torstai 18. syyskuuta 2014

Pikku-Skandinavia

Kun pari vuotta sitten saimme kuulla, että Kansas City saisi sinikeltaisen jättiläisen, en meinannut pysyä pöksyissäni. Näin silmissäni jo skandinaavista muotoilua, pohjoista jäyheyttä, suolaista salmiakkia. Täällä massiivisen ja pröystäilevän sisustuksen luvatussa maassa pelkistetyt linjat ovat yhtä harvinaisia kuin tyylikäs takatukka, joten uutinen IKEAn saapumisesta oli oikein tervetullut piristysruiske. Tai suoralinjaisuusruiske.

Ja niin alkoi odotus. Sininen kolossi nousi pikkuhiljaa meidän vanhan asunnon läheisyyteen I-35-valtatien varteen Merriamin kaupunkiin (Kansasin puolelle, suck it, Missouri), vanhan ja autiohkon ostoskeskuksen tilalle. Mitään virallista tietoa avaamisajankohdasta ei tihkunut. "Syksyllä 2014" -- siihen oli tyydyttävä. Viime viikolla se sitten vihdoin tapahtui. Ovet avautuivat, ja koko metropoli rynni ostoksille ja lihapullille samalla kertaa.

Olen siitä(kin) erikoinen luonnonoikku, etten ollut koskaan käynyt IKEAssa, jos kesäisellä Kuopion-reissulla tehtyä viiden minuutin kurkistusta ei lasketa, ja eihän sitä taideta laskea. Kuuluisia lihapulliakaan en ollut maistanut. En siltikään halunnut pahimpaan hysteriaan mukaan, koska vihaan ihmisiä en oikein pidä ihmispaljouksista. Teimme siis Suomi-rouvien kanssa lounastreffit vasta tälle viikolle, tiistaille, vajaa viikko avajaisista a.k.a. hulluista päivistä.

Kansascityläisten into ei ollut ainakaan laantunut, sillä parkkipaikkaa sai metsästää tovin jos toisenkin. Köttbulla-jonokin oli aika pitkä, mutta kyllä hyvää kannatti odottaa, vaikka tekikin mieli oksentaa joka kerran, kun muistin, että olen ruotsalaisessa kaupassa. Täällä kaukana ei kuitenkaan voi olla kovin nirso, joten en esim. sylkäissyt mihinkään, vaan ihastelin yksinkertaisia ja kauniita sisustusratkaisuja.

Löysin vihdoin pikkuneidille pikkupöydän ja pikkutuolit, joita olin metsästänyt, jos nyt en kissojen ja koirien kanssa (meidän kissoista ja koirasta ei ainakaan olisi mitään hyötyä huonekalukaupoilla), niin ainakin ahkerasti jo monen kuukauden ajan monesta eri kaupasta. Ostin myös erittäin edullisesti lapselle pienen täkin (duvet, ei comforter), joita olin aiemmin onnistunut löytämään vain netistä, ja aika kirpsakkaan hintaan. Teki mieli käydä räjäyttämässä vanhat kalusteet, varsinkin keittiö, ja ostaa kaikki IKEAsta.

Nyt kelpaa järjestää teekutsut. Pöytä oli kokonaiset $7.99 (+ verot). Ihan ite osasin koota.
Kun olin kerännyt kärryllisen kaikkea erittäin tarpeellista sisustuspuolelta mukaan, oli ruokahyllyraidauksen vuoro. Olin vähän pettynyt karkkiosaston mitättömyyteen, mutta ehkä on ihan hyvä, ettei tämmöinen herkkuhirmu löytänyt liian helppoja apajia. Onneksi muuten ei tarvinnut masentua. Kannoin kotiin ainakin Kallen mätitahnaa, puolukka- ja kuningatarhilloa, lihapullia.

Pitää mennä pian takaisin, mieluiten ilman väsynyttä, kiukkuista ja päälläseisovaa lasta, jotta voin hiplailla kaikki mahdolliset nurkat ja herkut. Oli aika hurjaa, miten kotoisa olo tuli ruotsalaisessa kaupassa Yhdysvalloissa. Haluan siirtää saman tunteen oman katon alle.

10 kommenttia:

 1. Oih.. meillä ei ole koko maassa yhtään ikeaa!! Huutava vääryys! Danske möbler löytyy, mut se on tvaan törkykallis sohvakauppa :-( ja meillä on muuten kans sängyissä duvet, ei comforter :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kääk! Meilläkin oli ennen lähimmät noin 9 tunnin ajomatkan päässä, joten ei ihan naapurissa. ;) Nyt menee 20 minuuttia - ihanku Iisalmeen ajais!

   Duvet on kyllä paljon parempi kuin comforter! ;) Isoja täkkejä täältä saakin jo ihan perustavarataloista (toista oli ennen), mutta noita pieniä ei sitten mistään. Onneksi nyt löytyi!

   Poista
 2. Hei, eiks ulkomailla oo ihan suotavaa tuntea olonsa kotoisaksi vaikka siellä ruotsalaisessa sisustusjätissä, kyllähän ruotsi maana ja ruotsalaiset kansana (KUITENKIN) on meitä paljon lähempänä kuin amerikkalaiset, eiks vaan? Älä nyt bannaa mua täältä :D :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt napsahti Outille porttikielto! :D

   Mutta joo, kodikasta oli. Vähän pelottavaa.

   Poista
  2. Ai perskeles... I'll get me coat.... :D

   Poista
  3. https://www.youtube.com/watch?v=lfJAHASV8k8

   Poista
 3. En tiedä iskisikö itseeni ylitarjonnasta ähky, mutta täältä kotinurkilta katsottuna se runsas sisustus näyttää kivalta :) Vaikka kyllä Ikeastakin paljon löytyy mitä voisi kotiuttaa. Onneksi alkaa olla joka nurkka täynnä.

  Sitä olen vain miettinyt että käytetäänkö siellä kaikkia noita tiloja mitä sisustusohjelmissa näkee? Makuuhuoneen istuskelunurkkaus, erilaiset olohuoneet jne...? Täällä pienissä neliöissä tuntuu hassulta että ehtiikö joka nurkassa käydä muuta kuin siivoamassa?

  Mahtava tuo teidän kelluntareissu. Paljon hauskempaa päästä osalliseksi paikallisista huvituksista (kellunta, ottelut ja grillaus parkkipaikalla jen) kuin kierrellä nähtävyyksiä vaikka nekin on ihan ok.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin meikäläiseen ei vain iske nämä paikalliset muhkeudet. Onneksi nyt on enemmän valinnanvaraa. :)

   Hah, hyvä kysymys! Olenpa joskus itsekin ihmetellyt, mihin niitä kaikkia neliöitä ja erilaisia olohuoneita tarvitaan. Ei niitä varmaan tarvitakaan, sanan varsinaisessa merkityksessä.

   Meillä oli kyllä kiva reissu! Hyvällä porukalla on hauskaa missä vain. :) Ja ihan totta, kyllä reissujen parhaita paloja ovat yleensä ihan paikalliset arkipäiväiset hauskuudet.

   Poista
 4. Jee Ikea siellä! :) Me vihdoin kalustettiin ruokailuhuonetta ja Ikeaanhan sitä päädyttiin. Kyllä, siellä on kotoisaa, ja kyllä, ruotsalainen on melkein kuin koto-Suomea täältä asti katsottuna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se näin on! Eilen just katselin (taas) kuvastoa, ja ai että, tekis mieli vähän sisustella. ;)

   Poista