torstai 4. joulukuuta 2008

F**k This S**t


Koko syksyn kestänyt tosi-tv-spektaakkeli, Big Brother, päättyi viime sunnuntaina, jos joltain jäi huomaamatta. Meillä ei töllöä paljoa ehditä tuijottelemaan, mutta muutamaan otteeseen tuli katsottua jopa pari koostelähetystä yhdessä ja erikseen. S ei paljoa suomenkielisistä jutuista luonnollisesti ymmärtänyt, mutta tekipä kuitenkin sellaisen huomion, että nakuilua näytettiin verrattain paljon, ja oikeastaan ne ainoat sanat, jotka se olisi ymmärtänyt (kirosanat nimittäin), oli piipattu pois. Sitä se jaksoi ihmetellä. Viime sunnuntainakin se kävi kysymässä kesken finaalilähetyksen "So how many dicks have they shown tonight?".

Radiossa sitä ihmetyttää kirosanat, ihan englanninkieliset sellaiset. Se on tottunut siihen, että lauluista sensuroidaan pois ne tuhmat jutut, jotka korruptoivat pienen ihmisen herkän mielen. Vaikka se on ollut täällä jo monta kuukautta ja kuunnellut autossa paljon Radio Rockia, niin eipä se ole vieläkään tottunut siihen, että Suomen radiossa asiat sanotaan niin kuin ne ovat. So fucking blow those words out the back of your head, I've heard it all and I'm done with that shit.

Kyllähän Suomikin on kaksinaismoralismia täynnä, muttei ehkä ihan niin pullollaan kuin ystävämme USA. Täällä ei esimerkiksi yleensä kauhistella, jos vanhemmat käyvät yhdessä saunassa tai suihkussa lastensa kanssa, ja vielä ihan alasti. Monesta muusta asiasta kyllä riittää siunailua ja juoruilua, vai mitä?

Ollaan puhuttu S:n kanssa paljon lapsista, perheestä, tulevaisuudesta. Ollaan pohdiskeltu Coloradoon muuttoa, mietitty mukavia suomalais-amerikkalaisia nimiä lapsille (siis sellaisia, jotka taipuvat hyvin amerikkalaisten ja suomalaisten suuhun, ei mitään Leena-Britney-yhdistelmänimiä) ja vähän haaveiltu omasta talosta, karvaisista perheenlisäyksistä ja niin edelleen. Tämän kaiken keskellä on tietysti tullut mieleen, että olen todennäköisesti muuttamassa alle kahden vuoden päästä toiselle mantereelle. Pysyvästi. Minun pitäisi ihan oikeasti sopeutua paikalliseen elämään ja tapoihin, eikä vain pelleillä ja leikkiä assimiloitunutta, kuten tein esimerkiksi yhdeksän vaihtokuukauden aikana. En voi olla loputtomasti se suomalainen. Minusta tulee suomalaislähtöinen. Vaikka kyllähän sitä aina varmasti on sydämeltään suomalainen. Ja passinkin haluan säilyttää!

Paljon on siis mietittävää. Kulttuurierot eivät ole suurensuuria, ja kyllä minä kestän sen, että rokkibiiseistä poistetaan vähän härskimmät jutut. Aion silti pitää omat taustat mielessä ja aion käydä saunassa koko perheen voimin niin pitkään, kuin mahdolliset lapsukaiset haluavat. Ja aion siis myös raken(nut)taa saunan.

Onneksi tuo S:kin on sen verran suomalaistunut, että meidän kaikkia tulevia lattioita ei tule peittämään kokolattiamatto ja meillä otetaan sisällä kengät pois ja jätetään ne tuulikaappiin. Tiskit laitetaan kuivumaan tiskikaappiin ja ikkunoihin tulee useampi kuin yksi lasi. Sanoinko jo, että meille tulee myös sauna?

Coloradossa tai Kansasissa. Tai ties missä.

P.S. Pahoittelut vihaisesta otsikosta. :)

9 kommenttia:

 1. Leena-Britney :DDDDDDDDDDDD päivän naurut! :DDD

  VastaaPoista
 2. Tosta saunomisesta tulee mieleen, että olin ihan järkyttynyt, kun Sveitsissä huomasin paikallisen kylpylän saunaosaston ovessa olevan kyltin, että siellä pitää olla alasti. Ja siis kyseessä oli sellainen about 10 erilaisen saunan kompleksi, jossa oli miehet ja naiset sekaisin. Ja mä kun luulin, että sveitsiläiset on niiin vanhoillisia/siveellisiä/jotain, että ne sais sydärin jos sekasaunaa alasti menis niille ehdottamaan.

