torstai 13. marraskuuta 2008

Political Action


Seurattiinko teillä viime viikolla USA:n presidenttikilpaa? Meillä seurattiin. Seurattiin niin innolla, että tämä työläinen ei oikein ehtinyt nukkua ennen puoli kuuden herätystä. Herätyskello soi tasaisesti parin tunnin välein, jotta S pysyisi varmasti kärryillä kulloisestakin äänestystilanteesta. Pelkkä presidenttikisa ei kiinnostanut; se kun ratkesi jo melko aikaisessa vaiheessa. Sen lisäksi nimittäin jännitettiin mm. homoavioliittojen kohtaloa ja aborttilakeja. Jännättävää siis riitti.

S:lle tuntui olevan ihan sama, kummasta leivottiin presidentti, kun mitään suurta mullistusta ei kuitenkaan tule tapahtumaan, vaikka changea paljon iskulauseena käytettiinkin. S sanoi olevansa vain tyytyväinen, että vaalit ovat ohi. Se tuntui elävän vähän siinä toivossa, että poliittinen kysymystulva pienenisi huomattavasti nyt vaalien jälkeen, sillä kysymys "Do you like Bush?" on kuultu jo ihan tarpeeksi monta kertaa.

Vaan nytpä kysymystulva on kahta suurempi. Jos suomalaiset tai muut vaihtarit eivät kysele Obamasta, S:n kotimaiset kaverit ja perhe kyllä kyselevät. Kuuntelin sunnuntaina, kun S:n sisko (joka muuten saa tyttövauvan maaliskuussa!) pauhasi vaaleista. Keskusteltiin vähän siitä, miten amerikkalaisten imago ehkä parani hieman vaalituloksen myötä näin eurooppalaisesta näkövinkkelistä, ja siitä, miten suuret mittasuhteet tämä historiallinen tapahtuma on tuolla rapakon takana saanut. Siellä taitaa olla vielä melkoinen vaalihuuma päällä, vaikka itse äänestyksestä onkin jo reilu viikko.

Se, mikä parituntisesta vaalikeskustelusta jäi päällimmäisenä mieleen, oli kuitenkin pieni kertomus S:n siskon miehen äänestysreissusta. Miehen vieressä äänestämässä ollut nainen oli kysynyt, pitääkö äänestyslipukkeen toisellekin puolelle kirjoittaa jotakin. Lapun alalaidassa kun oli lukenut "Turn over to continue voting." Honest mistake.

No se niistä vaaleista. Mitäs muuta meille kuuluu? Ainakin on katseltu paljon elokuvia. Viime aikoina on nähty mm. sellaisia laatuelokuvia kuin Starship Troopers 3 ja Harold & Kumar. Tosin jälkimmäinen jätettiin kesken, kun myötähäpeän tunne kasvoi liian suureksi. Tuo ensin mainittu sinniteltiin kuitenkin loppuun asti, vaikka tiukkaa tekikin. On onneksi katsottu semmoisia ihan oikeasti hyviäkin elokuvia, kuten Tropic Thunder ja uusin Bond. Toimintaa isolla t:llä.

Olen huomannut sellaisen jutun, että nyt pitää jo vähän varoa, mitä salaisuuksia S:n kuullen suustaan suomeksi päästää. Se tunnistaa sanoja sieltä täältä ja keksii aika helposti, mistä puhutaan. Toki sanavarasto on vielä aika pieni, mutta kyllä niistä varaston sanoista jo ihan kokonaisia lauseitakin pystyy muodostamaan. Minua meinaa aina ihan väkisin hymyilyttää, kun käydään yhdessä kaupassa tai jossakin ravitsemusliikkeessä. "Moi", "terve", "kiitos" ja "kaksi kaljaa" ovat jo jokapäiväisessä käytössä. Ainakin nuo kolme ensimmäistä.

Tiesittekö muuten, että lähtiessä voi sanoa "ei terve"?

8 kommenttia:

 1. Meistä kahdesta minä taisin olla enemmän innoissani, vaikken saanut edes äänestää. Rakkaani on turhan kyyninen poliittisesti, minä liikutuin kyyneliin vielä kolme päivää vaalien jälkeenkin!

  Harold & Kumarista olen nähnyt vain ensimmäisen eli H&C go to White Castle. Ei mitään myötähäpeää siitä ainakaan, tämä toinenkin on katsottavien listalla. Onko Kansasissa White Castleja? Maailman herkullisinta kamalaa roskaa! Jotenkin kiintymykseni White Castlen pikku burgereihin teki leffasta vielä paremman.

