tiistai 14. joulukuuta 2010

Outoa on

Bemary ehdotti aikoinaan, että kirjoittaisin meidän asunnon omituisuuksista. Avauduin jo aiemmin vääntimistä ja kääntimistä, mutta löytyy täältä toki muutakin mukavaa kummasteltavaa, vaikka itse näihin onkin jo aika tottunut.

Ihan ensiksi pitää mainita, että tämä asunto on yhtä vanha kuin minäkin, enkä usko, että tätä on päivitetty sitten kultaisen 80-luvun. Uudemmista taloista ja asunnoista löytyy vähän modernimpia ja/tai parempia ratkaisuja, joten kaikki amerikkalaiset eivät asu suomalaisesta näkövinkkelistä katsottuna näin "alkeellisissa" olosuhteissa (eikä tämä oikeasti nyt niin kamalaa ole, kunhan hienostelen...).

Aloitetaan tuolta keittiön puolelta. Minulle suurin ihmetyksen/ärsytyksen aihe on epäkäytännöllinen hella. Miten puhdistaisit tämän?


Minäpä kerron. Tuo ritilä vetäistään irti, jonka jälkeen sen alla olevan kulhon voi viskata tiskialtaaseen. Loppujen lopuksi itse siivousoperaatio on melko helppo, mutta voi miten ärsyttävää on, jos ja kun tuonne ritilän alle tippuu kokatessa jotain. Kuumaa levyäpä et niin vain nyhtäisekään irti, joten kulhon pohjalle kertyy jos jonkinmoista palanutta moskaa.

Siirrytäänpä seuraavaksi meidän lämmitys-/ilmastointijärjestelmään. En ole nähnyt täällä missään suomalaisille niin tuttuja seinäpattereita. Yleisimmin törmään kiertoilmalämmitykseen (tai -ilmastointiin), jollainen meilläkin on.


Tällä rasialla kontrolloidaan meidän asumuksen lämpötilaa. Kesällä se näpsäytetään cool-asentoon ja näillä leveysasteillä näin talvella luonnollisesti valitaan heat. Toivottu lämpötila säädetään yläreunassa olevan vivun avulla, ja ainakin minä vielä arvailen, mikä Fahrenheit-lukema voisi olla mukava.

Eipä tuossa vielä mitään, toimii ihan hyvin. Ongelmaksi muodostuu lähinnä se, että termostaatti sijaitsee vetoisassa alakerrassa, joten yläkerta (eli makuuhuone) on monesti ihan liian kuuma, kun samalla alakerrassa jäädyttää varpaat, ellei laita Reinoja tai äidin neulomia villasukkia jalkaan.


Lämmin tai kylmä ilma kulkeutuu olohuoneeseen tämännäköisen seinässä töröttävän pöntön kautta, muihin huoneisiin se virtaa kattoventtiileiden kautta. Lämmityksen tai ilmastoinnin päälläoloa ei voi olla huomaamatta, paitsi jos on täysin kuuro. Melkoinen pöhisijä siis. Kaiken lisäksi pönttö tuntuu puhaltavan kylmää ilmaa, vaikka olevinaan lämmittääkin asuntoa.

Iso syy asunnon kylmyyteen löytyy yksinkertaisista ikkunoista. Meidän alakerran ikkunat avataan nostamalla alempi ikkuna suoraan ylöspäin, yläkerrassa ikkunaa liu'utellaan kiskojaan pitkin oikealle. Avattavia ikkunoita ei meillä voi pestä kuin sisältä päin, sillä ulkopuolella tukkeena on ötökkäverkko. (Näistä minun siivousintoiluista voisi kuvitella, että olisin siivousintoilija. Sehän ei oikeastaan voisi olla kauempana totuudesta.)


Yksinkertaisten ikkunoiden vuoksi sälekaihtimet roikkuvat vapaasti pölyttymässä. Valmiiksi asennettuja verhotankoja/-kiskoja minulla ei ole ollut vielä yhdessäkään amerikkalaisessa asumuksessani, enkä sellaisia ole vielä yhteenkään itse asentanut. Sälekaihtimilla siis mennään. Aika tylsää.

Tässäpä on meidän naulakko; yhteensä neljä naulaa seinässä, jotka omin kätösin siihen hakkasin. 


Ollaan yritetty etsiä kätevää naulakkoa kaupoista, mutta vielä aika laihoin tuloksin, joten meidän takkiraukat roikkuvat nauloista tai lepäilevät tuolien selkänojilla. Yläkerrassa olisi toki vaatehuone, jossa vaatteet saavat arvoisensa kohtelun, eli hengariripustuksen. On vain valitettavan epäkäytännöllistä säilyttää ulkovaatteita kauimmaisessa nurkassa ulko-ovelta katsoen.

Muita epäkäytännöllisyyksiä tällaiselle suomalaiselle hienohelmalle on mm. tuulikaapin puute, eli kengille ei ole mitään järkevää säilytyspaikkaa, eikä keittiössä ole kuivauskaappia tiskeille. Asunnossa on monia juttuja, joista tykkään paljonkin, mutta annetaan tämän merkinnän nyt mennä vähän narinan puolelle.

