tiistai 18. elokuuta 2009

Hearing 1/2

Sain eilen aamulla puhelun samaiselta poliisisedältä, joka kutsui meidät viime viikolla kuultaviksi. He eivät olleet onnistuneet saamaan tulkkia S:lle varatulle ajalle, joten S:n aika siirrettiin iltapäivään, oman aikani perään.

Puolen päivän jälkeen puhelin soi taas. "Tuota, ei onnistu tulkkaus huomenna ollenkaan." Minun kuuleminen siirrettiin aamukymmeneksi, S:n kuuleminen ensi viikon maanantaiksi. Mitenhän pitkään sitä joutuisi odottamaan tulkkipalveluja, jos kyseessä olisi vieläkin harvinaisempi kieli kuin englanti?

Eilen jännitti. Alkoi vähän ahdistaa, miksi meidät päätettiin kutsua suullisesti kuultavaksi, kas kun joissakin tapauksissa riittää pelkkä kirjallinen selvitys (jonka olemme siis jo tehneet). Tiesin, ettei meillä ole mitään syytä huoleen, mutta turhauttipa nyt kummiskin. Ja jännitti.

Menin tänä aamuna poliisiasemalle ja kävelin poliisisedän perässä pieneen, hyvin pelkistettyyn huoneeseen. Minulta kysyttiin, ymmärränkö oikeuteni ja velvollisuuteni. Myöntävästi vastattuani päästiin itse asiaan, ja sitä asiaa riittikin sitten. Reiluksi tunniksi.

Mistään pelottavasta kokemuksesta ei voi puhua. Kuulustelija oli oikein mukava, eikä saanut minua missään vaiheessa hikoilemaan (eipä sillä, että olisi ollut syytä hikoilla). Ihan perusjuttuja se kyseli; puolisosta, sen perheestä, meidän seurusteluhistoriasta ja tulevaisuudensuunnitelmista. Edes lempiväriä ei kysytty! Kuulustelija kysyi joitakin kysymyksiä vähän anteeksipyytävään sävyyn ("En kysy tätä sillä, että epäilisin teitä, minun on vain pakko...").

Ei, emme yritä kiertää maassaolosäädöksiä.

Kyllä, avioliittomme on solmittu "oikeista syistä".

Ei, kumpikaan ei ole saanut rahaa naimisiinmenosta.

(Paitsi minäpä olen saanut kaksi sormusta!)

Niin, reilu tunti siinä meni. Ainoa kysymys, johon en oikein osannut vastata, oli viimeinen kysymys: "Mitä aiotte tehdä, jos oleskelulupahakemus evätään?" No, kai me haettaisiin sitten oleskelulupaa opiskelun perusteella...

Nyt ollaan vähän viisaampia, ensi maanantaina vielä viisaampia. Jos kokisin tarvetta valmistaa miestä ensi viikon haastatteluun, voisin kertoa sille jok'ikisen kysymyksen ja omat vastaukseni niihin. Hyvin levollisin mielin tässä tosin ollaan, joten menkööt vain maanantaina poliisilaitokselle ja kertokoot omat versionsa tapahtumista. Eiköhän meidän tarinoiden pitäisi olla aika yhteneväiset, kun samaa todellisuutta ollaan kuitenkin eletty.

(Pidän silti varovasti peukut pystyssä ja fingers crossed...)

6 kommenttia:

 1. Tsemppiä vielä ensi viikollekin, vaikka tuskinpa sitä tarvitaan! Ei poliisisedät/-tädit voisi kyllä mitenkään keksiä syitä lupien eväämiselle :)

  VastaaPoista
 2. Vaikka asia ei mitenkään ole naurettava.. Mutta: kiitos illan naurupläjäyksestä!
  Uskomatonta, miten vaikeaa voi olla tulkin löytyminen! Eihän englantia suomalaiset osaakaan.. :) Toivon mukaan maanantaina on sitten tulkkikin jo mukana, ettei tuollaisen asian takia tarvitse teidän enempiä odotella. S:kaan ei onneksi ehdi opiskella swahilia :D

  Varmasti jännitti, onhan tuo aikamoinen kokemus. Kurjaa, ettei teidän kohdalla kirjallinen osuus riittänyt. Mutta eipä tuossa voi oikein muuta kuin hyvin käydä, sillä mitään epäiltävää liiton oikeellisuudesta ei viranomaisille teidän kuulustelujen jälkeen voi jäädä!

