittaa mitään järkevää kommenttia... Siis kuinka kamala tuo hatustavetelyjuttukin!!

  VastaaPoista
 4. Nämä jouluideat taitavat olla anopin epätoivoisia yrityksiä saada kaikki tyytyväisiksi, mutta nyt taitaa käydä vähän päinvastoin... :/

  Mutta joo, hatusta ei mielellään jouluna vetelisi mitään muuta kuin hyvää mieltä!

  VastaaPoista
 5. Ää, karseeta! Hatusta veteleminen sopii työpaikoille tai sudenpentujen pikkujouluun! Voi p***. Hyvä, että piditte kuitenkin jouluaatostanne kiinni! Itse olen onnellinen että aatto osuu nyt viikonloppuun (vaikkei olekaan aavistustakaan mitä me tehdään), ihan liian kurjaa jos toinen olis aattona töissä!

  VastaaPoista
 6. Pakko teidän on sen verran anopilla kuitenkin käydä, että pääsette koko suvun joulupotrettiin. Takan eteen :DD
  Mä nimittäin aina mietin, että eikö ihmisillä ole muuta paikkaa kuvauttaa perhettään, kun takanedusta.. Kuvissa näkyy sitten vielä takan päällä olevat muut potretit.

  VastaaPoista
 7. Pidä kunnolla kiinni siitä suomalaisesta joulusta, sillä se ei oo leikin asia! :D Mä en oo periaatteessa ite mikään suuri jouluihminen, mut tietyt perinteet on niitä, joiden vuoksi joulun on aina mentävä tietyn kaavan mukaan: aattoillan saunasta ja joulukinkusta lahjojenjakohetkineen (huom. ilman mitään hatustavetoenakoita ;) ) en suostu jouluaattona luopumaan ja oishan sen kuusenkin oltava nurkassa, olkootkin sitte vaikka muovinen, jos ei parempaa oo tarjolla. Lisäksi isovanhemmilla täytyy päästä aattona käymään, mikä tekee muualla kuin Lahessa joulun viettämisen aika hankalaksi (toistaiseksi käytännössä mahdottomaksikin, täällä pohjoisessa ku asuu). Ois aivan kammottavaa viettää joulua vain joulupäivänä, vaikka tekiskin noi samat rituaalit vasta silloin. :(

  VastaaPoista
 8. Mäkin oon kyllä sitä mieltä, että anopin suuttumisenkin ohella jouluaatto kotona ja joulupäivä niiden kans niinkuin olit suunnitellut! Jos aikuiset siitä suuttuu niin sitten aikuiset siitä suuttuu :)

  VastaaPoista
 9. Pilvi: Joo, jätetään secret santat työpaikoille, en todellakaan halua niitä osaksi omaa jouluperinnettä!

  Niin, on tosiaan äärettömän mukavaa, että tänä vuonna suurin osa ahkerista työläisistä, nämä meidän miekkoset mukaan lukien, saa olla jouluaaton (sekä uudenvuodenaaton!) kotona! Olen muistanut kehuskella ihmisille, miten meillä Suomessa aatto ja kaksi joulupäivää ovat yleisiä vapaapäiviä. Toki tässä vaiheessa on hyvä muistuttaa myös paljon pidemmistä kesälomista yms... :P

  nanna: Hahhaaa, toki! :D Meistä onkin jo olemassa ihania kuvia anopin takan edessä ja pari otosta puolimetrisen joulukuusen edessä, siinäpä ne anoppilassa otetut kuvat. En ole tainnut vielä ottaa yhtään kuvaa oman takan edessä; tämähän pitää korjata hetimiten! Ja eikun pönöttämään!

  Bemary: Joulu otetaan asiaan kuuluvalla vakavuudella! :D Perinteet on tärkeitä mullekin, ja yritän pitää niistä täälläkin kiinni niin paljon kuin mahdollista, vaikkakin yksi äärettömän tärkeä osa aattoa jää nyt väliin, joulusauna nimittäin. :( No, pitää soveltaa. :) Sauno sinä minunkin puolesta! :D

  Kyllä aatossa on oma taikansa, vaikken mihinkään taikoihin uskokaan. :)

  Linda: Totta. :) Minusta on niiiiin mukavaa, että tuo mies on tässä(kin) asiassa minun puolella. Minä olin jo luovuttamassa ja valmistauduin henkisesti siihen, että aattoiltana pitää könytä anoppilaan, kun kerran muutkin ovat sinne menossa, mutta S sanoi, että hän on luvannut minulle aikoja sitten, että aatto on meidän oma juttu ja joulupäivä mennään sitten hänen perheensä mukaan, kuten ennenkin. Sen se sanoi äidilleenkin, eikä sieltä nyt mitään napinaa ole kuulunut. Katsotaan sitten lähempänä joulua... ;)

  VastaaPoista
 10. Hahaha... kuulostaa mun perheelta. ELi meilla siis toi mies saa yleensa osakseen tata draamaa kun kaikki on eri mielta, ja pitais olla yhes koko perhe, mut sit joku ei ookaan, ja sit joku toinen loukkaantuu ja on naama norsunpimperolla(:D) koko joulun!
  Mies on saattanu jo huokasta parit helpotuksen huokaukset sen tautta ettei meil oo varaa taks jouluks menna Suomeen :D

  VastaaPoista
 11. Naama norsunpimperolla! :DDDDDDDD

  Luulenpa, että draamailu on aika yleistä jouluisin. Olen jotenkin onnistunut välttymään siltä tähän asti (tai sitten katselen menneitä jouluja vähän possunpunaisten lasien läpi... nam, kinkkua!).

  Vieläkin naurattaa tuo norsu. Mulla on niin laadukas huumorintaju.

  VastaaPoista
 12. Eiks siellä oo suomalaisittain katottuna ihan uimarantakeli vielä, eli otat vaan jonkun ees etäisesti vihdalta (vastalta?:D) vaikuttavan oksakasan ja meet lätkimään sillä itteäs silmät kii läheiselle rannalle kalijapullo (sieltä se tuli taas!) kädessäs, kunnes hiki virtaa ja olo on ku saunassa. Ja kas, siinä sulle perinteinen joulusauna!

  VastaaPoista
 13. Ihanaa, ongelma ratkesi kertaheitolla! :D Rantaa ei tosin tästä läheltä taida löytyä, mutta tyhjä uima-allas ajanee asian. Olispahan naapureillekin mukavaa aattoillan viihdettä.

  Saunaolutta ei passaa unohtaa ulkona riehuessakaan.

  VastaaPoista