Tässä yhteydessä pitää vielä mainita aika iso narinan aihe, eli se, että meidän taloyhtiö on lähettänyt vaikka minkälaisia lappusia, joissa muistutetaan, että pakkasilla pitäisi jättää kaikki hanat tippumaan vettä, etteivät putket vain jäätyisi. Ollaan suhtauduttu tuollaiseen veden tuhlaamiseen aika nihkeästi, joten kun lauantaina lähdettiin S:n veljen luo yökylään, hanat olivat tiiviisti suljettuja. Kun tultiin sunnuntaina takaisin, isosta pumppuautosta kulki iso letku kohti meidän asuntoa.

Meidän onneksi letkun määränpää oli naapurin asunto. Naapurin epäonneksi vesivahingot olivat sen verran suurta luokkaa, että tyyppi muutti eilen pois. Meille ei koskaan selvinnyt, oliko kyse jäätyneestä putkesta, mutta ollaan otettu varoitukset sunnuntaisen puolikkaan sydänkohtauksen jälkeen melko vakavasti. En edelleenkään ymmärrä, miten asuntojen sisäseinien välissä kulkevat putket jäätyisivät pikkupakkasilla, mutta tiputellaan nyt sitten, ihan vain varmuuden vuoksi.

*****

Fakta #81: Pukeuduin penkkareissa Elvikseksi.

Elvis has left the building.

10 kommenttia:

 1. Meillä näyttää olevan samanlainen liesi ja samanlainen lämmityssysteemi. Ja samat ärsytykset. :P Termostaattikytkin tosin näyttää aika uudelta, mutta samanlainen ongelma, eli olkkarissa on jo kuuma kun makkarissa on vielä kylmä... Ja ikkunoista vetää. Me aiotaan "muovittaa" ainakin makkarin ikkuna kunhan jouluvalojen aika on ohi. (Kuinka alkeellista... eristetään muovilla ikkunat talvella...)

  Lieden puhdistuksessa mies on keksinyt oikoreitin. Meillä ritilän/koilin alainen kulho on päällystetty alumiinifoliolla. Pääsee vähemmällä, vaikkei se nyt niin nätiltä näytä. Vaihdoin foliot muutama viikko sitten, ja vieläkin saan törkkiä levyjä paikoilleen, en kai osaa olla riittävän kovakourainen. Etenkin paistinpannulla on vähän kurjaa jos taso on vinossa...

  VastaaPoista
 2. poikaystävän luona vierailessa noi on juuri niitä ihmetyksen aiheita ja yksi asia mitä vihaan, on suihkun kylmä- ja kuumahanat. kokolattiamatot ovat myös asia josta en ole täysin vakuuttunut. ja vihaan juoda vettä vaan pullosta. :D mutta sinne on kuitekin tarkotus vielä muuttaa joskus, joten on vaan opeteltava tykkäämään!

  VastaaPoista
 3. Eikä, tuo lämmityssysteemi on kyllä niin tuttu juttu! Kun lämpö menee päälle, niin makkarista tulee kun sauna ja välillä on pakko avata ikkuna. Samaan aikaan alakerrassa käy kylmä viima. Ikinä ei ole sopivaa, aina on joko liian kylmä tai liian kuuma! :P

  Muutenkin tuntuu, että nää amerikkalaiset talot on rakennettu pahvista, en oikein tiedä mistä se viima tulee? Seinistä, ikkunoista, lattiasta? Yh. :( Ja sitten kun valittaa kylmyyttä, niin vastaukseksi saa: mutta sähän olet Suomesta, ei sulla pitäis olla kylmä...

  VastaaPoista
 4. Pilvi: Meillä on osa naapureista eristänyt ikkunansa juurikin muovilla. Me ei olla vielä ryhdytty siihen, mutta kunhan kunnon talvi tulee, niin eiköhän sitä joudu itsekin siihen sortumaan, jo ihan oman mukavuuden vuoksi. Kivempi vaihtoehto olisi ostaa lämpöä eristävät verhot, mutta seinä saattaisi kaatua, jos poraisin siihen kiinni painavan verhotangon...