  Aina oppii jotain uutta :)

  Mutta joo, jos mä joskus Sveitsiin muutan, niin meidänkin kämppään niin tulee vähintään kaksinkertaiset ikkunat, ja sauna. Ja pesukone omaan kylppäriin (on nimittäin lähes nonexistent kerrostaloissa). Että silleen.

  VastaaPoista
 3. Eikös nää nimet ollu mietitty aikapäiviä sitten? Oon niin oottanu että saisin toivottaa hyvää nimipäivää Rocky Chuck Norrisille... :D

  VastaaPoista
 4. Mun mielestä saunomisjuttu on ennemminkin kulttuuri- ja/tai tabukysymys kuin kaksinaismoralismia. En kuitenkaan sano etteikö USA:sta sitä löytyisi "riittävissä" määrin...

  Löytyikö hyviä nimiä? Harvassa taitavat olla.

  Pysyvä muutto toiselle mantereelle on niin iso asia etten vieläkään tajua sitä ollenkaan, sen suuruutta nimittäin. Ehkä siitä syystä sanon aina että me asetumme ensin Suomeen, vaikka taidan toivoa että jäisimme tänne. Pitääpä pohtia asiaa.

  VastaaPoista
 5. Mulla on kaveri nimeltä Tony, joka on ihan suomalainen ja jonka nimi lausutaan samoin kuin "Toni". Tuli vaan mieleen, kun sattumalta eilen oikein säpsähdin tajutessani miten erilainen hänen nimensä onkaan, vaikka se lausutaan kuten suomalainen nimi enkä koskaan ees ihmettele sitä Y:tä. :p Tommoset nimet ovat kyllä niiiiiin näppäri, ettei oo tosikaan. Kansainvälisyys nimessä on selvästi vain plussaa.

  Ja sauna pitää tosiaan olla. Ilman sitä tulis aivan liian suuri koti-ikävä kelle tahansa. ;)

  VastaaPoista
 6. *näppäriä.

  Typo, f*ck the sh*t. :D

  VastaaPoista
 7. Heipä hei :)
  Mä olen joskus välillä lukenut sun blogia ja ajattelin, että olis hyvä esittäytyä. Mun nimi on Kristiina ja oon Pohjois-Suomesta (Kärpät rules!). Tapasin vaihto-opiskelijana itsekin ihanan amerikkalaispojan ja sen myötä löysinkin blogisi (taisin googlettaa "kaukosuhde" :D). Nyt minä tässä odottelen, että jospa mekin joskus päästäisiin asumaan samassa maassa. Varmaan tuun vielä joskus lukemaan tätä blogiasi uudelleen, kirjoitat mielenkiintoisesti ja tarjoat vertaistukea :D
  Että sellasta mä vaan :)

  VastaaPoista
 8. Eih.. jättäkää lapsiraukka ilman moista nimihirviötä :) Eihän hän kehtaisi nimeänsä julkisesti tunnustaa *reps*.

  Ihana lukea että teillä tuo yhteiselo on ottanut tosissaan tulta allen. Tosin, mikäpä sen kaataisi kun monesta selvinnyt?

  Wow, suuria asioita on teillä siellä pohdittavana. Oletko sinä valmis muuttamaan pysyvästi Amerikan mantereelle? vaihtoehtona ei ole, että S muuttaisi Suomeen? Toisaalta, kotihan on siellä, missä sydän on.. Ja missä sydämen sen parempi kuin rakkaansa vieressä?

  VastaaPoista
 9. Ahh, pahoittelut nyt myös vihaisen otsikon lisäksi viivästyneestä vastailusta. KIITOS kaikille kommenteista, kyllä niitä on luettu. :)

  Delilah: :D

  Murmeli: Oho, noin sitä vain sitten yllättyy eri kulttuureista. On sitä itselläkin "joskus" vähän ahdas mielikuva siitä, minkälainen jokin kansakunta on. Kun ei pitäisi yleistää... ;)

  Ja pala Suomea pitää olla aina mukana, ainakin noiden järkevien hyödykkeiden muodossa. :)

  Sis: Haha, totta! Kyllähän joku Rambo Rocky on paljon parempi vaihtoehto kuin Leena-Britney. Tosin ei se kovin suomalainen ole.

