torstai 14. tammikuuta 2010

Tänään meillä on hyviä uutisia

Kävin eilen hakemassa junalta väsyneen, mutta tyytyväisen miehen. Helsingin-keikka sujui yllätyksellisesti; voisi ehkä sanoa, että odotettua paremmin. En edes tiedä, mitä me oikein sitten odotettiin.

Ennen visiittiä luultiin tietävämme seuraavat asiat:
 • Haun ensimmäinen vaihe (sisältäen lomakkeet I-130 - Petition for Alien Relative ja G-325B - Biographic Information, sekä tarvittavat lisädokumentit ja tietenkin 355 dollaria käsittelymaksuja) olisi nopeampi suurlähetystön kautta kuin normaaleja reittejä (saatiin arvio 4-6 viikosta).
 • Päätöksen saannin jälkeen joutuisin käymään Helsingissä lääkärintarkastuksessa ja sen jälkeen haastattelussa suurlähetystössä.
Tämä me tiedetään (tai luullaan tietävämme) nyt:
 • S sai eilen leiman I-130-lomakkeeseen 20 minuutin odottamisen jälkeen. Viranomaisia ei ollut oikeastaan kiinnostanut, asutaanko me yhdessä vai ei. S:lta oltiin kysytty, miten me tavattiin, mutta S ei ollut varma, oliko kyse small talkista vai virallisesta kysymyksestä.
 • Minun täytyy käydä Helsingissä lääkärintarkastuksessa. Minun täytyy myös käydä erikseen laboratoriokokeissa ja röngenissä. Tämäkin Helsingissä. Arvio kustannuksista: 340 euroa (+ matkat).
 • Minun pitää ottaa muutama lisärokotus (mm. B-hepatiitti, jonka viimeistä tehostetta en edes ehdi ottaa Suomessa, jos meinaan muuttaa S:n mukana...)
 • Lomakkeiden ja lääkärintarkastuksen jälkeen voin varata ajan haastatteluun. Käsittelymaksu: 400 dollaria. Tästä viikon kuluttua saan luvalla varustetun passin postissa.
Paljosta pitää vielä ottaa selvää, mutta se on jo nyt selvää, että prosessi on alkanut vauhdilla. Oltiin tosiaan varauduttu odottelemaan ensimmäistä päätöstä viikkotolkulla, mutta asia oli selvinnyt alle tunnissa. S sanoi, että hänelle jäi keskustelujen jälkeen hyvin luottavainen olo hakuprosessin lopputuloksen suhteen:"If I didn't know any better, I would think it's a "for sure" thing." Eli kunhan hoidetaan dokumentit ja dollarit kuntoon, niin luvan pitäisi irrota suht' kivuttomasti. Toivotaan, ettei tämä ole harhaa.

Tästä eteen päin kaikki on kiinni minusta. Minun terveyteni syynätään perinpohjaisesti, minun pitää käydä suurlähetystössä tentattavana (S:n tarinat eivät enää kiinnosta) ja esittää viranomaisille mm. rikosrekisteriote. Edessä on monta reissua Helsinkiin, mutta sittenpähän on homma paketissa.

Prosessin aikana on varmasti jännä vertailla eroja Suomen ja USA:n käytäntöjen välillä. Mehän ollaan jo käyty läpi luparevohka täällä Suomessa, ja se oli a) paljon edullisempaa, b) vähemmän työlästä. Toisaalta Suomen viranomaisia tuntui kiinnostavan meidän avioliiton oikeellisuus paljon enemmän kuin amerikkalaisia on tähän mennessä kiinnostanut. Jää nähtäväksi, mitä kaikkea minulta kysellään haastattelussa.

Tästä tämä lähtee!