  VastaaPoista
 2. "Ei terve" -repesin! Hyvä logiikka :D

  //minblåggenista

  VastaaPoista
 3. Täälläkin aiheutti pientä hihittelyä tuo ei terve. :D Täytyy kertoa D.lle, jos se kannustaisi sitä yhtä luovaksi suomen kielen kanssa. ;)

  VastaaPoista
 4. pilvisyys: S:ssäkin on havaittavissa "pientä" kyynisyyttä, kun on kyse politiikasta. Kyllä minäkin enemmän liputin Obaman puolesta kuin tuo itse äänioikeutettu. :)

  Enpä ole koskaan törmännyt White Castleen, Kansasissa enkä missään muuallakaan! Täytyypä pitää silmä tarkkana seuraavan kerran, kun toiselle mantereelle taas eksyy. :) S oli nähnyt tuon mainitsemasi ensimmäisen H&K:n ja oli pitänyt siitä. Tästä jatko-osasta ei niinkään... Mutta ehkä se olisikin hauskempi (ja näin ollen siis katsottavissa) pienessä hiprakassa (tai muuten sopivassa mielentilassa) kuin pitkän työpäivän jälkeen. ;)

  Min blåggen: Logiikka on aukotonta! :D

  Sonja: Kerrohan D:lle, että alkaa vain rohkeasti soveltaa suomea. :D Kyllä noista itse keksityistä sanoista/lauseista melkein selvän saa, joskus vain menee vähän pidempään siinä koodin purkamisessa. Esimerkiksi "Kalja neljä Anni" vaatii hetken kääntämistä. Tässä esimerkissähän on käytetty numeroa 'neljä' preposition 'for' sijasta. Beer for Anni. Näin helppoa! :D

  Miten niin suppea sanavarasto? ;)

  VastaaPoista
 5. Seurattiin täälläkin, ja Obaman puolella oltiin.

  Ihanaa, että S "uskaltaa" jo ilmaista itseään suomeksi:) Kyllä se siitä, hiljalleen.
  Olehan "varovainen", itse sain aikoinaan entisessä elämässä aika hyvin peiteltyä ukkoselta, että ymmärrän mitä toinen puhuu.. oli ukkoparka aika shokissa kun vihdoin tajusi asian laidan :)

  PS. Tunnelmavalot sai jäädä, siitä omalla logiikalla kuin luvan saaneena laitoin toisetkin;)

  VastaaPoista
 6. Vaaleja seurattiin intensiivisesti myös mun miehen toimesta. Oli kuulemma mennyt muutaman tunnin yöunien jälkeen töihin seuraavana päivänä. Ja hällähän ei siis ole mitään linkkiä jenkkeihin, on siis täysin eurooppalainen ;)
  Obaman puolella oltiin tietenkin molemmat, mulle vaan riitti aamulla tuloksen tarkistaminen.

  Meillä Suomen kielen treeni ei oikein vielä ole lähtenyt käyntiin, saas nähdä lähteekökään. Miehellä kun taitaa olla vahvasti se käsitys, että mä oon muuttamassa sinne. Mä oon jostain syystä hieman eri mieltä. Kuka sitä nyt Suomesta haluis lähteä ;)

  VastaaPoista
 7. Tänne läiskähti ryysypläkäätti, ole hyvä - kyllähän tätä on tullut jo seurattuakin :) Saat ruusuplakaatin min blåggenista.

  VastaaPoista
 8. Katja: Heh, pitää alkaa valita sanansa tarkemmin tästä eteenpäin. :) Ja loistavaa (kirjaimellisesti) tuo tunnelmavalomäärän tuplaantuminen! ;)

  Murmeli: Tiedän itsekin monta eurooppalaista, jotka valvoivat yönsä Obamaa kannattaen. Olisin varmaan opiskeluaikoina tehnyt ihan samoin, mutta työt haittaa elämää joskus ihan liikaa... :P

  Onpas sun mies sitten varma, että sulle tulee lähtö! :D Onhan tää Suomi varsin kiva paikka, mutta just tällä hetkellä, kun on pimeää ja märkää, niin tuntuu, että kyllä täältä joutaisi jonnekin muualle muuttaakin. :) Onneksi englannilla tuntuu pärjäävän melkein maassa kuin maassa. Ainakin täällä Suomessa.

  Min bläggen: Kävinkin jo kiittelemässä teikäläistä blogissasi, mutta kiitetäänpä uudestaan! KIITOS! Ihanhan tässä (ruusun)punastuu. :)

  VastaaPoista