perjantai 25. tammikuuta 2019

Shutdown Shit Show

On tehnyt mieli avata blogieditori monta kertaa, mutta olen pelännyt sormista tulevan savun rikkovan näppäimistön. Täällä sitä ollaan edelleen, kotona panttivankina, vaikka miehellä olisi töissä tekemistä ja valtion jo aiemmin budjetoimaa rahaa käytettäväksi.

Presidentti Trump keksi ennen joulua, että hän haluaa nyt rajamuurinsa, jonka Meksikon piti maksaa. Nyt, kun demokraatit olivat ottamassa vuodenvaihteen jälkeen edustajainhuoneiston enemmistön haltuunsa. Nyt, vaikka hänellä oli kaksi vuotta republikaanienemmistö kongressissa ja senaatissa. Nyt, vaikka budjettiesitys oli jo menossa koko prosessin läpi, mutta Trumpin lempikanavalla, Fox Newsillä, arvosteltiin presidenttiä muurittomuudesta.

Huoh. Hain palosammuttimen varuilta tuohon viereen.

Scotty on valtion contractor (urakoitsija?). Contracting companies, eli tämäntyyppiset työnantajat, kilpailevat valtion ulkoistamista projekteista, esimerkiksi ohjelmistojen kehittämisestä tai ylläpidosta, tai valmiista tuotteista. Scottyn tapauksessa valtio maksaa tälle yksityiselle firmalle ajasta ja materiaalista, eli kyseinen konttori ei myy tuotetta, vaan työntekijöidensä aikaa ja laskuttaa siitä valtiota.

Valtion omille 800 000 työntekijälle on luvattu sulun ajalta takautuvasti palkka; riippumatta siitä, ovatko he istuneet kotona (non-essential employees, eli mm. useat veroviraston tai maatalousministeriön työntekijät) tai raataneet töissä (essential employees, kuten rannikkovartiosto, lentokentän turvallisuudesta vastaavat TSA-agentit, lennonjohtajat, FBI-agentit ja vanginvartijat). Monet eivät pysty maksamaan laskujaan, vuokriaan tai lainojaan, sillä valtio panttaa sulun ajan palkkaa, koska uusi budjettiesitys ei ole mennyt läpi, eikä virastoilla ole rahaa maksaa työntekijöilleen. Monet ovat turvautuneet leipäjonoihin ruokkiakseen perheensä.

Trump ja jotkut hallintonsa edustajat ovat tarjonneet ratkaisuksi lainan ottamista täksi ajaksi. (Tähän voi ihan vapaasti kuvitella eeppisen silmien pyörittelyn, valkuaisten muljuttelun.)

Tämä ei kuitenkaan kerro koko kuvaa. Koska useat valtion virastot ovat kokonaan kiinni, niiden alaisuudessa olevat urakoitsijat eivät saa tehdä töitä. Arviot sulun kyykyttämien government contractorien määrästä vaihtelevat sadoista tuhansista miljooniin, eivätkä he saa takautuvasti palkkaa, vaan joutuvat ensin käyttämään ansaitut lomat (jos firma edes tarjoaa sellaisia), jonka jälkeen se on henkilökohtainen voi voi. Scottyn työnantaja on luvannut maksaa työntekijöille 80 tunnista palkkaa etukäteen, jos lomat on kulutettu loppuun, mutta ne 80 tuntia pitää toki korvata myöhemmin. Kaikki firmat eivät tee edes sitä.

Onneksi Scottylla oli sulun alkaessa melkein 300 tuntia lomaa (johon sisältyy myös sairasloma) pankissa, eli meillä ei ole vielä ollut hätää -- muuta kuin tietysti pelko siitä, että ohimolla pelottavasti pullisteleva verisuoni purskahtaa kohta tietokoneen näytölle, sillä olisihan nämä lomat ollut kiva käyttää silloin, kun haluaa, eikä nyt keskellä talvea Trumpin egon takia. Nyt olisi ollut hyvin aikaa matkustella tai rempata taloa, mutta kukkaronnyörit täytyy pitää melko visusti kiinni, sillä emme tiedä, kuinka kauan tämä historiallisen pitkä sulku jatkuu. Ja jatkuu.

Kuten sanoin, me olemme olleet verrattain onnekkaita. Monella muulla tilanne on se, että vähäiset palkalliset vapaat on jo taputeltu ja nyt ollaan tyhjän päällä. Aika moni on varmasti hakenut muualta töitä, ja on todennäköistä, että sulun joskus (ehkä!) loppuessa nämä urakoitsijafirmat ovat vielä pahemmin kusessa, sillä brain drain, aivovuoto on armotonta.