  Foliotemppu täytyy laittaa korvan taakse! Mulla on vielä tällä hetkellä ollut hyvin aikaa jynssätä noita kulhoja puhtaaksi, mutta jos tässä joskus muutakin elämällään meinaa tehdä, kuin puunata kotiaan, niin folio voi tulla tarpeeseen! :) Ja joo, noita levyjä saa kyllä säätää loputtomasti. Meidän lattiakaan ei taida olla ihan vaaterissa, joten hellanlevyjenkään on turha olettaa olevan ihan niin justiinsa. ;)

  sally: Noista kylmä- ja kuumahanoista avauduinkin jo aiemmin, ovat kyllä harvinaisen ärsyttäviä! Täysin samaa mieltä olen myöskin kokolattiamatosta, ei vakuuta. ;) Meillä voi sentään onneksi juoda ihan hanavettä, vaikka se maistuukin aika pahalle. Totta tuokin, että näistä jutuista on vain opeteltava tykkäämään (tai ainakin niitä sietämään), jos meinaa täällä viihtyä. :)

  Jenni: Mulla on tälläkin hetkellä huppu päässä, kun tätä alakerrassa naputtelen kirjoittaa. Yläkerrassa taas tarkenisi vallan mainiosti t-paidassa, sen verran lämmin siellä on. Toki jos olisin fiksu, siirtäisin tämän toimistoni tuonne yläkertaan, niin ei tarvitsisi muumioitua joka kerta, kun tänne alakertaan astelee. :P

  Juu, viima tuntuu tulevan läpi ihan joka paikasta! Lattia olisi varmasti paljasta jalkaa vasten jäätävän kylmä, jos ei olisi tuota ah niin ihanaa kokolattiamattoa välissä... Ja mikähän juttu tuo on olevinaan, että suomalaisena pitäisi kestää kylmyyttä! Minäkin kuulen naljailua jatkuvasti, sillä olen aina ekana vetämässä pipoa ja kaulahuivia tuulensuojaksi, kun paikalliset vielä vetelee menemään shortseissa ja läpökkäissä. Olen vain tyytynyt toteamaan, että suomalaisena minun ei ole tarvinnut tottua kylmään, sillä sisällä meillä on talvisinkin lämmin, ja ulkovaatteetkin ovat pikkuisen eri kaliiberia kuin näillä seuduilla.

  VastaaPoista
 5. Nää oli taas nii jänniä, ettet arvaakaan. :p Lisää vaan blogiin vastaavia, jos keksit vielä jotain. En varmaan kyllästy koskaan.

  Sitä on pitäny jo kysyä monesti, että asutteko te rivi- vai kerrostalotyyppisessä asunnossa? En muista asian tulleen sun merkinnöistä ilmi, tai sitte oon ollu taas vaan sokea tai huolimaton lukija. :>

  Ja itelle on muuten ihan uutta, että meiän nykyisessä kerrostalokämpässä ON tuulikaappi. Kaikissa aiemmissa on ollu vain ovi sisäkäytävään ja tää onkin eka, jonne kuljetaan "ulkokäytävän" kautta - siinä varmaan onkin se syy tuulikaappiratkaisuun. :p

  VastaaPoista
 6. Kyllä tässä maa(ilma)ssa on niin monta ihmeellistä asiaa, että eiköhän näitä juttuja vielä lisääkin keksi. :)

  Asutaan jonkinlaisessa kerrostalon ja rivitalon välimuodossa. Meidän talo on kolmikerroksinen, ja tässä taitaa olla yhteensä 24 asuntoa, 12 talon molemmilla sivuilla. Itse asutaan tokassa ja kolmannessa kerroksessa, ja käynti on suoraan ulos, eli mitään sisäkäytäviä ei ole. Sen vuoksi tästä tulee enemmän mieleen rivari kuin perinteinen kerrostalo. Sen vuoksi täällä on myös pirun kylmä. :D

  Oon tottunut siihen, että jos tuulikaappia ei ole, niin on edes väliovi. Täällä ei ole semmoistakaan, on vain väli oven ja karmin välissä. :P

  VastaaPoista
 7. Moikka! Olen tässä muutaman päivän aikana lueskellut blogisi läpi (huh!) ja ajattelin vain kertoa, että taisit saada uuden vakkarilukijan :) Eksyin tänne jostakin ulkosuomalaisen blogistä ja tykästyin. Itsekin asun ulkomailla (Sveitsissä), joten tälläisiä blogeja on aina kiva lukea. Ja teidän tarinaa eritoten. Mukavaa joulun odotusta sinne rapakon taakse (anopista huolimatta;)! Riikka

  VastaaPoista
 8. Moikka Riikka! :) Kiitos hurjan mukavasta kommentista! Melkoisesta urakasta olet suoriutunut, jos muutamassa päivässä olet kahlannut blogin läpi. Mulle tulisi varmaan ähky, varsinkin näistä omista teksteistä. ;)

  Mukavaa jouluviikkoa sinulle Sveitsiin! Anoppi on ollut viime aikoina hyvin kilttinä, joten tunnelma on erittäin hyvä ainakin täällä meidän päässä! :)

  VastaaPoista
 9. Onpa jännä talo. :p Jotenki vaikea käsittää mitenkä se arkkitehtuuri toimii sitte käytännössä, mut ei kai toi oo niin justiinsa käsittääkään. ;)

  VastaaPoista
 10. Haha, ei tämä niin jännä ole, en vain osaa selittää kunnolla! :D Pitää ottaa joskus kuva ulkoa päin, ehkä se selvittää tätä mysteeriä vähän paremmin. ;)

  VastaaPoista