  pilvisyys: Juu, olet oikeassa. Tabustahan siinä varmaan onkin enemmän kysymys. Taisi jäädä kiireessä kappale kesken. :) Piti myös sanomani, että kaikenlaista (puoli)alastomuutta tungetaan esiin joka tuutista ja se on jo enemmän kuin normi, mutta sitten kauhistellaan sitä, jos lapsi näkee vanhempansa alasti. Se taitaa mennä jo kaksinaismoralismin puolelle. Tai emmää tiiä. :D

  Onneksi tässä ei ole vielä noiden nimien kanssa mikään hurja hoppu, ja onneksi on olemassa paljon nimiä, joista löytyy edes jonkinmoinen versio toisessa kielessä, ettei sukulaisten sitten tarvitse keksiä väännelmiä ja käännelmiä nimestä. Tuota minun miekkosta esimerkiksi kutsutaan savolaisen kielentaipumattomuuden (tai ehkä lähinnä englanninlausumisen pelon) takia perhepiirissä Timpaksi... :)

  Tuosta toiselle mantereelle muuttamisesta voisi varmaan kirjoittaa pitkiä pohdintoja joka päivä. Se on niin iso juttu, kumpi tahansa muuttaa. Me ollaan tavallaan asetuttu nyt ensin Suomeen, mutta tavallaan sitä elää jotain välivaihetta, kun eihän tästä pysyvää koskaan pitänyt tullakaan. Ja eikun miettimään.

  Bemary: Totta, kansainväliset nimet ovat näppäriä! Se tuli itsekin todistettua, kun esimerkiksi tämä Anni on suht' helppo amerikkalaisillekin. Aika monille olin/olen Annie [æni] tai Ani [ani]. S:kin käyttää tuota jälkimmäistä, vaikka osaakin oikein yrittäessään lausua molemmat konsonantit nimessäni. Ihan suomalainen Tonikin olisi varmasti ulkomaalaisten helppo lausua, mutta ainakin USA:ssa se mielletään i:llä kirjoitettuna tytön nimeksi. Joten Tony is the man. :D

  Totta puhut tuossakin, että sauna pitää olla! Vielä kun saisi jostain säännöllisesti salmiakkia...

  Kristiina: Tervehdys! Kiva kun päätit tulla esittäytymään (vaikka Kärpistä tykkäätkin...)! :) Meitä suomalaistyttöjä, jonka sydämen joku amerikkalaispoika on anastanut, taitaakin olla melkoinen joukko! Tosi mukava kuulla, että tästä kirjoittelusta on edes pientä iloa muillekin kuin itselle. :) Käyhän päivittelemässä kuulumisia, jos ja kun teidän asiat etenevät. Sitä vertaistukea kun tarvitsee vielä itsekin. :)

  Katja: Höh, miten niin ei ole hyvä nimi? :P

  Kylläpä siitä kieltämättä on hyötyä, ettei onni tule helpolla. Ehkä sitä kihertelee ja kuhertelee enemmän antaumuksella, kun yhdessäolon eteen on tehnyt vähän töitä, ja tekee tietysti vieläkin. Tästä ei nyt enää luovuta! :)

  Luin kommenttisi eilen illalla ja jäin miettimään kysymystä, olenko valmis muuttamaan pysyvästi Amerikan mantereelle. En usko, että olen ihan valmis. Muutto rapakon taakse on meille kuitenkin kaikista järkevin (mm. kielen puolesta) ja *köh* taloudellisin vaihtoehto. Kerroin kysymyksestäsi S:llekin ja luettelin kaikki nämä omat järkeilyt heti perään. S sanoi, että eipä sitä koskaan tiedä, mitä tulevaisuudessa tapahtuu. Ja onhan tuo huomattu! Jos se saisi täältä hyväpalkkaisen työn, niin miksipäs ei Suomessakin voisi asua. Mutta tällä hetkellä suunnitelma on se, että Amerikkaan lähdetään. Ainakin joksikin aikaa. Ja olen siitä oikeastaan vähän innoissani. Peloissanikin, toki, mutta myös innoissani. Eniten pelottaa se, miten selviän kovasta koti-ikävästä. Perhe ja parhaista parhaimmat ystävät kun jäävät tänne.

  Vaan kyllä se koti taitaa tosiaan olla siellä, missä sydänkin on. :) Ja lentokoneet lentää ja nettipuhelut toimii! Voisin sitten jatkossa olla kaukosuhteessa perheen ja ystävien kanssa. :)

  VastaaPoista