  Tsemppiä S:lle maanantaille!

  Täällä pidetään peukkuja :)

  VastaaPoista
 3. Hyvä, että ei tarvinnut hikoilla. Ja hyvä ettei kysytty lempiväriä! :D Tai siis, minä saattaisin joutua siihen ja ehkä moniinkin muihin saman tärkeysluokan kysymyksiin vastaamaan etten tiedä.

  Mutta muita kiperiä kysymyksiä - mitä sitä tosiaan tekisi jos lupahakemus evättäisiin! Tuohon en olisi osannut valmistautua (nyt osaan). Nyt ensireaktio olisi "mihin siitä voi valittaa".

  Pidän peukut pystyssä ja fingers crossed ensi maanantaille. Vaikka syyttä, kuitenkin varmuuden vuoksi. :)

  VastaaPoista
 4. Murmeli: Kiitos tsempistä! Savolaiset on sen verran kieroja, että koskaan ei voi olla liian varovainen, ei edes poliisisetien ja -tätien kanssa. :)

  Katja: :D No onhan tämä vähän naurettavaa... :) Poliisisetä lupaili varovasti, ettei päätöstä tarvitse odottaa pitkään S:n haastattelun jälkeen. Jos se tulkki nyt sitten saadaan maanantaiksi!

  Toissapäivänä vielä tosiaan vähän turhautti, että pitää kuultavana käydä, mutta nyt on vain hauskaa, että tällainenkin juttu tulee koettua. Hirveästi ei pelota enää. :)

  Kaikki peukut lasketaan silti!

  Pilvisyys: Minua oikeasti varoitettiin tuosta lempiväristä! :D Tärkeitä asioitahan nämä tämmöiset on, määrittää täysin sen, miten hyvin puolisonsa tuntee (ja mitä puolisoaan kohtaan tuntee)... Samaan mappiin voisi luokitella myös kysymykset puolison isovanhempien asuinpaikoista ja sen semmoisista. S ei varmaan edes muista minun syntymäpäivää maanantaina!

  Olin kieltämättä aika hämilläni tuosta viimeisestä kysymyksestä, kun ei oltu oikeasti mietitty edes sitä vaihtoehtoa, ettei oleskelulupaa irtoaisi. Sen varmaan näki naamastakin... Tuskinpa tuo "mihin siitä voi valittaa" olisi (ollut) huono vastaus. Rehellinenhän sitä pitää olla. :)

  Varmuuden vuoksi kannattaa olla vähän taikauskoinen. :)

  VastaaPoista
 5. Kyllä meitä tulkkeja löytyy, mutta monet ovat täystyöllistettyjä. Ei siihen välttämättä tarvita kuin yksi käräjäoikeuden pääkäsittely, niin tulkki on kiinni koko päivän.

  Siksi toisekseen poliisit useasti tilaavat lyhyellä varoitusajalla, olettavat kai että kyllä sieltä joku irtoaa, mutta kun ei se aina mene niin. Tämä pätee kaikkiin kieliin, oli harvinainen tahi ei.

  Tsemppiä teille!!

  VastaaPoista
 6. Olisi pitänyt kohdistaa "kritiikki" ehkä selkeämmin poliisin toimintaan kuin tulkkien saatavuuteen. (Oikeasti en ollut mitenkään näreissäni, mutta olihan tuo vähän koomista.) Olisivathan poliisisedät voineet selvittää saatavuuden esim. ennen kuin soittivat meille, tai kysyä useammasta paikasta.

  Sehän nyt on selvä, ettei yksi tulkki repeä moneen paikkaan yhtä aikaa, varsinkaan lyhyellä varoitusajalla, ja senkin uskon, että Suomesta löytyy suuri joukko alan ammattilaisia vaikka mille kielelle.

  Kiitos selvennyksestä ja tsempistä.

  VastaaPoista