P.S. Tuntuu aika älyttömältä, että joudun rokotuttamaan itseni lähes kaikkea mahdollista vastaan ja tietysti vielä varmistamaan verikokein ja röntgenkuvin, etten kanna tartuntatauteja (esim. tuberkuloosi) nyt, kun olen muuttamassa maahan. Voisin lentää Amerikkaan ilman viisumia vaikka tänään ja tartuttaa kaikki tartuntatautini joka toiseen vastaantulijaan, mutten vissiin ole turistina uhka kansanterveydelle... Kai tällekin käytännölle on olemassa hyvät perusteet. Toivon vain, ettei perusteisiin kuulu hakijan elämän hankaloittaminen ja tilin tyhjentäminen. Mutta tehtävä mikä tehtävä!

5 kommenttia:

 1. Onneksi olkoon, viisumi on sulla kourassa ennen kuin huomaatkaan. :D Sama suurlähetystö päättää lopullisesti aikanaan minunkin viisumistani, kuulostaa hyvältä ettei siellä syynätty jokaista pilkkua mahdottoman tarkkaan. Ei sillä ettei jokainen pilkku olisi meidän hakemuksessa paikallaan, mutta hermoilua tällaiset kuulumiset vähentää.

  Terveystarkastus vähän ärsyttää itseänikin. Tulee sellainen "täällä ollaan ihan yhtä terveitä tai terveempiä, ettäs tiiätte" -asenne... Käytännön mahdottomuuksien lisäksi turistien sairaudet ei ehkä kiinnosta koska ne palaa hoidettaviksi kotimaahansa. Toisaalta moneen otteeseen täytyy meidänkin todistaa että puolisoni voi minut tarvittaessa elättää, eli tuskin minun kuvitteellista tuberkuloosiani amerikkalaisten veronmaksajien varoista maksettaisiin kuitenkaan.

  Itseäni kiinnostaa erityisesti, vaativatko ne tosissaan HPV-rokotteen, jossain papereissa sekin oli listattu.

  VastaaPoista
 2. Juu, ei tosiaan vaikuttanut, että suurlähetystössä viilataan pilkkua liian tarkkaan. :) Olivat kuulemma olleet tosi vaikuttuneita siitä, miten oltiin täytetty lomakkeet prikulleen ohjeiden mukaan. No, mieluummin liian tarkkaan kuin liian huolimattomasti. Tässä vaiheessa kun sitä ei oikein halua riskeerata mitään. Sitä paitsi, kun olin hakemassa opiskelijaviisumia Yhdysvaltoihin, näin, kun eräskin hakija käännytettiin pois suurlähetystöstä, kun ihan kaikki paperit eivät olleet kunnossa. Eikun vain korvaavaa aikaa varaamaan ja kuvetta kaivamaan uutta käsittelymaksua varten.

  Tosiaan, sairauden hoitokustannuksia en ollut ajatellutkaan syyksi tutkimuksille (ehkä sen takia, että julkinen terveydenhuolto on aika heikoilla kantimilla tulevassa kotimaassa)! Hyvä pointti. :)

  Meidän listauksessa ei näkynyt vaatimusta HPV-rokotteelle, mutta seuraavat immuniteetit vaaditaan:

  sikotauti
  tuhkarokko
  vihurirokko
  polio
  jäykkäkouristus/kurkkumätä
  hinkuyskä
  Hib
  B-hepatiitti
  vesirokko
  pneumokokki
  influenssa

  Tai no... Luin joltain keskustelupalstalta, että tutkimuksen tekevä lääkäri ei edes välttämättä vaadi kaikkia rokotteita. Samasta paikasta luin, että labrakokeet ja röntgekuvat hoituvat samalla keikalla, vaikka infopaketti väittää, että kokeiden tulokset on oltava valmiina lääkärintarkastusta varten. Pitänee kokeilla soitella lääkärille ensi viikolla ja selvittää, miten asiat oikeasti etenevät. Kerron sitten heti sulle. :)

  Yksi suurlähetystön valtuuttamista lääkäreistä on muuten Suosikin Bees & Honey -palstan Eki. :D

  VastaaPoista
 3. Jos suurlähetystön vaikuttamiseen riittää, että on täyttänyt kaavakkeet ohjeiden mukaan, ei pitäisi olla suurta hätää. Vähän kummallista jos ne näkee siellä enemmän puutteellisesti kuin täysin oikein täytettyjä hakemuslomakkeita!