Jos Trump saa nyt tahtonsa tällä tyylillä läpi, niin mikä estää häntä tekemästä tätä uudelleen seuraavan kerran, kun budjetti pitää hyväksyä?

Niinpä.

No, ei tämä meille onneksi ole pelkkää kurjuutta ollut. Siinä vaiheessa, kun kuvittelimme sulun loppuvan heti vuodenvaihteen jälkeen, kävimme autoilemassa Nebraskassa ja ystäväperheen luona Kansasin Manhattanilla. Muuten ollaankin möllötelty kotona ja pelattu Super Mario Bros. 3:sta (Joulupukki toi mini-NES-konsolin!).

Flint Hills, Kansas.


Omaha Children's Museum.

"Töitä" tien päällä.

Soaring Wings Brewing, Springfield, Nebraska.

Nintendoa saunatauolla.
Suomi-Ruotsi-mittelöitä. Scotty kysyi jo surkeana, onko hänen aina pakko olla Ruotsi.
On.

Lumileikkejä.

Trump pitää aivan näillä näppäimillä tiedotustilaisuuden sulkuun liittyen. Ehkä tämä loppuu nyt, 35 päivän jälkeen? Todennäköisesti liittovaltio avataan kolmeksi viikoksi ja sitten katsotaan tilannetta uudelleen.

Ehkä en kuitenkaan pidätä hengitystä.

*****


Lisätty myöhemmin: Niinhän siinä kävi. Liittovaltio aukeaa kolmeksi viikoksi, ja jos demokraatit ja presidentti eivät pääse yhteisymmärrykseen (eivät pääse), niin Trump on joko valmis uuteen sulkuun, tai sitten julistaa hätätilan, mitä ei tänään vielä tehnyt, vaikka kuulemma voisi.

Mikä pyhimys.

Trump ei saanut tässä diilissä penniäkään muuriaan varten, eli viimeisen kuukauden vääntö oli, miten sen nyt sanoisi... Täysin turhaa.

6 kommenttia:

 1. Harmillinen on tilanne siellä, herra iso herra leikkii hiekkalaatikkoleikkejään!
  Lainarahoilla pitäisi perhettä viedä eteenpäin ja ymmärtää isoja poikia :(
  Toivotaan hartaasti että tilanne pian normalisoituisi ja pääsisi ihmiset taas palkkatöihin!
  Siellä näköjään ollut luntakin lasten (ja aikuisten) ilona!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiekkalaatikkoleikkejä, nimenomaan! Onneksi porukka pääsee nyt edes tienaamaan muutamaksi viikoksi, ennen kuin mattoa uhkaillaan vetää seuraavan kerran jalkojen alta.

   Toivottavasti presidentti ymmärtäisi nyt, että tämmöinen peli ei oikeasti vetele.

   Lunta ja pakkasta täällä onkin ollut harvinaisen paljon! Ihan kivaa vaihtelua, vaikka se aina kaupungin sekoittaakin. :)

   Poista
 2. En nyt malta olla spekuloimatta. Ehkä Trump ei olisi saanut hankkeelleen kannatusta omiltaankaan ja nyt on hyvä syyttää demokraatteja. Toivottavasti kolmen viikon aikana tapahtuu jotain eikä pitkä sulku toistu. Täältä on vähän vaikea käsittää presidentin valtaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noinhan se todennäköisesti on. Tarvitsi syntipukkia, mutta toistaiseksi on kyllä ainakin gallupien mukaan itse sellainen.

   Trump on uhkaillut jo uudella sululla. Huoh.

   Poista
 3. Sympatiseeraan. Wilbur Ross sai minut melkein ajamaan ulos tieltä raivosta. Mikä ongelma se nyt kelleen on ottaa pikku lainaa elämiseen? Jospa, voi jospa, tämä olisi viimeinen naula Trumpin uudelleenvalitsemistoiveiden arkkuun, ja ihmiset vielä vuoden ja yhdeksän kuukauden päästä muistaisivat. Ja jospa, voi jospa, kongressi allekirjoittaisi ehdotetun lain joka lopettaisi shutdownit. (Ja Trump vetoisi ja saisi lisää kuraa niskaansa, ja kongressi kumoaisi super-enemmistöllä sen... Ahh, lauantai-iltapäivän unelmia täällä.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, mikä unelma tosiaan! Toivottavasti tämä oli shutdown to end all shutdowns.

   Olen kuitenkin pettynyt ennenkin amerikkalaiseen politiikkaan aika perinpohjaisesti, joten en uskalla toivoa liikoja. :D

   Poista