tiistai 27. syyskuuta 2016

Yllättävä koulutaival

"Äiti, what is school in Finnish?"
"Koulu."
"Is it a koulu day today?"
"Kyllä, tänään on koulupäivä."

Meidän arki muuttui kertaheitolla, kun sain viime viikolla sähköpostin, jossa ilmoitettiin vapautuneesta esikoulupaikasta. Olimme viskanneet varovaisesti verkon vesille viime keväänä, kun haimme Iitalle paikkaa peer slot -ohjelmasta, eli hyväksytyksi tullessaan hän olisi päässyt ns. normaalisti kehittyvänä lapsena tsemppaajaksi oppimisvaikeuksia tai erityistarpeita omaavien lasten luokkaan. Paikat olivat kuitenkin täynnä reilusti ennen uuden kouluvuoden alkua, joten hyväksyimme sen, että neiti olisi vielä vuoden kotona.

Juuri, kun olin viime torstaina ehtinyt hiljaa mielessäni surkutella, etten yksinkertaisesti ehdi puuhastella neljävuotiaamme kanssa tarpeeksi kehittäviä juttuja, sähköpostiin kilahti kysely, olisimmeko vielä kiinnostuneita. Eipä sitä montaakaan minuuttia tarvinnut miettiä, ennen kuin lähetin hyväksyvän vastauksen. Naperon uusi opettaja ehdotti aloituspäiväksi maanantaita, eikä meillä vastusteltu - vähiten itse oppilas, joka oli pyytänyt päästä kouluun jo vaikka kuinka kauan.

Rakensimme isolle tytölle ison tytön sängyn. Parasta muutoksessa? Hänen huoneensa näyttää kuulemma nyt koululta.
Selvä kouluhan se.
Scotty teki eilen etäpäivän, jotta voisimme käydä viemässä lapsukaisemme ihkaensimmäisenä koulupäivänä yhdessä luokkaan. Neiti ei edes vilkuttanut meille, ennen kuin katosi leikkimään muovailuvahalla. Jäimme hetkeksi juttelemaan opettajan kanssa ja seuraamaan tilannetta ikkunan takaa, eikä siinä tainnut mennä kuin korkeintaan viisi minuuttia, ennen kuin ensimmäiset halaukset vaihdettiin. Hyvä tästä tulisi.

Kun Iita sanoi eilen iltakylvyssä polskiessaan minulle, että aikoo puhua koulussa huomenna (tänään) suomea, ohimolle kihosi kylmä hikikarpalo. Yleensä olen enemmän kuin innoissani, kun lapsi osoittaa kiinnostusta suomen kieleen, mutta "esikuvana" ollessa passaisi ehkä puhua samaa kieltä muiden kanssa. Varsinkin, kun se hänen puhumansa suomikin on enimmäkseen "suomea". "Äiti, I'm going to tell them hörti pörti kukka kakka." Aha.

Suomi ja suomalaisuus on alkanut kiinnostaa häntä selvästi enemmän meidän Suomen-reissun jälkeen, mikä ei kyllä olisi voinut sattua parempaan saumaan, sillä nythän hän viettää muutaman tunnin (arki)päivässä täysin englanninkielisessä ympäristössä. Hän on aivan selvästi sisäistänyt kahden kielen eron ja pyytää minua jatkuvasti kääntämään sanoja englannista suomeen, vaikka varmaan tietäisi itsekin vastauksen. Tai siis varmasti tietäisikin, sillä ymmärtää aivan kaiken. Nokittelee isäänsä suomen osaamisella. Ihan jokainen termi ei ole vielä kuitenkaan mennyt oikeaan kielilokeroon. "Äiti, what is kakka in Finnish?"

Varoitin opettajaa, että jos Iitan suusta pääsee outoja sanoja, ne eivät ole hölynpölyä, vaan suomea. Jääpä nähtäväksi, onko koulussa puhuttu tänään hörti pörtistä...

6 kommenttia:

 1. Hei voisiks kertoo tarkemmin tost Peer slot -ohjelmasta tai tehä vaik oman postauksen? Onkse ihan tavallisessa päiväkodissa/koulussa oleva ryhmä, jossa vaa on tälläne käytäntö, et otetaan lapsia tukemaan toisii lapsii? Kiinnostais lastentarhanopeopiskelijana, jos tälläst vois mahollisesti toteuttaa Suomessaki :) Ihana ajatus meinaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kirjoittelen mielelläni lisää! :) Voisin tosiaan tehdä siitä ihan oman postauksen (kunhan tämä kuvio selviää itsellenikin vähän paremmin, heh), mutta lapset ovat tosiaan ihan tavallisessa julkisessa koulussa, jossa on tällainen ohjelma. Minustakin se on tosi hieno idea, ja varmasti hyödyllinen kaikille osapuolille!

   Poista
  2. Siis kyllähän Suomen päiväkodeissa on olemassa erityisryhmiä joihin otetaan ns. "normaaleja" lapsia tukilapsiksi. :)

   Poista
  3. Kiitos tiedosta ja oikeasta termistä! :)

   Poista
 2. Pitkään tätä blogia lukenut, mutta nyt vasta "uskallan" kommentoida :)

  Voiko teilläpäin aloittaa koulun (tai päiväkotia/eskaria kai tuo enemmän vastaa?) "koska vain"? Ei siis tarvitse aloittaa elo/syyskuussa, kun koulut muutenkin alkavat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta, kiva että rohkaistuit! :)

   Kouluilla on omat aloituspäivänsä (vaihtelee aika paljonkin kouluittain/koulupiireittäin), mutta koska tämä paikka vapautui vasta myöhemmin, me aloiteltiin vähän jälkijunassa. :) Iita käy siis kaupungin julkista (esi)koulua (preschool), mutta toki tämä ei kuulu vielä opintovelvollisuuteen, vaan on vapaaehtoinen ja meille myös maksullinen.

   Poista