  Hyvä, ettei HPV:ta vaadita, maksaisi noin 350 €. Noista muista hämmästyttää influenssa, sehän suojaa vain vuoden kerrallaan kun kiertävä virus muuttuu. Eli jos otat rokotteen nyt ja muutat kesällä, et liene suojassa ensi talven epidemialta. Taisi käydä tuuri itsellä, saatiin töistä influenssarokotteet syksyllä!

  Mietityttää myös, millä logiikalla vaaditaan pneumokokkirokote muttei meningokokkirokotetta. Mun mielestä ne menisi vähän niin kuin samaan kastiin merkityksensä puolesta. Tai ehkä siellä päin maailmaa on esim. ongelmia pneumokokin antibioottiresistenssin kanssa, ken tietää. Ainakin meningokokkiakin siellä esiintyy, tulee mieleen kerran siellä näkemäni varsinainen pelottelumainoskampanja rokottamisen puolesta. "Eilen hän oli terve teini. Tänään hän on kuollut. Tämä voisi olla sinun lapsesi." Urgh.

  Entä tiedätkö, vaaditaanko verikoe tai vastaavaa sen osoittamiseksi että on sairastanut vesirokon, vai luotetaanko sanaan?

  Kaiken tietenkin kruunaa Bees & Honey... omglol :D

  Olen varsin onnekas kun käyt ruljanssia läpi muutamaa kuukautta minua edellä ja kerrot miten teillä on mennyt. :)

  VastaaPoista
 4. Nyt tulee ehkä vähän asiaton kommentti, mutta onko lomakkeen nimi oikeesti 'Petition for Alien Relative'? :D Alien? Eikö toi ole jo vähän liikaa?! :D

  Ehhehe, ehhehe, olenpa taas hauskalla tuulella :D

  VastaaPoista
 5. Pilvi: S tuntui sanovan juuri äidilleen, että suurlähetystö on ollut tähän mennessä "amazing". Itsekin olen ollut vähän yllättynyt siitä, miten avuliaita he ovat olleet. Eivät vaikuta pelottavilta ollenkaan. :) Toista se oli silloin opiskelijaviisumia hakiessa, vaikka silloinkin prosessi oli lopulta kivuton, sillä tottelin ohjeita oikein viimeisen päälle.

  Infopaketissa oli aika paljon ohjeita, jotka eivät käy yksiin suurlähetystöstä suoraan annettujen ohjeiden kanssa. Paketissa esim. lukee, että minun pitäisi lähettää lomakkeet suurlähetystöön hyväksyttäväksi ennen kuin voin varata haastatteluajan. Suurlähetystöstä taas sanottiin, ettei minun tarvitse sitä tehdä, joten voin vain varata ajan siinä vaiheessa, kun olen saanut kaiken tarvittavan materiaalin kasaan.

  Katsotaanpa, mitä lääkäri sitten sanoo noista rokotteista. Influenssarokotteen vaatiminen oli minustakin vähän hassua, sillä se ei todellakaan suojaa loputtomiin. Vesirokosta en tiedä; se on kysyttävien asioiden listalla. Äiti aikoi kaivella neuvolakortin esiin ja katsoa, onko siinä mainintaa vesirokon sairastamisesta. Jospa se riittäisi. :) Voihan olla, ettei lääkäri vaadi joitain immuniteetteja ollenkaan. Minulle on jotenkin jäänyt sellainen mielikuva, että lausunnon antava lääkäri saa käyttää omaa harkintakykyään näissä asioissa. Infopaketissa sanotaan näin:

  "Certain waivers of the vaccination requirement are available upon the recommendation of the panel physician."

  "Only a physician can determine which of the listed vaccinations are medically appropriate for you, given your age, medical history and current medical condition."

  Minusta on kiva, että vaikka oma prosessi etenee pikkaisen sinun aikataulua edellä, niin silti tuntuu, ettei tässä ole yksin Goljattia vastassa. :)

  Essi: Juu, olen Alien Relative! :D No, mieluummin Alien Relative kuin Illegal Alien...

  VastaaPoista