torstai 7. toukokuuta 2009

Sleeping with the "Enemy"

Voi että joskus ottaa ihan semisti pattiin, kun lukee esimerkiksi keskustelupalstoilta, blogeista tai Facebookista (yleensä erittäin perusteettomia) yleistyksiä "tyhmistä amerikkalaisista". Viime aikoina "tyhmät amerikkalaiset" ovat olleet niin tyhmiä, etteivät osaa muita kieliä eivätkä tiedä muusta maailmasta mitään. Ei niitä kiinnostakaan. Ne on vieläpä niin tollojakin, että oksentavat humalassa väärään paikkaan, mihin me ei tietenkään koskaan sorruta. Sen lisäksi amerikkalaiset ovat tietysti itsekeskeisiä, läskejä ja sotaalietsovia. Tyhmyyden, itsekeskeisyyden, oksentelun ja liikalihavuuden täytyy johtua amerikkalaisuudesta, koska muuallahan ihmiset ovat varsin täydellisiä olentoja. Not.

Kulttuurieroja on, mutta voiko sanoa, että joku kulttuuri/kansa on toista huonompi? Voiko oikeasti sanoa, että amerikkalaiset ovat "sitä ja tätä", kun maassa asuu yli 300 miljoonaa ihmistä? Osa amerikkalaisista varmasti on "sitä ja tätä", mutta niinpä on osa suomalaisistakin. Ihan samalla viivalla ollaan.

Hyvin harvoin kuulee puhuttavan mistään positiivisista stereotypioista, kansalaisuudesta riippumatta. Minusta, ja varmasti monen muunkin mielestä, amerikkalaiset kuitenkin ovat ahkeria, ystävällisiä, sosiaalisia ja innokkaita oppimaan uusia asioita, vaikkakaan kaikki eivät tähän(kään) muottiin sovi.

Vaikka amerikkalaiset ovat aika vaikutusvaltainen ja suuri kansa, sitä tavallaan puolustaa altavastaajaa, kun puhuu jenkeistä positiiviseen sävyyn. On melkoisen muodikasta naureskella amerikkalaisille ja jopa vihata koko kansaa sekä kaikkea, mitä se muka edustaa. Kritisoida saa, ja poliittisia mielipiteitä ja eroavaisuuksia tuleekin olla, mutta siinä vaiheessa kun aletaan puhua ylimieliseen sävyyn yleistäen koko kansasta, niin savu nousee korvista.

"Eräs henkilö sanoi osuvasti,että Suomi on Euroopan amerikkalaisin maa!!!" Tuossa lausunnossa ei ole mitään hyvää ja on kaukana kehumisesta, se on tosiasia!
-Otos eräältä keskustelupalstalta-

ipod ja itunes on niin perseestä. taas vaihteeks ipod sekos, viimeks joku viikko sit. se on iha pimee. taas saatana amerikkalaiset osannu asiansa. mä vannon etten enää ikinä osta ipodii.
-IRC-Galleria-

amerikkalaiset on tyhmiä!!!!aina ttyhmän presidenttikin mukana!!kattokaa nyt niitäö elokuvia
-Otos eräältä toiselta keskustelupalstalta-

Olen päättänyt pitää Amerikasta, amerikkalaisista ja amerikkalaisuudesta, vaikka eilisten jääkiekkotapahtumien vuoksi se on vähän tavallista hankalampaa. On pikkuisen helpompi muuttaa toiseen maahan, kun ei jo valmiiksi tunne olevansa kaiken yläpuolella ja aina oikeassa. Kaikesta ei voi tykätä, mutta voi sitä edes yrittää. Pidän sitä paitsi jo valmiiksi Keskilännen rennosta ja ystävällisestä ilmapiiristä. Tämäkin on yleistämistä, mutta on se sentään positiivista sellaista. Tykkään ihan uhallakin.

Tulen takuuvarmasti marmattamaan amerikkalaisesta yhteiskunnasta ja ruisleivän (ja salmiakin!) puutteesta. On turha odottaakaan muuta, kun muuttaa omasta tutusta (ja ah, niin täydellisestä) ympäristöstä pois. Nauran myös todennäköisesti mm. paikallisille autoille, joiden ei kaiken järjen mukaan tulisi olla liikennekäytössä, ja ihmettelen kulttuurieroja, joita kuitenkin riittää aika paljon. Marmattamisen, nauramisen ja ihmettelemisen ei kuitenkaan tarvitse olla ilkeä- tai ylimielistä.

Mutta ruotsalaiset onkin sitten ihan toinen juttu... ;)

Ruotsalainen oli kipeä ja meni lääkäriin.
- Käytä näitä, kolme kertaa päivässä, sanoi lääkäri ja antoi paketin peräpuikkoja.
Viikon kuluttua ruotsalainen palasi ja valitti:
- Näistä ei ollut mitään hyötyä. Sitä paitsi ne maistuivat kamalalle.
- Söitkö sinä niitä?! kysyi lääkäri.
- No, ei ku mä tungin ne perseeseeni, vastasi ruotsalainen sarkastisesti.

3 kommenttia:

 1. Olisin voinut melkein sanasta sanaan kirjoittaa saman! Mun ympäristö tietää jo, että jos aikoo minun kuullen haukkua Amerikkaa tai amerikkalaisia, pitää olla valmiina perustelemaan sanomisiaan. Tänä "suvaitsevaisuuden aikana" pitää kai olla vielä joku kohde mistä saa sanoa mitä törkeyksiä vaan... Raivostuttavaa.

  VastaaPoista
 2. Tuo on niin totta, sitä on niin helppo parjata koko kansaa jonkun tekemistä vääryyksistä tms.. Joukossahan tyhmyyskin tiivistyy.

  Kunpa ihmiset osaisivat antaa olla, ihmisten elää omaa elämäänsä. Aina löytyy näitä yleistäjiä/parjaajia. Annettaisiin kaikkien kukkien kukkia!

  Huolissani olisin, ellet amerikkalaisista pitäisi :)

  Ruotsalaiset on eri juttu :) Siis heitähän tämä ei koske.. Kunhan osaa pitää suunsa kiinni appiukon silmien alla :D

  VastaaPoista